Vuosi 2024 on karkausvuosi, jolle osuu kymmenen arkivapaapäivää
29. helmikuuta 2024 vietetään karkauspäivää, joka on kalenterissamme nimipäivätön päivä. Lisäksi tuleva vuosi on arkivapaiden näkökulmasta herkullinen, sillä useimmat suomalaiset saavat silloin monen niukemman vuoden jälkeen täydet kymmenen arkivapaata.

Joka neljäs vuosi helmikuun loppuun lisätään karkauspäivä. Ilman karkauspäivien lisäämistä vuodenajat ja kalenteri alkaisivat pikkuhiljaa kulkea eri tahtia.
– Kalenterivuoden pituus 365 vuorokautta ei ole yhteismitallinen tähtitieteellisen vuoden kanssa. Maalta kuluu kierrokseensa Auringon ympäri 365 vuorokautta, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Niinpä neljässä vuodessa ylimääräisiä tunteja kertyy noin vuorokauden edestä, selvittää erikoissuunnittelija Asko Palviainen Yliopiston almanakkatoimistosta.
Pääsääntöisesti karkausvuosia ovat kaikki neljällä jaolliset vuodet, kuten tuleva vuosi 2024. Poikkeuksen tekevät tasavuosisadat: ne ovat karkausvuosia vain, jos ne ovat jaollisia luvulla 400. Tästä syystä vuosi 2000 oli karkausvuosi mutta 2100 ei ole.
Karkauspäivää vietetään 29. helmikuuta
Karkausvuosina helmikuussa on 28 päivän sijaan 29 päivää.
– Vuoteen 1996 saakka suomalaisessa kalenterissa karkauspäivä oli 24.2. vanhan roomalaisen karkauskuukauden alkamisen mukaan. Tuolloin kalenterimme nimipäivät, jotka olivat tavallisina vuosina 24.–28.2., siirtyivät karkausvuosina päivän eteenpäin, Palviainen kertoo.
Vuodesta 2000 lähtien on karkauspäivä ollut 29.2. ja helmikuun nimipäivät ovat pysyneet paikoillaan. Itse karkauspäivä on nimipäivätön.
Vuodesta 1988 lähtien Suomessa on syntynyt karkauspäivänä yli 1400 lasta, 100–200 joka karkauspäivä. Niin päivänsankaria kuin onnittelijoita hämmentää, minä päivänä syntymäpäivää vietetään niinä vuosina, kun karkauspäivää ei ole. Onko parempi ratkaisu helmikuun viimeinen päivä 28.2. vai sitä seuraava päivä 1.3.? Pääsääntöisesti jokainen karkauspäivänä syntynyt voi itse valita, mitä pitää syntymäpäivänään normaalivuotena. Virallisissa yhteyksissä, kuten täysi-ikäiseksi tullessa, rajapyykki katsotaan ylitetyksi vasta maaliskuun ensimmäisenä.
Arkivapaapäivät vuonna 2024
Arkipäivälle mahdollisesti osuvia vapaapäiviä on suomalaisessa kalenterissa yhteensä yksitoista, mutta yhteen vuoteen niitä voi osua 7–10. Joukkoon on laskettu juhla- ja pyhäpäivien lisäksi juhannus- ja jouluaatto, koska ne ovat useimmilla työehtosopimukseen merkittyjä vapaapäiviä.
– Vuonna 2024 arkivapaapäiviä on maksimimäärä eli kymmenen. Tosin karkausvuoden vuoksi myös työpäiviä on ensi vuonna yksi tavallista enemmän, Palviainen muistuttaa.
Vuonna 2024 arkivapaapäivistä vain loppiainen osuu viikonloppuun, sillä 6.1. on lauantai. Uudenvuodenpäivää 1.1. vietetään maanantaina. Vappu 1.5. on keskiviikkona ja helatorstai 9.5. heti seuraavalla viikolla, eli toukokuun alussa on kaksi nelipäiväistä viikkoa. Itsenäisyyspäivä 6.12. osuu perjantaille, joten loppuvuonna tiedossa on pitkä viikonloppu parhaaseen pikkujouluaikaan. Vuoden 2024 joulunaika osuu keskelle viikkoa: jouluaatto on tiistaina, joulupäivä keskiviikkona ja tapaninpäivä torstaina.
Lisätietoja:
Asko Palviainen, erikoissuunnittelija, 02941 22942, asko.palviainen@helsinki.fi
Onerva Ollila, viestintäkoordinaattori, 02941 22943, onerva.ollila@helsinki.fi
Lisätietoja almanakkatoimistosta
Yliopiston almanakkatoimisto on suomalaisen kalenterin ylin asiantuntija. Tarjoamme ajankohtaista tietoa sekä nimipäivistä, liputuspäivistä että kalenterin merkkipäivistä. Tunnemme kattavasti ajanlaskun ja kalentereiden globaalia ja suomalaista historiaa. Palvelemme kalenterintekijöitä, mediaa ja kansalaisia kaikissa kalentereihin liittyvissä asioissa.
Helsingin yliopistolla on tekijänoikeus suomalaiseen ja suomenruotsalaiseen nimipäiväluetteloon sekä laatimiinsa eläinten nimipäivälistoihin. Yliopiston almanakkatoimisto myy kalenterien tekijöille nimipäivien julkaisuoikeuksia, muita kalenteritietoja ja valmiita kalenteripohjia. Lisäksi julkaisemme vuosittain perinteisen Yliopiston almanakan ja vastaamme suomalaiseen kalenteriin liittyvästä tiedotuksesta. Yliopiston almanakkatoimiston tehtäviin kuuluu myös suomalaisen merkkipäivä- ja nimipäiväkulttuurin ylläpitäminen.
Yliopiston almanakkatoimiston liiketoimintaa hoitaa Helsingin yliopiston Kalenteripalvelut Oy, jonka omistaja on Helsingin yliopiston rahastot. Yhtiön tuotot ohjataan Helsingin yliopiston koulutukseen ja tutkimukseen. Yhtiön hallitus tekee myös päätökset suomalaiseen kalenteriin hyväksyttävistä merkkipäivistä. Yliopiston almanakkatoimistossa on viisi työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2022 oli 712 000 euroa.
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme