Kokkolan kaupunki

Kasvukaupunkien verkosto aloittaa virallisesti

Jaa

Keskisuuret kaupungit ovat valmistelleet kuluvana vuonna kasvukaupunkien edunvalvontaverkostoa. Sen tarkoitus on vahvistaa yhteistä sanomaa kansallisessa ja eurooppalaisessa kaupunkipolitiikassa ja lisätä vuoropuhelua valtiokumppanin suuntaan. Kyse on voimallisesta toimijasta.

Ilmakuva Kokkolan keskustasta rautatieltä merelle päin

Suomen 16 keskisuuresta (40 000-100 000 asukasta) kaupungista päätöksen verkostoon liittymisestä on tehnyt jo 13 kaupunkia. Uuden foorumin isäntäorganisaationa aloittaa Hämeenlinnan kaupunki. Verkosto on jo tehnyt aktiivista vaikuttamistyötä ja ottanut kantaa esimerkiksi hallituksen kaavailemiin valtionosuuksien lisäleikkauksiin. Toiminta käynnistyy virallisesti vuoden 2024 alussa.

Kasvukaupunkien yhteistyö lähti liikkeelle aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n yhdessä Hypo-pankin, Rakennusteollisuus RT:n, Kuntaliiton sekä Hämeenlinnan, Hyvinkään ja Kokkolan kaupunkien kanssa toteuttaman, järjestyksessään kuudennen kaupunkipolitiikan tiekartan myötä. Tiekartan teemana oli keskisuurten kaupunkien renessanssi ja uusi tuleminen. Tarve yhteistyöverkoston ja yhteisen edunvalvontaverkoston perustamiselle oli yksi keskeisistä tiekartassa esitetyistä havainnoista.

”Tavoitteena on luoda ketterä ja vaikuttava verkosto 40 000 – 100 000 asukkaan kaupunkeja yhdistävien kysymysten esiin nostamiseksi ja parhaiden käytäntöjen jakamiseksi. Samalla tuomme ponnekkaasti esiin näiden kaupunkien merkitystä kansalliselle kaupunkipolitiikalle ja erilaisten alueiden elinvoimalle”, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila toteaa.

Verkosto tähtää aktiiviseksi ja tunnustetuksi toimijaksi

Samalla kun 13 kasvukaupunkia päätti yhteiseen verkostoon liittymisestä, ne hyväksyivät keskinäisen yhteistyön sopimuksen sekä valtiokumppanuuden sopimusluonnoksen, josta neuvotellaan teemasopimusten muotoutuessa vuoden 2024 alussa. Sopimuksissa nostetaan esille kolme pääteemaa, joihin liittyvää yhteistyötä ja edunvalvontaa kasvukaupungit haluavat voimallisesti ja määrätietoisesti kehittää. Teemat kytkeytyvät erityisesti teollisuuden paluun edistämiseen, kansainvälistymiseen ja osaavan työvoiman saatavuuteen, kestävän yhdyskuntarakenteen suunnitteluun sekä kasvukaupunkien veto- ja pitovoiman vahvistamiseen.

Kasvukaupungit korostavat, että keskisuurten kaupunkien merkitys koko Suomen hyvinvointiyhteiskunnan menestymiselle ja kilpailukyvylle on korvaamatonta. Verkoston kaupungeissa asuu noin 830 000 asukasta ja ne ovat muun muassa merkittäviä maakunta- tai alueellisia keskuksia, työllistäjiä, kokonaisturvallisuuden ja hiilineutraalin yhteiskunnan rakentajia, innovaatioalustoja sekä investointikohteita.

Verkostoon ovat liittyneet Hämeenlinna, Hyvinkää, Kokkola, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli, Pori, Porvoo, Rovaniemi, Salo, Seinäjoki ja Vaasa. Kajaanin kaupunki käsittelee liittymistä verkostoon joulukuussa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Bildandet av Mellersta Österbottens sysselsättningsområde fastställdes22.2.2024 15:52:42 EET | Tiedote

Sysselsättningsområdet som bildas av städer och kommuner i Mellersta Österbotten har fastställts genom statsrådets beslut 22.2.2024. Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande föreslog att Toholampi ansluts till Mellersta Österbottens sysselsättningsområde. Statsrådet fastställde förslaget och därmed står det klart vilka de framtida sysselsättningsområdena är i Finland. Inom området för NTM-centralen i Österbotten bildas tre sysselsättningsområden: Mellersta Österbottens sysselsättningsområde, Jakobstadsregionens sysselsättningsområde och Österbottens sysselsättningsområde, och Kristinestad går med i Suupohja sysselsättningsområde.

Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen muodostaminen vahvistui22.2.2024 15:52:42 EET | Tiedote

Keski-Pohjanmaan kaupunkien ja kuntien muodostama työllisyysalue on vahvistettu valtioneuvoston päätöksellä 22.2.2024. Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä esitti, että Toholampi liitetään kuuluvaksi Keski-Pohjanmaan työllisyysalueeseen. Valtioneuvosto vahvisti esityksen ja samalla kaikki Suomen tulevat työllisyysalueet ovat nyt selvillä. Pohjanmaan ELY-keskusalueelle muodostuu kolme työllisyysaluetta; Keski-Pohjanmaan työllisyysalue, Pietarsaaren seudun työllisyysalue ja Pohjanmaan työllisyysalue, lisäksi Kristiinankaupunki suuntautuu Suupohjan työllisyysalueeseen.

Den politiska demonstrationens inverkan på Karleby stadens tjänster torsdag 1.231.1.2024 12:54:53 EET | Tiedote

JHL samt många av FFC:s förbund och STTK:s förbund har meddelat att de ordnar en politisk demonstration som hålls på torsdag 1.2.2024 kl. 11–15. Det är frivilligt att delta i demonstrationen och var och en som hör till ett fackförbund bestämmer själv om hen deltar i den. Daghemmen i Karleby håller öppet i morgonen och skolornas eftermiddagsverksamhet ordnas. Tjänsterna kan ordnas med olika personalarrangemang. De anställda som deltar i den politiska demonstrationen är lämnar arbetsplatsen på torsdag kl. 11–15. Demonstrationen väntas inte påverka skol- och daghemslunchen. Enligt nuvarande uppgifter ordnas även stadens övriga tjänster normalt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye