HAM Helsingin taidemuseo

HAMin vuosi 2024 alkaa katseella kokoelmaan

Jaa

HAM Helsingin taidemuseon vuoden 2024 avaavissa uusissa näyttelyissä on esillä yhteensä yli sata teosta, joista valtaosa kuuluu helsinkiläisten omaan taidekokoelmaan. Yhdessä näyttelyt muodostavat runsaan kokonaisuuden, jossa HAMin kokoelmaa esitellään tuoreella tavalla.  Näyttelyt myös antavat mahdollisuuden tarkastella keräilijyyttä ja taidekokoelmien kartuttamista.

Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. Kuva: HAM / Anna Taival.
Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. Kuva: HAM / Anna Taival.

Helmikuun alussa avattava Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi -näyttely rinnastaa Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelman teoksia HAMin kokoelman uudempiin teoksiin ja muutamiin yksityislainoihin. Raikas vuoropuhelu nostaa esiin monia ajankohtaisia teemoja sukupuolesta kehollisuuteen, ja lähiluvun avulla huomio kiinnittyy usein epäolennaisilta vaikuttaviin yksityiskohtiin. FT Asta Kihlmanin kuratoimassa näyttelyssä nähdään teoksia muun muassa Louise Bourgeois’lta, Magnus Enckelliltä, Emma Helteeltä, Heikki Marilalta,  Ana Mendietalta, Dennis Oppenheimilta, Jalmari Ruokokoskelta, Vidha Saumyalta, Joel Slottelta ja Salla Tykältä. Näyttely avataan 9. helmikuuta ja se on avoinna 29. syyskuuta 2024 asti. 

Maaliskuun alusta alkaen HAMin koko lipunmyyntikerros on kokoelmateosten runsasta juhlaa. Raimo ja Maarit Huttusen lahjoituskokoelmaa esittelevä Bambi Forever! tarjoaa mahdollisuuden tutustua noin 70 intohimolla ja persoonallisella otteella kerättyyn teokseen. Näyttelyn maalauksellisissa ja ilmaisuvoimaisissa teoksissa voi nähdä surua ja melankoliaa, mutta myös toivoa ja huumoria. Näyttelyssä taiteilijoita ovat muun muassa Bo Haglund, Tiina Heiska, Mauri Kuitula, Elina Merenmies, Tarmo Paunu, Aurora Reinhard, Katja Tukiainen, Arto Väisänen ja Riitta Åkerstedt. HAMin amanuenssi Leena Mattelmäen kuratoima näyttely on auki 8. maaliskuuta alkaen aina 19. tammikuuta 2025 saakka. 

Kulkusten kilinää, Toven freskoja ja muuta koettavaa HAMissa alkuvuodesta 2024 

HAMin suuret kaarihallit täyttävä, kaikkia aisteja ruokkiva Haegue Yangin Kerroksellisia uudelleentulkintoja pysyy avoinna 7. huhtikuuta 2024 saakka. Kulkusilla vuorattujen veistosten aktivointeja voi kevään 2024 aikana seurata kuutena lauantaina. Näyttelyyn kuuluu myös puheohjelma, joka päättyy taiteilijan omaan puheenvuoroon näyttelyn viimeisenä lauantaina 6. huhtikuuta 2024.  

Helsinkiläisten taidekokoelmaan kuuluvat Tove Janssonin freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa ovat pysyvästi nähtävillä HAMissa. Freskojen seurana nähdään myös muita Janssonin töitä vaihtuvissa ripustuksissa. Vuoden 2023 lopussa päivitetty kokonaisuus esittelee Auroran sairaalaan tehtyjä maalauksia. Tilassa voi myös napata itsestään valokuvan maalausten hahmojen kanssa, ihastella animointia tai koota palapeliä. Kokonaisuus on koettavissa 29. syyskuuta 2024 asti. 

Pienimmille museokävijöille suunnattu Kevätlaitumelle-näyttely riemastuttaa 14. tammikuuta 2024 asti. Erkki Pirtolaa taiteilijana esittelevään Teoksia paperille -näyttelyyn voi tutustua 4. helmikuuta 2024 saakka. Jaana Laakkosen näyttely mikä missäkin venyy ujuu on avoinna HAM galleriassa voi 7. tammikuuta 2024 asti. Gallerian seuraavat taiteilijat ovat Man Yau (13.1.–3.3.2024) ja Kristiina Mäenpää (16.3.–5.5.2023). 

Helsinkiläisten kokoelma karttuu ja on esillä myös julkisissa tiloissa 

Helsinkiläisten taidekokoelmaan kuuluu noin 10 000 teosta, joista yli 500 on varta vasten paikkaansa suunniteltuja julkisen taiteen teoksia. Näistä yli 200 teosta sijaitsee kaupungin puolijulkisissa sisätiloissa kuten kirjastoissa, päiväkodeissa ja koului ja noin 300 Helsingin puistoissa ja aukoilla. HAM kuratoi uusia julkisen taiteen teoksia ja huolehtii niiden kunnosta. Alkuvuodesta 2024 julkisen taiteen kokoelma karttuu mm.  Kirsi Kivivirran teoksella päiväkoti Soittajaan Kannelmäessä, Sanna Kanniston teoskokonaisuudella Pukinmäen päiväkoti Nuottiin, Bogna Wisniewskan teoksilla Ala-Malmin päiväkoti Longinojaan, Alma Heikkilän teoksilla Käpylän peruskoulun Väinölä-rakennukseen, ja Vaasanpuistikossa (joka myös Piritorina tunnetaan) Komugi Andon ja Teemu Salosen teoskokonaisuudella. 
 
Lisäksi HAM on tallettanut noin 2000 kokoelmateosta kaupungin julkisiin rakennuksiin ja puolijulkisiin tiloihin. Tammikuussa Töölön kirjaston lastenosaston käyttäjien iloksi palautetaan konservoitavana ollut Reetta Neittaanmäen Lilliputti-teos. Alkuvuodesta valmistuvat Tehtaankadun ala-asteen, Tölö gymnasiumin, Meilahden yläasteen ja Etu-Töölön lukion talletusprojektit tuovat koululaisten, opiskelijoiden ja oppilaitosten henkilökunnan arkeen paitsi visuaalista iloa niin myös vuorovaikutuksen ja oppimisen mahdollisuuksia. Vuoden 2024 alussa valmistuu myös opiskelijoiden kanssa yhdessä toteutettu talletushanke Helsingin kuvataidelukioon, jossa oppilaat saivat äänestää kouluun ripustettavat teokset esivalitusta valikoimasta. Oppilaat valitsivat kouluunsa yhteensä 14 teosta muun muassa Anna Retulaiselta, Jani Leinoselta ja Tuukka Peltoselta

Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi sekä HAM gallerian vuoden 2024 näyttelyt ovat saaneet tukea Museovirastolta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. Kuva: HAM / Anna Taival.
Katja Tukiainen: Bambi Forever, 2005. Kuva: HAM / Anna Taival.
Lataa
Emma Helle: Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi, 2018. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli.
Emma Helle: Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi, 2018. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli.
Lataa

Linkit

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo hoitaa ja kartuttaa helsinkiläisten omaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Konsten tar med sig idéer om växande, omtanke och närvaro till nya daghem25.4.2024 12:30:00 EEST | Tiedote

Brukarna på tre nyligen färdigställda daghem har fått nya offentliga konstverk att glädjas åt. Kirsi Kivivirta har skapet ett verk för daghemmet Soittaja i Gamlas, Sanna Kannisto för daghemmet Nuotti i Bocksbacka och Bogna Wisniewska för daghemmet Longinoja i Nedre Malm. Konstverken har beröringspunkter med växande, lyssnande och i vid bemärkelse med samspelet mellan människan och hennes livsmiljö.

Taide tuo kasvun, välittämisen ja läsnäolon teemoja uusiin päiväkoteihin25.4.2024 12:30:00 EEST | Tiedote

Kolmen vastavalmistuneen helsinkiläisen päiväkodin käyttäjät ovat saaneet ilokseen uutta julkista taidetta. Kirsi Kivivirralta on valmistunut teos Päiväkoti Soittajaan Kannelmäkeen, Sanna Kannistolta Päiväkoti Nuottiin Pukinmäkeen ja Bogna Wisniewskalta Longinojan päiväkotiin Malmille. Taideteoksista löytyy yhteyksiä kasvuun, kuuntelemiseen ja laajemminkin ihmisen ja elinympäristön väliseen vuorovaikutukseen.

Art brings themes of growth, caring, and presence to newly built daycare centers25.4.2024 12:30:00 EEST | Press release

Three newly built daycare centers in Helsinki have received new public art, to the delight of their users. Kirsi Kivivirta has created a work for Daycare Soittaja in Kannelmäki, Sanna Kannisto for Daycare Nuotti in Pukinmäki, and Bogna Wisniewska for Daycare Longinoja in Malmi. The works address themes of growth, listening, and the broader interaction between humans and their environment.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye