Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Lehdistön asemaa kyseenalaistetaan – lehdistönvapaustyötä tarvitaan kasvavassa määrin”: Kaius Niemi Toimittajat ilman rajoja ry:n johtoon

Jaa

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n (TIR) puheenjohtajaksi on valittu Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Kaius Niemi. ”Jotta Suomi pysyisi jatkossakin lehdistönvapauden mallimaana, tarvitaan aktiivista järjestökenttää lehdistönvapautta tukemaan. Lopulta kysymys on avoimen yhteiskunnan ja demokratian toteutumisesta”, hahmottaa Niemi TIR:in tavoitteen. Väistyvä puheenjohtaja on erittäin tyytyväinen. ”Saimme koko Suomelle tärkeään tehtävään kaikkien tunteman, arvostetun vaikuttajan”, kiittää Yrsa Grüne-Luoma.

Kaius Niemi on Toimittajat ilman rajoja Suomen uusi puheenjohtaja. Kuva: Mathias Foster
Kaius Niemi on Toimittajat ilman rajoja Suomen uusi puheenjohtaja. Kuva: Mathias Foster

Lehdistötiedote 22.2.2024

Toimittajat ilman rajoja Suomen osasto on valinnut torstai-iltana uudeksi puheenjohtajakseen pitkän linjan huippujournalistin Kaius Niemen. Nykyään viestintäyritys Miltton Groupin varatoimitusjohtajana toimivalla Niemellä on tiivis tuntuma lehdistönvapauteen sekä Suomessa että maailmalla. Niemi on työskennellyt mm. vastaavana päätoimittajana Helsingin Sanomissa sekä päätoimittajana Ilta-Sanomissa. Suomen nykytilanteesta Niemi on huolissaan.

”Suomalaisen avoimen yhteiskunnan vahvuus on ollut se, että täällä on ymmärretty lehdistön rooli faktapohjaisen tiedon välittäjänä. Tilanne ei kuitenkaan ole enää itsestään selvä. Niin Suomessa kuin maailmallakin on osoittautunut toimivaksi poliittiseksi valuutaksi ‘osapuolittaa’ riippumattomia toimituksia ja toimittajien työtä. Journalismin rooli vallan vahtikoirana halutaan ohittaa leimaamalla se poliittiseksi vastustajaksi. Tämä on hyvin lyhytnäköistä. Ilman kriittistä journalismia ei ole toimivaa demokratiaakaan”, painottaa Niemi.

Niemi on toiminut kansainvälisen lehdistönvapausjärjestön International Press Instituten hallituksen jäsenenä vuodesta 2014. Tämän aitiopaikan kautta hän on havainnut Suomen kasvavan merkityksen lehdistönvapausasioissa maailmanlaajuisesti.

”Meitä katsotaan ulkopuolelta edelleen mallimaana. Luottamus ammattimediaan on korkealla. Siksi esimerkillämme ja lehdistönvapautta vahvistavilla toimenpiteillä on yllättävän suuri kaikupohja ympäri maailmaa. Vastaavasti negatiiviset ilmiöt, esimerkiksi suomalaisten toimittajien maalittaminen, keräävät myös huomiota kansainvälisesti”, kuvailee Vuoden Journalistinakin palkittu Niemi.

“TIR:illä on huomattavan suuri merkitys kommentoidessaan tapahtumia sekä Suomessa että ulkomailla. Pystymme tällä tavoin tukemaan sekä Suomen että muiden maiden demokratiakehitystä, maailmanlaajuisesti.”

Tilanne heikkenee, TIR:in profiilinnosto tarpeen

Tilanteesta niin maailmalla kuin Suomessakin on Niemen tavoin huolissaan TIR:iä vuodesta 2022 johtanut Yrsa Grüne-Luoma. Hän näkee Niemen valinnan juuri nyt erityisen hyvin perusteltuna.

”Kun lehdistönvapaus ja demokratia ylipäänsä ovat kaikkialla yhä heikommissa kantimissa, myös TIR:in on nostettava profiiliaan. Nyt tähän profiilinnostoon on Niemen myötä eväät. Saimme koko Suomelle tärkeään tehtävään kaikkien tunteman, arvostetun vaikuttajan”, lataa Grüne-Luoma.

Niemi muistuttaa, että pohjimmiltaan lehdistönvapaus takaa yleisölle pääsyn tarkistetun tiedon äärelle.

“Lehdistönvapauttahan ei ylläpidetä lehdistöä itseään varten. Se on tarkoitettu takaamaan yleisön vapaa tiedonsaanti. Juuri tästä syystä autoritaariset johtajat pyrkivät kaikin eri keinoin estämään riippumattoman median toiminnan.”

Lehdistönvapaustyötä tarvitaan kasvavassa määrin, Niemi sanoo.

“Toimittajat työskentelevät monesti kovan ulkopuolisen paineen alla. On riski, että tällainen paine voisi pahimmillaan johtaa esimerkiksi itsesensuuriin eli vaikeiden kiistanalaisten aiheiden välttelyyn. Aktiivisen järjestökentän tehtävä on tukea faktapohjaiseen tiedonvälitykseen sitoutuneita toimittajia. Tässä työssä TIR on ratkaisevan tärkeä ja tulen sitä edistämään”, Niemi sanoo.

Kaius Niemi

  • Viestintäyritys Miltton Groupin varatoimitusjohtaja
  • Lähes kolmen vuosikymmenen kokemus journalismista ja 17 vuoden johtamiskokemus Suomen suurimmassa mediayhtiössä Sanoma-konsernissa. Toiminut vastaavana päätoimittajana Helsingin Sanomissa, päätoimittajana Ilta-Sanomissa ja talousuutispalvelu Taloussanomissa. Työskennellyt myös televisio- ja radiopuolella Nelosen uutisissa sekä Yleisradiossa
  • Kansainvälisen lehdistönvapausjärjestön International Press Instituten hallituksen jäsen vuodesta 2014
  • Suomen Unesco-komitean varapuheenjohtajana vuosina 2019-2023
  • Helsingin Sanomain Säätiön puheenjohtajana vuosina 2014-2020
  • Vuoden journalisti -palkinto sotaraportoinnista Afganistanissa syyskuun 11. terrori-iskujen jälkeen syksyllä 2001
  • Kirjoittanut oikeushammaslääkäri Helena Rannan elämäkerran

Lisätietoja:

Kaius Niemi, puheenjohtaja (2024-), Toimittajat ilman rajoja Suomi ry, 044 7655 706, kaius.niemi@miltton.com

Yrsa Grüne-Luoma, puheenjohtaja (2022-23), Toimittajat ilman rajoja Suomi ry, 040 556 1269, yrsa.grune@rsf.fi

Avainsanat

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Putinin myrkky leviää EU:ssa” – Lehdistönvapaus globaalisti yhä ahtaammalla: Itä-Eurooppa suuri huoli, valopilkkuna Ukrainan loikka, Suomessakin haasteita3.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Lehdistönvapaus on yhä laajemmin uhattuna myös Euroopassa, kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksi. ”Valtiot ja muut poliittiset voimat ovat vähentäneet rooliaan lehdistönvapauden suojelussa”, varoittaa RSF:n julkaisutoiminnan johtaja Anne Bocandé koko maailmaa koskevasta trendistä. Suomen sijoitus pysyi edellisen vuoden lailla viidentenä. ”Toimittajien häirintä, maalittaminen ja vihapuhe ovat kaukana siltä tasolta, mitä Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa tulisi voida odottaa”, toteaa Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Kaius Niemi.

Gazan sodassa kuollut jo ainakin 17 toimittajaa – ”Ilman Gazan hirveää sotaa toimittajia olisi menehtynyt tänä vuonna poikkeuksellisen vähän”14.12.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Toimittajia on saanut tänä vuonna surmansa vähemmän kuin 20 vuoteen, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Toimittajat ja mediat ovat opetelleet operoimaan entistä turvallisemmin vaarallisissa oloissa. Gaza tekee lukuihin karmean piikin, mutta Gazan lisäksi maailman sota-alueilla menehtyi töissään vain 6 toimittajaa”, kertoo järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Kaikkiaan maailmalla on saanut vuonna 2023 surmansa 45 toimittajaa, 521 on pidettyinä, 54 panttivankeina ja 84 kateissa.

Suomi enää 23. turvallisin maa toimittajille – ”Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse”3.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomen tilanne on heikentynyt, vaikka viides tila säilyikin kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. World Press Freedom Index kertoo suuresta ailahtelusta lehdistönvapaudessa ympäri maailmaa, koskien myös Suomea. ”Suomen putoaminen toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa kymmenenneltä sijalta 13 pykälää alaspäin on hälyttävää. Tämä on seurausta oikeusjutusta Helsingin Sanomien toimittajia vastaan”, kertoo Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Venäjän hyökkäys pahentanut tilannetta: ”Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna” – Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailman, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Surmansa on saanut maailmalla lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

”Kuolemanvaara demokratioille” – Toimittajat ilman rajoja: Lehdistö polarisoituu uhkaavasti, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa3.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye