OVI-hanke edistää vihreää siirtymää jatkuvan oppimisen keinoin
Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin yhteishanke, nimeltään OVI – Uutta osaamista ja liiketoimintaa vihreän siirtymän tueksi, hyödyntää jatkuvan oppimisen keinoja ilmasto- ja luonto-osaamisen vahvistamisessa.

Käsillä oleva yhteiskunnallinen kestävyysmurros edellyttää uutta osaamista ilmaston ja luonnon tilan parantamiseksi. Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 vaatii konkreettisia toimia, joilla maankäyttösektorin hiilinieluja ja hiilivarastoja pystytään kasvattamaan. Metsäsektorilla tätä tavoitetta voidaan edistää uusien hoitomenetelmien, metsäpalveluliiketoiminnan sekä ennallistamisen ja suojelun keinoin.
Ilmasto- ja luonto-osaamisen vahvistamista
Syyskuussa käynnistynyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin yhteishanke pyrkii lisäämään tietoutta keinoista, joilla maankäyttösektorin ilmastotavoitetta ja luonnon monimuotoisuutta voidaan vahvistaa yhteisvaikutteisesti. Hanke kantaa nimeä OVI – Uutta osaamista ja liiketoimintaa vihreän siirtymän tueksi.
”Olemme väsyneitä repivään metsäluontokeskusteluun ja haluamme löytää yhteistä tekemistä ilmasto- ja resurssiviisaan metsänhoidon kestävyyden edistämiseksi Keski-Suomessa”, sanoo vanhempi asiantuntija Helena Reiman Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
”Korkeakouluina jaamme ymmärryksen siitä, että tieteeseen perustuva tilannekuva ympäristökriiseistä ja siihen perustuvien tosiasioiden tunnustaminen on vastakkainasettelun purkamisen lähtökohta”, jatkaa professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta.
Hankkeessa laaditaan avoin verkkokurssi ekologisesta kompensaatiosta sekä avointa opintomateriaalia suometsien käytön ilmastovaikutuksista ja niiden hillinnästä sekä metsäluontoyrittäjyydestä. Ilmasto- ja luonto-osaamista vahvistavia opintoja voidaan hyödyntää sekä tutkinto-opiskelussa että jatkuvan oppimisen tarjonnassa.
Lisäksi hankkeen toimintaan kuuluu monikanavaista viestintää hankkeen teemoista, sekä keskisuomalaisen metsäluonto- ja ilmasto-osaamisen verkoston kehittämistä.
Suunnitteilla laaja osaamisverkosto
Opintomateriaalien lisäksi hankkeessa suunnitellaan metsäluonto- ja ilmasto-osaamisen verkostoa yhdessä Jamk Biotalousinstituutin, JYU.Wisdomin, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poken ja Suomen Metsäkeskuksen kanssa. Verkoston toiminta luo pohjaa kansalliselle osaamiskeskittymälle tukemalla ilmastonmuutoksen hillintää sekä yritysten varautumista liiketoimintaympäristön muutoksiin metsäalalla.
Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö osana ministeriön Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuutta. Hanke jatkuu syyskuun 2024 loppuun.
Linkki hankesivulle: https://www.jyu.fi/fi/hankkeet/uutta-osaamista-ja-liiketoimintaa-vihrean-siirtyman-tueksi-ovi
Yhteyshenkilöt
Helena ReimanVanhempi asiantuntijaJyväskylän ammattikorkeakoulu
Puh:050 473 8811helena.reiman@jamk.fiJanne KotiahoEkologian professoriJyväskylä yliopisto
Puh:050 594 6881janne.kotiaho@jyu.fiLaura KauniskangasProjektisuunnittelijaJyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom
laura.s.kauniskangas@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme