Sukulaismies syyllistyi ihmiskauppaan – tekaistu yrityskauppa toi 15 000 euron velkavankeuden veljentyttärelle
Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 61-vuotiaan miehen yhden vuoden ehdolliseen vankeuteen ihmiskaupasta. Mies toimi yrittäjänä Uudessakaupungissa sijaitsevassa kahvilaravintolassa vuosina 2017-2018. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 4.12.2023.
Veljentytär saapui Turkista Suomeen turistiviisumilla setänsä luo heinäkuussa 2017. Muutama kuukausi Suomeen saapumisen jälkeen veljentytär alkoi työskennellä setänsä omistamassa kahvilaravintolassa. Naisella ei ollut varsinaisia vapaapäiviä eikä vuosilomaa, ja hän työskenteli yleensä aamupäivän kahvilan puolella ja kahvilan suljettua siirtyi hän ravintolan puolelle iltavuoroon.
Käräjäoikeus on arvioi asiassa ihmiskauppaa koskevassa säännöksessä tarkoitettuja keinoja, tekotapaa sekä tarkoitusta.
Käräjäoikeuden mukaan veljentyttären riippuvaista asemaa setäänsä on ilmennyt mm siten, että hän on ollut kielitaidottomana vieraassa maassa ja hänen oli vaikea olla tottelematta setäänsä. Veljentytär ei uskaltanut sanoa sedälleen asioista mitään ennen kuin saisi oleskeluluvan Suomeen. Veljentytär pelkäsi myös pahoinpitelyä ja että setä lähettää hänet takaisin Turkkiin. Setä oli kertonut, ettei voisi tarjota hänelle työpaikkaa, joten tämä ei voisi jäädä Suomeen ainakaan työntekijänä.
Veljentytär työskenteli sedän omistamassa kahvilassa sekä ravintolassa, saamatta kuitenkaan työstään palkkaa. Työpäivät alkoivat aamulla kello 7 ja myöhemmin jo kello 5.30. Työpäivät olivat jatkuneet baarissa kello klo 22 asti arkisin ja viikonloppuisin yöllä klo 03 asti käytännössä joka päivä.
Setä myi asiakirjatasolla 99 % kahvilaravintolan osakkeista veljentyttärelleen syyskuussa 2017. Yrityskauppa ei kuitenkaan siirtänyt veljentyttärelle mitään toimivaltuuksia yrityksessä, sillä myös kaupan jälkeen setä jatkoi yrityksen asioiden hoitamista. Veljentytär ei ymmärtänyt kuitenkaan osakekaupoista mitään, eikä hänellä ollut myöskään suomalaisesta työelämästä ja työlainsäädännöstä muuta tietoa kuin se, että Euroopan maissa on paremmat työsopimukset kuin Turkissa.
Käräjäoikeus katsoi, että veljentyttären tilanteessa täyttyi useampikin ihmiskaupan keinoista, eli riippuvainen asema, turvaton tila ja erehdyttäminen. Käräjäoikeuden mukaan veljentytär oli alisteisessa asemassa, ja setä oli pystynyt kontrolloimaan hänen käyttäytymistään. Setä oli aiemmin tuomittu veljentyttärensä pahoinpitelystä sekä vapaudenriistosta (Vaasan hovioikeuden tuomio 24.5.2022).
Käräjäoikeus piti sitä veljentyttären kertomusta uskottavana, että setä kohteli häntä normaalisti muiden työntekijöiden ollessa paikalla, mutta jos muita ei ollut ollut paikalla, tämä oli ollut häntä kohtaan kova ja vaativa. Käräjäoikeus katsoi, että, että setä oli ottanut hänet määräysvaltaansa.
Pakkotyö täyttyi
Työntekijän liikkumisvapauden rajoittaminen on yksi keskeinen pakkotyön tunnusmerkki. Veljentyttären ylipitkät työpäivät ja heikko taloudellinen tilanne sekä kielitaidottomuus olivat tosiasiassa rajoittaneet hänen liikkumisvapauttaan. Hänellä ei ollut mahdollisuutta muuttaa pois setänsä luota ja etsiä muuta työtä, eikä hänellä ollut mahdollisuuksia irrottautua tilanteesta.
Hän oli joutunut työskentelemään kahvilassa ja baarissa pitkiä työpäiviä palkatta ja ilman riittävää lepoa ja vapaapäiviä. Hänen vapautensa rajoittuminen johtui pääosin hänen taloudellisten edellytystensä ja tosiasiallisten toimintamahdollisuuksiensa puutteesta. Käräjäoikeus arvioi, että hänet oli asetettu pakkotyöhön. Kokonaisuutena tarkastellen käräjäoikeus katsoi, että teko oli pidettävä lievemmin arvioitavana kuin ihmiskaupparikoksen tunnusmerkistön tyyppitapaukset.
”Ihmiskauppa on vakava rikos ja työperäisen ihmiskaupan uhrina on useimmiten ulkomaalainen työntekijä. On hyvä muistaa, että Suomessa kaikilla työntekijöillä on oikeus lain ja työehtosopimusten mukaisiin työehtoihin. Moni mieltää ihmiskaupan olevan esimerkiksi orjuutta lähenteleviä olosuhteita, mutta on kuitenkin syytä muistaa, että työperäinen ihmiskauppa näyttäytyy mm. pakkotyönä, jossa uhria on erehdytetty tai hänen riippuvaista asemaa tai turvattomuutta on hyväksi käytetty ja hänet on alistettu toimimaan ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa. Tässä tapauksessa kaksi ihmiskaupan keinoista täyttyi, eli asianomistajan erehdyttäminen sekä hänen riippuvaisen asemansa ja turvattoman tilansa hyväksikäyttäminen. Tapauksessa täyttyi myös pakkotyöhön saattaminen", kertoo työsuojelulakimies Natalie Eklund Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.
Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 23/759, vailla lainvoimaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Natalie Eklund, puh. 0295 018 188, etunimi.sukunimi(at)avi.fi
Lounais-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
Linkit
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme