HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n Reittiopas kertoo, onko bussissa tilaa

Jaa

HSL.fi-sivuston reittiopas alkaa näyttää ajantasaista tietoa siitä, kuinka paljon busseissa on matkustajia. Aluksi tietoa on tarjolla uusimmista busseista, joiden täyttymistä seurataan laskentalaitteilla. Tällä hetkellä tietoa saadaan yli 400 bussista, ja määrä kasvaa vaiheittain. Kokemusten perusteella saatamme laajentaa palvelua kattamaan myös muut liikennevälineet.

Kuvassa kaksi ihmistä istuu vierekkäin bussissa. Taustalla olevilla penkeillä on tyhjää tilaa.
Kaksi ihmistä istuu vierekkäin bussissa. Taustalla olevilla penkeillä on tyhjää tilaa. HSL HSL

”Älykkään täyttöasteen avulla teemme asiakkaiden arjesta parempaa. Voimme saada enemmän ihmisiä innostumaan ilmastoystävällisestä kulkutavasta, jos julkisilla liikkuminen on kätevää ja luotettavaa", sanoo HSL:n informaatiopäällikkö Joona Packalén.  

Matkustajat voivat hyötyä reaaliaikaisesta täyttöastetiedosta matkan suunnittelussa. Reaaliaikainen tieto voi auttaa matkustajia esimerkiksi valitsemaan kulkuvälineen, jossa on enemmän tilaa, tai lyhentämään odotusaikaa pysäkillä.

Neljän kohdan asteikko kertoo bussin täyttymistä 
 
Matkustajien määrää mitataan erilaisilla teknisillä tavoilla. Ovilla on laskureita tai valosensoreita matkustajamäärän laskemiseen. Järjestelmä käsittelee tiedot sekunneissa ja välittää ne matkustajille tietona siitä, kuinka paljon bussissa on matkustajia. Järjestelmä ei tunnista matkustajien henkilöllisyyttä. 

Reittioppaassa bussien täyttymisestä kerrotaan neliportaisella asteikolla: ei tungosta, ei liikaa tungosta, lähes täynnä ja kova tungos. 

Reittioppaan käyttäjältä ominaisuus ei vaadi erillistä käyttöönottoa. Helpoimmin tiedon voi löytää lähibussinäkymästä tai reittiehdotuksista. Koska tieto perustuu reaaliaikaisuuteen, se näkyy reittiehdotuksissa noin 10 minuuttia ennen kuin bussi saapuu pysäkille. Näin tieto vastaa myös mahdollisimman tarkasti sitä, kuinka paljon bussissa on matkustajia. 

Yhteistyöhanke 

Toteutukseen on saatu Traficomin Suurten kaupunkiseutujen julkisen henkilöliikenteen tukea vuodelle 2023. Innovaatioita rahoittamalla liikennealalla on mahdollista ottaa käyttöön uusia teknologioita, jotka luovat kasvun mahdollisuuksia joukkoliikenteen suosiolle ja paremmalle asiakaskokemukselle. 

Digitransit on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL), Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy:n ja Waltti Solutionsin ylläpitämä palvelu (www.digitransit.fi). 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa kaksi ihmistä istuu vierekkäin bussissa. Taustalla olevilla penkeillä on tyhjää tilaa.
Kaksi ihmistä istuu vierekkäin bussissa. Taustalla olevilla penkeillä on tyhjää tilaa.
Lataa

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2022 HSL:n toimintakulut olivat 734 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 815 miljoonaa euroa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 304 miljoonaa nousua, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye