Raksystems Insinööritoimisto Oy

Rakennusalalla yli kaksi konkurssia päivässä – miksi taloyhtiöt eivät varaudu urakoitsijan maksukyvyttömyyteen?

Jaa

Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan lokakuuhun 2023 mennessä rakennustoiminnassa oli pantu vireille 654 konkurssia. Määrään lukeutuu myös hyvämaineisia rakennusliikkeitä, mikä on saanut taloyhtiöitä harkitsemaan remontin toteuttajaa entistä tarkemmin. Asiantuntija muistuttaa, että tarkasti laaditut kilpailutusasiakirjat ovat usein ainoa turva tilanteessa.

Tarkasti laaditut kilpailutusasiakirjat ovat usein ainoa turva urakoitsijan konkurssitilanteessa.
Tarkasti laaditut kilpailutusasiakirjat ovat usein ainoa turva urakoitsijan konkurssitilanteessa. Raksystems

”Urani aikana olen nähnyt esimerkiksi urakkasopimuksia, joihin on määritetty vain urakkasumma ja toteutusaikataulu. Konkurssitilanteessa kävisi niin, että taloyhtiö menettää remonttiin käytetyt rahat ja maksaa vielä uuden remontin kaupan päälle”, Raksystemsin rakennuttamisen ja valvonnan osastonjohtaja Jarno Nurminen sanoo.

Sopimusehto ja siihen tehtävät tarkennukset turvaksi


Taloyhtiön remonttiin liittyy paljon erilaisia asiakirjoja. Ne kootaan urakkasopimukseen kilpailutusvaiheessa.

Urakkaohjelma on urakkasopimuksen asiakirjoista merkittävin, sillä siinä määritetään urakan osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä kaikki muut olennaiset ehdot. Urakkaohjelma on juridisesti sitova. Ohjelmassa tulee mainita Nurmisen mukaan ainakin sopimusehto sekä siihen tehtävät tarkennukset ja poikkeamat.

’’Urakka tulee sitoa yleisesti hyväksyttyihin Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin (YSE 1998). Tarkennuksia on myös hyvä tehdä ainakin viivästyssakkojen, vakuuksien ja maksuerätaulukon osalta. Ne ohjaavat työn suorittamista, mutta tuovat myös turvaa konkurssin varalle. Suosittelen laatimaan mahdollisimman tarkat asiakirjat jo tarjouspyyntövaiheessa, sillä siten saadaan lisäksi yhdenmukaisempia ja vertailukelpoisia tarjouksia’’, tiivistää Nurminen.

Urakkaohjelman lisäksi muutakin huomioitavaa


Kilpailutusasiakirjojen lisäksi urakoitsijan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota urakoitsijan pätevyyteen, kokemukseen, yhteistyökykyyn ja veronmaksukykyyn.

Urakoitsijan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota aina, eikä vain nyt, sillä siten voi ehkäistä mahdollisia haasteita hankkeen aikana. Alan konkurssien ja niihin liittyvän uhan vuoksi remontteja ei kannattaa siirtää - päinvastoin.

”Työ on nyt edullista, joten remonttien tekeminen kannattaa. Kilpailutusasiakirjojen laatiminen tulee osoittaa kokeneen projektipäällikön vastuulle. Hän osaa alan asiantuntijana valmistella hankkeen niin, että taloyhtiön etu toteutuu ja vähennetään konkurssin riskiä”, sanoo Nurminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Linkit

Raksystems – Euroopan rakennetun ympäristön vastuullisuusjohtaja

Raksystems Groupin tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

Yrityksemme on perustettu vuonna 1989 ja työllistämme noin 730 asiantuntijaa Suomessa ja Ruotsissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Raksystems Insinööritoimisto Oy

SRV hyödyntää modernia Geolo-maalämpöratkaisua Jorvin sairaalan uudistuotannossa ja vähentää merkittävästi rakennusaikaista päästökuormaa9.11.2023 07:30:00 EET | Tiedote

SRV rakentaa Espooseen Jorvin sairaalaan uutta osastorakennusta HUSin ympäristöohjelman mukaisesti vähähiilisyys huomioiden. Rakennusaikaisten päästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseksi hankkeeseen valittiin Raksystems Climate Solutions Oy:n Geolo-ratkaisu. Geolo mahdollistaa hankkeelle suunnitellun maalämpöenergian hyödyntämisen turvallisesti jo rakennusvaiheessa, sekä laadukkaan ja rakentamista vahvasti tukevan olosuhdehallinnan ympäri vuoden.

Nimitys: Katja Tähtinen Raksystems Climate Solutionsin liiketoimintajohtajaksi vahvistamaan hiilineutraalia rakentamista Geolon avulla20.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

Raksystems Climate Solutions Oy sai vahvistusta Geolo-ratkaisun kehittämiseen, kun tekniikan tohtori Katja Tähtinen aloitti 1.9.2023 yrityksen liiketoimintajohtajana. Geolo on täysin uudenlainen tapa minimoida rakennusaikaisia CO2-päästöjä ja energiankulutusta sekä optimoida rakennusaikaisia tuotanto-olosuhteita. Ratkaisun avulla rakentamisen aikaisen lämmityksen voi toteuttaa hiilineutraalisti, tai jopa täysin päästöttömästi uusiutuvan maalämmön avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye