SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Hiltunen: Oppimistulokset paranevat perusasioista huolehtimalla

Jaa

Suomalaisnuorten osaaminen on laskenut Suomessa vuoden 2022 Pisa-tulosten mukaan. Sivistysvaliokunnan jäsen Pia Hiltunen (sd.) pitää tutkimuksen tuloksia huolestuttavina tulevaisuuden osaamisen kannalta. Hän pitää erittäin tärkeänä, että koulujen käytettävissä olevat resurssit ja rahoitus kohdentuisivat oikein. 

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Emme voi olettaa, että oppimistulokset paranevat leikkaamalla rahoitusta, vaan asia on juuri päinvastoin. Jos oppilaalla ei ole tehtäväkirjoja, mistä opiskella, niin miten hän pystyy oppimaan kunnolla opettavia asioita? Oppimateriaaleihin käytettävän rahoituksen täytyy olla riittävä, jota se ei tällä hetkellä ole. Hallituksen aikomat kuntaosuuksien leikkaukset tulevat olemaan suoraan pois koulujen rahoituksesta, joka taas vaikuttaa materiaalien lisäksi ryhmäkokoihin, palveluverkkoon ja tuen järjestämiseen, ärähtää Hiltunen.

Suomen Pisa-tulokset ovat heikentyneet vuosien 2006 ja 2009 huippuajoista vuosittain. Lukutaidossa kuin myös luonnontieteissä osaaminen on heikentynyt jopa OECD-maiden keskiarvoa voimakkaammin. Matematiikassa osaaminen on ollut laskusuunnassa vuodesta 2006 asti. Matematiikassa osaamiserot ovat edelleen tyttöjen eduksi, mutta vain vähän. Tutkimuksessa osaamisero oli vain 5 pistettä. Myös vanhempien sosioekonominen tausta oli kaikissa vertailumaissa yhteydessä oppilaiden osaamiseen.

– Vanhempien koulutus, ammatti ja kodin varallisuus näkyvät oppimistuloksissa, mikä ei ole yllättävää. Hallituksen leikkaukset tulevat lisäämään myös tulevina vuosina lapsiperheköyhyyttä kymmenien tuhansien lasten kohdalla ja myös se tulee näkymään oppimistuloksissa vuosien päästä. Suunta on siis väärä. Suomalaisen koulutusjärjestelmän tulee olla jokaista lasta ja nuorta varten ja antaa edellytykset menestyä elämässä. Meillä ei pitäisi olla varaa jättää yhtäkään nuorta ilman koulutusta tai hänen tarvitsemaansa tukea opinnoissa, toteaa Hiltunen.

– Perusasiat eivät muutu, vaikka maailma ympärillä muuttuisi. Tuntimäärien lisääminen ei riitä, ellei kouluilla ole rahaa huolehtia mm. riittävistä oppimateriaaleista. Oppimisentuen tarpeet ovat edelleen kasvussa ja tuen uudistamiseen ei ole olemassa riittävää rahoitusta. Olisi aika puuttua juurisyihin ja siihen, mikä pahoinvointia tai oppimisvaikeuksia aiheuttaa. Liiallinen digitalisaatiopainotus ja hektisyys pitäisi saada vähenemään. Oppilaat tarvitsevat aikaa oppia ja omaksua uusia asioita ja opettajat rauhan opettaa. Kiteytettynä voin todeta, että tuki, ryhmäkoot, materiaalit ja rahoitus kuntoon, niin tulokset paranevat, päättää Hiltunen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kimmo Kiljunen ja Eva Biaudet: Valko-Venäjän sunnuntain vaalit eivät ole vapaat23.2.2024 15:42:36 EET | Tiedote

Valko-Venäjällä käydään sunnuntaina 25.2. parlamentti- ja paikallisvaalit epädemokraattisissa olosuhteissa. Tilanteessa, jossa presidentti Lukashenkan hallinnon toimesta valkovenäläisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta rajoitetaan, oppositiopuolueiden toiminta on tukahdutettu ja niiden johtajia vainotaan, tiedotusvälineiden vapautta ei ole, ja uskottavaa kotimaista tai kansainvälistä vaalitarkkailua ei sallita, ei voida myöskään käydä vapaita ja rehellisiä vaaleja.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-jäsenet: Hallitus riisuu koko työntekijäkenttää aseista – miten tulevaisuudessa voi kukaan puolustaa itseään?23.2.2024 14:24:35 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kertoi eilen työrauhalainsäädännön uudistuksen sisällöstä ja hallituksen etenemisestä asiassa. Sopimisen sijaan tiedossa on lisää sanktioita. Työnantajien tilanne säilyy ennallaan eikä sinne ole tulossa muutoksia TES:n rikkomistilanteisiin. Uutena asiana on nostettu esiin myös henkilökohtaiset sakot. Se ei sovi oikeuskäytäntöömme, jossa aiemmin järjestäviä liittoja tai ammattiosastoja on sanktioitu, jos ei ole noudatettu sopimuksia. Nyt tätä halutaan laajentaa myös näiden yhdistysten jäseniin.

SDP:n Kymäläinen ehdottaa lääkäreille palvelussitoumusta terveyskeskusten lääkäripulaan vastaamiseksi23.2.2024 11:15:22 EET | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, jossa ehdotetaan lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneille kolmen vuoden palvelussitoumus koulutustaan vastaavassa virassa julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen. Aloitteen tavoitteena olisi vastata hyvinvointialueita vaivaavaan terveyskeskuslääkäripulaan.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen ryhdyttävä viipymättä lisätoimiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi23.2.2024 09:41:08 EET | Tiedote

Suomen ilmastotoimet eivät ole riittävällä tasolla vuoden 2030 EU-velvoitteiden eivätkä vuoden 2035 kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen kannalta. Tätä korostetaan sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuisessa raportissa että eilen valmistuneessa ympäristövaliokunnan yksimielisessä mietinnössä. – Hiilineutraaliustavoite on vakavasti vaarantunut muun muassa Orpon hallituksen perumien ilmastotoimien takia. Hiilineutraaliustavoitteen kannalta elintärkeä maankäyttösektorin hiilinielu kutistuu, mutta hallitus ei pyri estämään tätä millään tavalla. Sen ilmastopolitiikka lepää yhden kortin eli tulevien teknologisten ratkaisujen varassa, kritisoi valiokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye