Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Budgeten till välfärdsområdesfullmäktige för godkännande

Jaa

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner välfärdsområdets budget för 2024 och ekonomiplanen för 2024–2026. Välfärdsområdesstyrelsen avslutade samarbetsförhandlingarna och godkände nödvändiga åtgärder i enlighet med förhandlingsresultatet.

Under sammanträdet gjordes ordförande Mia Laihos motförslag mot förslaget som utarbetats utifrån ekonomiplaneringsförhandlingarna i anslutning till budgeten 2024 och ekonomiplanen för 2024–2026. I motförslaget föreslogs att budgeten för 2024 godkänns i enlighet med det avtal som ingåtts vid ekonomiplaneringsförhandlingarna och att budgetutgifterna ännu minskas oallokerat med 4 miljoner euro och att allokeringen sker i samband med den första delårsrapporten på så vis att resultatet för 2024 blir positivt och iakttar lagen om välfärdsområden, och således uppfylls inte kriterierna för utvärderingsförfarandet. Välfärdsområdesstyrelsen röstade för ett grundförslag i enlighet med ekonomiplaneringsförhandlingarna och välfärdsområdesstyrelsen föreslår enligt förslaget för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner budgeten för 2024 och ekonomiplanen för 2024–2026. 

Samarbetsförhandlingarna slutförs 

Västra Nylands välfärdsområde har slutfört samarbetsförhandlingarna som välfärdsområdesstyrelsen inledde den 16 oktober 2023. Samarbetsförhandlingarna hölls tillsammans med personalorganisationer mellan den 13 oktober och den 3 december 2023.  

Hela välfärdsområdets personal var föremål för förhandlingarna som inleddes till följd av välfärdsområdets ekonomi, finansiering och verksamhet. Samarbetsförhandlingarna avslutades i oenighet mellan arbetsgivaren och personalorganisationerna. I och med att förhandlingarna framskred lyckades man dock precisera och begränsa konsekvenserna för de anställda på så sätt att personalen minskas på grund av pensioneringar och avslutade visstidsanställningar och uppsägningar av 33 arbetsuppgifter. Utöver detta kan en del av personalen till följd av de organisatoriska arrangemangen vägra ta emot nya uppgifter, vilket i enstaka fall kan leda till uppsägningar. Välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om välfärdsområdets budget för 2024 den 12 december 2023, varvid närmare konsekvenser av ovan nämnda arrangemang för de anställda blir klara.    

Föredragningslistans övriga beslutsärenden godkändes i enlighet med förslagen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mia LaihoLänsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja / Ordföranden för Västra Nylands välfärdsområdesstyrelse

Puh:050 433 6461mia.laiho@eduskunta.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Pilotstudie fördjupar våra kunskaper om hur smärtor i ländryggen vårdas inom primärvården27.2.2024 15:58:53 EET | Tiedote

Smärtor i ländryggen är en av de vanligaste orsakerna till att man besöker en hälsostation för att få hjälp. Västra Nylands välfärdsområde utreder om den nya vårdmodellen, som är avsedd för personer som söker sig till hälsostationen på grund av smärta i ländryggen, är bättre än de nuvarande verksamhetsmodellerna. Dessutom har vi som mål att utreda hur nyttiga våra frågeformulär, som vi använder inom rehabiliteringen, är för att samla in väsentlig information och bedöma hur effektiva de befintliga verksamhetsmodellerna är.

Vaikuttavuuspilotti syventää tietämystä alaselkäkivun hoidosta perusterveydenhuollossa27.2.2024 15:51:48 EET | Tiedote

Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä syistä hakeutua hoitoon terveysasemalle. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue selvittää, onko terveysasemille alaselän kivun takia hoitoon hakeutuville suunnattu uusi toimintamalli parempi kuin käytössä olevat nykyiset toimintamallit. Lisäksi on tarkoitus selvittää kuntoutuksessa käytettävien kyselylomakkeiden hyödyllisyys vaikuttavan tiedon saamiseksi ja vaikuttavuuden arvioimiseksi.

Nytt ungdomsfullmäktige inleder sin verksamhet i välfärdsområdet26.2.2024 17:27:51 EET | Tiedote

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att utöva övertagningsrätten för service som stöder rörligheten, dvs. angående införandet av verksamhetsföreskrifterna för färdtjänsten som tillhandahålls enligt socialvårdslagen och lagen om funktionshinderservice. Välfärdsområdesstyrelsen hävde beslutet och återremitterade ärendet för ny behandling. Välfärdsområdesstyrelsen tillsatte ungdomsfullmäktige för mandatperioden 1.3.2024–28.2.2025 och uppdaterade verksamhetsstadgan för ungdomsfullmäktige. Ungdomsfullmäktige har i uppgift att lägga fram barns och ungas synvinklar för välfärdsområdets beslutsfattande och främja hälsan och välfärden hos barn och unga.

Hyvinvointialueella aloittaa tuore nuorisovaltuusto26.2.2024 17:19:55 EET | Tiedote

Aluehallitus päätti yksimielisesti käyttää otto-oikeutta liikkumista tukevien palvelujen eli sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen toimintaohjeen käyttöönottoon liittyen. Aluehallitus kumosi päätöksen ja palautti asian uudelleen käsittelyyn. Aluehallitus asetti nuorisovaltuuston toimikaudelle 1.3.2024-28.2.2025 ja päivitti nuorisovaltuuston toimintasääntöä. Nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda lasten ja nuorten näkökulmaa hyvinvointialueen päätöksentekoon sekä edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja terveyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye