OVI-hanke edistää vihreää siirtymää jatkuvan oppimisen keinoin
Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin yhteishanke, nimeltään OVI – Uutta osaamista ja liiketoimintaa vihreän siirtymän tueksi, hyödyntää jatkuvan oppimisen keinoja ilmasto- ja luonto-osaamisen vahvistamisessa.

Käsillä oleva yhteiskunnallinen kestävyysmurros edellyttää uutta osaamista ilmaston ja luonnon tilan parantamiseksi. Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 vaatii konkreettisia toimia, joilla maankäyttösektorin hiilinieluja ja hiilivarastoja pystytään kasvattamaan. Metsäsektorilla tätä tavoitetta voidaan edistää uusien hoitomenetelmien, metsäpalveluliiketoiminnan sekä ennallistamisen ja suojelun keinoin.
Ilmasto- ja luonto-osaamisen vahvistamista
Syyskuussa käynnistynyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin yhteishanke pyrkii lisäämään tietoutta keinoista, joilla maankäyttösektorin ilmastotavoitetta ja luonnon monimuotoisuutta voidaan vahvistaa yhteisvaikutteisesti. Hanke kantaa nimeä OVI – Uutta osaamista ja liiketoimintaa vihreän siirtymän tueksi.
”Olemme väsyneitä repivään metsäluontokeskusteluun ja haluamme löytää yhteistä tekemistä ilmasto- ja resurssiviisaan metsänhoidon kestävyyden edistämiseksi Keski-Suomessa”, sanoo vanhempi asiantuntija Helena Reiman Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
”Korkeakouluina jaamme ymmärryksen siitä, että tieteeseen perustuva tilannekuva ympäristökriiseistä ja siihen perustuvien tosiasioiden tunnustaminen on vastakkainasettelun purkamisen lähtökohta”, jatkaa professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta.
Hankkeessa laaditaan avoin verkkokurssi ekologisesta kompensaatiosta sekä avointa opintomateriaalia suometsien käytön ilmastovaikutuksista ja niiden hillinnästä sekä metsäluontoyrittäjyydestä. Ilmasto- ja luonto-osaamista vahvistavia opintoja voidaan hyödyntää sekä tutkinto-opiskelussa että jatkuvan oppimisen tarjonnassa.
Lisäksi hankkeen toimintaan kuuluu monikanavaista viestintää hankkeen teemoista, sekä keskisuomalaisen metsäluonto- ja ilmasto-osaamisen verkoston kehittämistä.
Suunnitteilla laaja osaamisverkosto
Opintomateriaalien lisäksi hankkeessa suunnitellaan metsäluonto- ja ilmasto-osaamisen verkostoa yhdessä Jamk Biotalousinstituutin, JYU.Wisdomin, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poken ja Suomen Metsäkeskuksen kanssa. Verkoston toiminta luo pohjaa kansalliselle osaamiskeskittymälle tukemalla ilmastonmuutoksen hillintää sekä yritysten varautumista liiketoimintaympäristön muutoksiin metsäalalla.
Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö osana ministeriön Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuutta. Hanke jatkuu syyskuun 2024 loppuun.
Linkki hankesivulle: https://www.jyu.fi/fi/hankkeet/uutta-osaamista-ja-liiketoimintaa-vihrean-siirtyman-tueksi-ovi
Yhteyshenkilöt
Helena ReimanVanhempi asiantuntijaJyväskylän ammattikorkeakoulu
Puh:050 473 8811helena.reiman@jamk.fiJanne KotiahoEkologian professoriJyväskylä yliopisto
Puh:050 594 6881janne.kotiaho@jyu.fiLaura KauniskangasProjektisuunnittelijaJyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom
laura.s.kauniskangas@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme