Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL kiristää lakkoruuvia torstaina 14. joulukuuta: Sähköntuotanto katkeaa useissa voimalaitoksissa vuorokaudeksi

Jaa

Lakossa on mukana voimalaitoksia Vantaalta, Espoosta, Tampereelta, Naantalista ja Pietarsaaresta. Lakossa olevien voimaloiden sähköntuotanto katkeaa vuorokaudeksi, koska laitosten turbiinit kytketään irti verkosta. Kaukolämmön tuotanto ja jakelu toimivat myös työtaistelun aikana.

JHL ja muut energia-alan ammattiliitot järjestävät vuorokauden poliittisen lakon useassa voimalaitoksessa torstaina 14. joulukuuta.

Lakot järjestetään seuraavissa kohteissa:

  • Vantaan Energia: jätevoimala, Martinlaakson voimalaitos, Järvenpään voimalaitos
  • Fortum: Suomenojan CHP-laitos
  • Tampereen Energia: kaikki toimipaikat
  • Turun Seudun Energiantuotanto: Naantalin voimalaitos
  • Oy Alholmens Kraft Ab: Pietarsaaren voimalaitos
  • Tampereen Vera Oy: kaikki yhtiön toimipaikat.

Lakoissa on mukana myös Ammattiliitto Pron, Sähköliiton, Insinööriliiton ja Konepäällystöliiton jäseniä. Työtaistelu koskee työvuoroja, jotka alkavat torstaina 14.12.2023 kello 00.00–23.59. Lisäksi liitot julistavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä tilapäisen siirron kiellon ajalle 8.–14.12.2023.

– Sähköntuotanto lakkokohteissa loppuu vuorokaudeksi, sillä voimalaitosten turbiinit kytketään irti verkosta. Ihmiset eivät kuitenkaan joudu palelemaan, sillä kaukolämpöä ajetaan verkostoon myös lakon aikana, JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen kuvaa lakon vaikutuksia.

Työtaistelun ulkopuolelle rajataan kaukolämmön ja -kylmän tuotanto ja jakelu sekä niihin liittyvät välttämättömät työtehtävät. Lakoista rajataan ulos myös sähkönjakeluun liittyvät, voimassa olevat sovitut varallaolot ja käyttötoimenpiteet, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Lakot ovat osa SAK:n Painava syy -kampanjaa, joka vastustaa hallituksen epäreilua politiikkaa. Suomen hallitus kaavailee rajuja heikennyksiä sosiaaliturvaan ja työntekijöiden perusoikeuksiin.

– Meillä ei ole mitään takeita siitä, että hallitus olisi peräytymässä suhteettoman kovista sosiaaliturvaleikkauksista ja työelämän kurjistamisesta. Joudumme siis jatkamaan lakkoilua, JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo.

Lisätiedot:

JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström 040 828 2865
Energia-alan sopimusasiantuntija Kari Lehtinen 050 566 1567

Avainsanat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

CORRECTION: JHL’s political strike is expanding around Finland: dramatic decrease in commuter traffic, train traffic will stop, power plants will be shut down, two-day strike within early childhood education and care9.2.2024 16:07:26 EET | Press release

Trade Union JHL is organising political strikes in several sectors during week 7. The length of the strikes varies. The biggest impacts will be faced by early childhood education and care, train tracks, and public transport in Helsinki, Turku and Tampere.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye