Tampereen yliopisto

Väitös: Hiilihappoanhydraasin estäjät ovat lupaava uusi apu yleisiä loissairauksia vastaan

Jaa

Väitöstutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Susanna Haapanen tutki kolmen globaalisti yleisen loisen hiilihappoanhydraaseja. Tavoitteena oli etsiä uusia hiilihappoanhydraasi-inhibiittoreita, jotka luovat uusia mahdollisuuksia loissairauksien lääkehoidon kehitykseen.

Potrettikuva vaaleanpunaiseen puseroon pukeutuneesta Susanna Haapasesta. Taustalla on vaalea seinä.
Lääketieteen lisensiaatti Susanna Haapanen. Outi Haapanen

Antimikrobiresistenssi on nouseva ongelma, jonka Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut olevan yksi merkittävimmistä terveysuhista maailmanlaajuisesti. Lääkeresistenssistä keskusteltaessa keskitytään usein vain bakteerien antibioottiresistenssiin, mutta lääkeresistenssiongelmaa esiintyy myös loissairauksien hoidossa. Lisäksi loisia vastaan on kehitetty vain muutama lääkevaihtoehto, mikä hankaloittaa tilannetta entisestään.

Hiilihappoanhydraasit ovat metalloentsyymejä, eli entsyymproteiineja, joiden aktiivisessa keskuksessa on metalli-ioni. Niitä on kaikkialla luonnossa elävissä olennoissa. Hiilihappoanhydraasit nopeuttavat elintärkeää reaktiota, jossa hiilihappo hajoaa ensin hiilidioksidiksi ja vedeksi, jotka sitten yhdistyvät takaisin hiilihapoksi. Tämä reaktio tapahtuu monissa fysiologisissa ja metabolisissa prosesseissa, kuten happo-emästasapainon säätelyssä ja glukoneogeneesissa.

– Hiilihappoanhydraasit toimivat kuin pullonkorkki limsa- tai kivennäisvesipullossa: korkin avaaminen muuttaa reaktion tasapainoa, jolloin ilmaantuu hiilidioksidikuplia. Hiilihappoanhydraasit muuttavat samalla lailla reaktion tasapainoa, jolloin se nopeutuu merkittävästi niin, että se mahdollistaa myös fysiologiset reaktiot, Susanna Haapanen kertoo.

Hiilihappoanhydraaseja on yhteensä kahdeksan eri perhettä, joista ihmisellä esiintyy vain yhden entsyymiperheen proteiineja. Hiilihappoanhydraaseja tutkitaan kiivaasti, koska eri sairauksia voitaisiin mahdollisesti hoitaa kohdistamalla lääkkeiden vaikutus juuri hiilihappoanhydraaseihin.

Haapanen keskittyi väitöskirjassaan kolmen eri loisen, Schistosoma mansonin, Entamoeba histolytican ja Acanthamoeba castellaniin, hiilihappoanhydraasien tutkimiseen. Kyseiset loiset ovat globaalisti erittäin yleisiä, mutta diagnostiikassa tai hoidossa on nykyisellään puutteita. Niiden aiheuttamat sairaudet voivat olla tappavia, ja lievimmilläänkin ne aiheuttavat merkittävää elämänlaadullista haittaa. Haapasen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, voisiko näiden loisten hiilihappoanhydraaseja hyödyntämällä jatkossa parantaa kyseisten loisten aiheuttamien sairauksien diagnostiikkaa ja hoitoa.

Hiilihappoanhydraasi-inhibiittoreista löytyi monia lupaavia vaihtoehtoja uusiksi lääkkeiksi loissairauksia vastaan.

Erityisen kiinnostavia olivat tuloksissa saadut viitteet siitä, että ripulia aiheuttavia S. mansonia ja E. histolyticaa vastaan voisi olla mahdollista kehittää yksi yhteinen lääke. Tämä helpottaisi hoitoa, sillä S. mansoni ja E. histolytica esiintyvät samoilla maantieteellisillä alueilla.

Entamoeba histolytican aiheuttamaan amebiaasiin sairastuu vuosittain jopa 500 miljoonaa ihmistä ja Schistosoma mansoniin aiheuttamaan skistosomiaasiin 250 miljoonaa ihmistä. Kumpikin siis aiheuttaa merkittävää sairastavuutta, Haapanen summaa.

Haapanen onnistui väitöstutkimuksessaan löytämään uusia ratkaisuja myös diagnostiikan kehittämiseen. A. castellanii -loinen aiheuttaa sarveiskalvon tulehdusta, joka voi johtaa sokeutumiseen. Nykyisin sen toteamiseksi tarvitaan viljely, joka kestää kaksi viikkoa ja on siksi liian hidas kliiniseen diagnostiikkaan. Väitöstutkimuksessaan Haapanen kehitti uuden nopean diagnostisen menetelmän A. castellaniin toteamiseksi.

Lääketieteen lisensiaatti Susanna Haapanen on kotoisin Tampereelta. Hän työskentelee Anatomian tutkimusryhmässä Tampereen yliopistossa ja Hatanpään sairaalassa erikoistuen sisätauteihin.

Väitöstilaisuus perjantaina 19. tammikuuta

Lääketieteen lisensiaatti Susanna Haapasen biolääketieteen kuuluva väitöskirja Production, functional characterization and inhibition of carbonic anhydrases of parasites tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 19.1.2024 kello 12 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen auditoriossa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Hanna Hartikainen Nottinghamin yliopistosta. Kustoksena toimii professori, dekaani Seppo Parkkila Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Haapanen
susanna.haapanen@tuni.fi

Kuvat

Potrettikuva vaaleanpunaiseen puseroon pukeutuneesta Susanna Haapasesta. Taustalla on vaalea seinä.
Lääketieteen lisensiaatti Susanna Haapanen.
Outi Haapanen
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye