Kirjapaja

Mistä on hyvä verensokeri tehty? Kirja hiilihydraateista ja lounaan jälkeisestä saamattomuudesta

Jaa

Miksi lounasruoka väsyttää? Miksi en saa painoa kuriin? Onko verensokerini kunnossa? Monille tuttuja kysymyksiä avaa ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Pirjo Saarnia uudessa kirjassaan Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä.

Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.
Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.

”Kirjan tarkoituksena on herättää oivalluksia oman kehon sokeriaineenvaihdunnasta ja hiilihydraattiherkkyydestä”, kirjoittaa Saarnia. Hän on alkanut kutsua hiilariherkiksi ihmisiä, jotka kärsivät verensokerin keskimääräistä voimakkaammasta vaihtelusta aterian jälkeen.

Keholla on keinonsa verensokerin tasoittamiseen. Keskeisin on haiman tuottama insuliini, mutta myös muut hormonit, entsyymit ja oma suolistomikrobisto säätelevät kehon sokeriaineenvaihduntaa. Hiilariherkällä ihmisellä sokeritason vaihtelut ovat siis tavallista suurempia ja hänen kehonsa reagoi vaihteluihin muita herkemmin. Keho on siis eräänlaisessa yliviritystilassa.

Hiilariherkkyys ei ole harvinaista, sillä jopa 25 prosenttia suomalaisista kärsii siitä. Oireet ovat moninaisia: väsymystä, syömisongelmia, painonhallintahaasteita, jatkuvaa näläntunnetta, pahimmillaan vapinaa ja tajuttomuutta. Kirjassa käydään läpi verensokeriin vaikuttavat tekijät ja pohditaan paitsi hyvän ruuan rakennetta, myös verensokerijarruja ja vähähiilihydraattisen ruokavalion mahdollisuutta. Tavoitteena on saada lukija ymmärtämään hiilariherkkyyttään ja ohjata ateriakoostumusten muokkaamiseen, se kun voi tuottaa merkittävää hyötyä vointiin, terveyteen ja painonhallintaan.

Saarnia käy tarkasti läpi niin ravintolan lounaslistaa kuin eväsruokien ja välipalojen koostumuksia ja ehdottaa niihin hiilariherkälle suotuisia muokkauksia. Lähes poikkeuksetta lounaiden ongelma on vähäinen kuitu- ja proteiinipitoisuus, mutta toisaalta annosten parantaminen on usein yksinkertaista. Saarnian yleissuositus on itse kokkaaminen: siten voi parhaiten tietää ruokien koostumukseen, mikä ravintolassa on usein vaikeaa. Kokkausta varten kirjan loppuosassa onkin kokonainen luku hiilariherkän elimistölle sopivia ruoka- ja herkkureseptejä.

Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri ja voittanut vuonna 2022 Suomen tietokirjailijoiden Tietokirjailijapalkinnon. Saarnialta on aiemmin ilmestynyt monia ravintokirjoja, muun muassa teos Kevyemmin (2023).

Pirjo Saarnia, Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä. Kirjapaja 2024. 160 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-354-887-9. Kl 59.34.

Lisätietoja ja haastattelut: Pirjo Saarnia| info@ravintomaailma.fi

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye