Toimittajat ilman rajoja Suomi

Gazan sodassa kuollut jo ainakin 17 toimittajaa – ”Ilman Gazan hirveää sotaa toimittajia olisi menehtynyt tänä vuonna poikkeuksellisen vähän”

Jaa

Toimittajia on saanut tänä vuonna surmansa vähemmän kuin 20 vuoteen, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Toimittajat ja mediat ovat opetelleet operoimaan entistä turvallisemmin vaarallisissa oloissa. Gaza tekee lukuihin karmean piikin, mutta Gazan lisäksi maailman sota-alueilla menehtyi töissään vain 6 toimittajaa”, kertoo järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Kaikkiaan maailmalla on saanut vuonna 2023 surmansa 45 toimittajaa, 521 on pidettyinä, 54 panttivankeina ja 84 kateissa.

Kuva Toimittajat ilman rajoja 2023 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2023 vuosiraportista.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 14.12.2023 klo 07.00

Toimittajien työ maailmalla on sujunut päättyvänä vuonna turvallisemmin kuin 20 vuoteen. Vuonna 2023 on kuollut 45 toimittajaa, mikä on 16 vähemmän kuin viime vuonna. Näin kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) uunituore vuosiraportti. Yli puolet kuolonuhreista (23) on kuollut sotatoimialueilla, ja heistä ylivoimainen enemmistö (17) Gazan sodassa, joista 13 itse Gazassa. Sekä israelilaisia että palestiinalaisia toimittajia on menehtynyt.

”Gazan siviilien joukossa, toimittajat maksavat kovaa hintaa. Olemme todenneet, että työnsä yhteydessä surmansa saaneiden toimittajien määrä on hyvin korkea: ainakin 13 niin pienellä alueella. Olemme jättäneet valituksen Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC) selvittääksemme tosiasiat ja sen, missä määrin toimittajat ovat olleet tietoisesti kohteina”, toteaa RSF:n johtaja Christophe Deloire.

Kriisien ja kauheuksien rinnalla on tapahtunut kehitystä hyväänkin suuntaan.

”Mediat osaavat nyt sekä valmentaa että varustaa työntekijänsä kriisialueille entistä paremmin. Tämä on erittäin myönteistä kehitystä, vaikka tietysti joka ainut työssään menehtynyt toimittaja on liikaa. Myös suomalaiset mediat ovat tehneet tässä ansiokasta työtä, eikä meidän toimittajillemme ole onneksi sattunut mitään vakavaa, vaikka varsinkin Ukrainassa on raportoitu jopa aivan sodan etulinjasta”, kiittää Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Grüne-Luoma korostaa, että Gazan tilanne on traaginen. Myös siksi, että vuoden kokonaiskuva olisi aivan toisenlainen ilman Hamasin terrorihyökkäyksellä alkanutta Israelin ja Hamasin sotaa.

”Ilman Gazan hirveää sotaa toimittajia olisi menehtynyt tänä vuonna poikkeuksellisen vähän. Toimittajat ja mediat ovat opetelleet operoimaan entistä turvallisemmin vaarallisissa oloissa. Gaza tekee lukuihin karmean piikin, mutta Gazan lisäksi maailman sota-alueilla menehtyi töissään vain 6 toimittajaa. Kaikkiaan 45 kuolonuhria on paljon, mutta viimeksi vähemmän on saanut surmansa vuonna 2002. Ilman Gazaa vuosi olisi ollut jopa ennätyksellisen hyvä”, toteaa Grüne-Luoma.

Erityisen suuri pudotus on ollut Etelä-Amerikassa, viime vuoden 26 kuolonuhrista tämän vuoden kuuteen. Toimittajasurmista neljä on tapahtunut Meksikossa, jossa uhriluku oli viime vuonna 11.

Viisi korkean riskin maata

Telkien takana on vuotta 2024 aloittamassa nyt 521 toimittajaa, lähes yhtä paljon kuin kielteisen ennätyksen tehneenä viime vuonna (533). Valtaosa pidätetyistä on paikallisia toimittajia, vain 20 on kansainvälisissä tehtävissä olleita. Yksin Kiinassa on vangittuna 121 toimittajaa, seuraavina tulevat Myanmar (68), Valko-Venäjä (39), Vietnam (36) ja Venäjä (28). Näissä diktatorisissa ja autoritaarisissa maissa on erityisen suuri riski joutua jopa mielivaltaisesti pidätetyksi.

Venäjällä on pidätettyinä myös kaksi amerikkalaista toimittajaa: Wall Street Journalin Evan Gershkovich sekä Radio Free Europe/Radio Libertylle työskentevä Alsu Kurmasheva. Amerikkalais-venäläinen Kurmasheva pidätettiin vieraillessaan vakavasti sairaan äitinsä luona Tatarstanissa.

Valko-Venäjä on puolestaan vanginnut suhteessa ylivoimaisesti eniten naisia (10). Vain 150-kertaisesti suurempi Kiina on vanginnut enemmän naispuolisia toimittajia (14). Iranissa on Mahsa Aminin surman jälkeen syksyllä 2022 pidätetyistä 31 naispuolisesta toimittajasta telkien takana yhä 5. Kaikkiaan naisia on pidätettyinä 68, luku on ollut korkeampi vain viime vuonna (78). Kahdeksasta kovimmasta toimittajan saamasta vankeustuomiosta on annettu naisille peräti kuusi.

Kateissa toimittajia on kaikkiaan 84, seitsemän viime vuotta enemmän. Panttivangiksi joutumisen riski on toimittajille ylivoimaisesti suurin Syyriassa (38). Panttivankina on toimittajia lisäksi Irakissa (9), Jemenissä (4), Malissa (2) ja Meksikossa (1). Lähes puolet (25) kaikista panttivangeista (54) on otettu jo 2013-2015 ISIS:in toimesta.

Englanninkielinen raportti löytyy liitteenä.

Lisätiedot:

Yrsa Grüne-Luoma, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja ry, 040 556 1269, yrsa.grune@rsf.fi

https://rsf.org/en  

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on koonnut vuodesta 1995 alkaen vuosittaisen raportin toimittajien vihamielisestä kohtelusta ja kuolettavasta väkivallasta, perustuen eksakteihin tietoihin 1.1. ja 1.12. välisenä aikana. Kerätty yksityiskohtainen tieto mahdollistaa sen, että toimittajan kuoleman, vangitsemisen, sieppauksen tai katoamisen voidaan suurella varmuudella todeta suoraan johtuneen heidän journalistisesta työstään.

Avainsanat

Liitteet

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Lehdistön asemaa kyseenalaistetaan – lehdistönvapaustyötä tarvitaan kasvavassa määrin”: Kaius Niemi Toimittajat ilman rajoja ry:n johtoon22.2.2024 18:22:34 EET | Tiedote

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n (TIR) puheenjohtajaksi on valittu Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Kaius Niemi. ”Jotta Suomi pysyisi jatkossakin lehdistönvapauden mallimaana, tarvitaan aktiivista järjestökenttää lehdistönvapautta tukemaan. Lopulta kysymys on avoimen yhteiskunnan ja demokratian toteutumisesta”, hahmottaa Niemi TIR:in tavoitteen. Väistyvä puheenjohtaja on erittäin tyytyväinen. ”Saimme koko Suomelle tärkeään tehtävään kaikkien tunteman, arvostetun vaikuttajan”, kiittää Yrsa Grüne-Luoma.

Suomi enää 23. turvallisin maa toimittajille – ”Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse”3.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomen tilanne on heikentynyt, vaikka viides tila säilyikin kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. World Press Freedom Index kertoo suuresta ailahtelusta lehdistönvapaudessa ympäri maailmaa, koskien myös Suomea. ”Suomen putoaminen toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa kymmenenneltä sijalta 13 pykälää alaspäin on hälyttävää. Tämä on seurausta oikeusjutusta Helsingin Sanomien toimittajia vastaan”, kertoo Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Venäjän hyökkäys pahentanut tilannetta: ”Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna” – Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailman, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Surmansa on saanut maailmalla lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

”Kuolemanvaara demokratioille” – Toimittajat ilman rajoja: Lehdistö polarisoituu uhkaavasti, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa3.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.

”Diktaattorien häikäilemättömyyttä” – Toimittajat ilman rajoja: Sekä nais- että miespuolisia toimittajia pidätetty maailmalla ennätysmäärä16.12.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätysmäärä toimittajia, lähes 500, on pidätettyinä ympäri maailmaa. Uusiin pidätyksiin ovat syyllistyneet erityisesti Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. Samalla myös naispuolisia toimittajia on pidätetty enemmän kuin koskaan. ”Valko-Venäjällä on pelästytty naisten johtavaa roolia kansanliikkeessä”, selittää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä naisten pidätysaaltoa Valko-Venäjällä. Hyvä uutinen on, että toimittajia on saanut surmansa vähiten 20 vuoteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye