Kirjapaja

Heli Mäkelä: Kohtaa tunteesi rohkeasti ja elä levollisesti

Jaa

Miksi moni pelkää tunteitaan? Asuvatko tunteet kehossamme? Kuinka omien tunteiden kanssa oikein tulee toimeen? Mitä hyötyä tunteiden tuntemisesta on? Miksi jotkut tunteet voivat nostaa meissä pintaan häpeää?

”Toivon, että kirja auttaisi ihmistä pysähtymään itsensä äärelle ja ohjautumaan yhä enemmän oman kehon viesteistä, hermoston hyvinvoinnista ja tarpeista käsin eikä kiireestä ja suorittamisesta käsin, kuten tällä hetkellä on hyvin yleistä”, Heli Mäkelä.
”Toivon, että kirja auttaisi ihmistä pysähtymään itsensä äärelle ja ohjautumaan yhä enemmän oman kehon viesteistä, hermoston hyvinvoinnista ja tarpeista käsin eikä kiireestä ja suorittamisesta käsin, kuten tällä hetkellä on hyvin yleistä”, Heli Mäkelä.

Heli Mäkelän uudessa Uskalla tuntea -kirjassa tarjotaan näkökulmia ja apuvälineitä tilanteisiin, joihin jokainen päätyy tunteidensa kanssa. Erilaisia tunnetaito-oppaita ja materiaaleja on toki runsaasti olemassa, mutta niissä harvemmin huomioidaan tunteiden kehollisuutta ja niiden yhteyttä hermostoon ja sen kehittymiseen. Mäkelän kirjassa kehollisuuden teema on keskeinen; tunteet eivät koskaan tule kohdatuksi vain järjellä.

”Hermostomme vaikuttaa tunteisiimme, ajatuksiimme, käyttäytymiseemme ja siihen, miten näemme maailman. Hermosto kantaa myös kaiken kokemamme ja traumamme. Kun oppii tutustumaan hermostoonsa ja vahvistamaan turvan tunnetta, tunteiden kohtaamiselle tulee tilaa”, toteaa kirjailija Mäkelä.

Toinen keskeinen teema kirjassa liittyy tunteiden analysoimisen ja tuntemisen eroon. Kun jotkut tunteet – usein lapsena kielletyt – aiheuttavat pelkoa, niitä pyritään ratkaisemaan analysoimalla ja järkeilemällä, kun Mäkelän mukaan oikea tapa olisi yksinkertaisesti mennä kohti ja tuntea ne. Muuten tunne ja sen takana oleva tarve jää kohtaamatta. Tämä kohtaamattomuus johtaa erilaisiin selviytymiskeinoihin kuten tunnesyömiseen, jatkuvaan kiireeseen ja suorittamiseen, päihteiden käyttöön tai tunteiden järkeilyyn.

Kirjassa käsitellään paljon sitä, kuinka lähellä tai kaukana ihminen elää omista tunteistaan. Joskus yhteyttä ei ole juuri lainkaan. Kun ihmisellä on hyvä yhteys tunteisiinsa, hän pystyy suhtautumaan myötätuntoisesti sekä omiin että toisten tunteisiin ja hän pystyy elämään tunteet läpi ilman niiden välttelyä tai mitätöimistä. Ihminen pystyy elämään levollisempaa elämää ja hänellä on vahvempi käsitys siitä, mitä hän haluaa ja mitä ei. Tunnetaitojen vahvistamiseen kirja tarjoaakin tiedon lisäksi monta käytännön tunneharjoitusta.

”Toivon, että kirja auttaisi ihmistä pysähtymään itsensä äärelle ja ohjautumaan yhä enemmän oman kehon viesteistä, hermoston hyvinvoinnista ja tarpeista käsin eikä kiireestä ja suorittamisesta käsin, kuten tällä hetkellä on hyvin yleistä”, Heli Mäkelä päättää.

Heli Mäkelä on vantaalainen sosionomi, toimintaterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja, mindfulness-ohjaaja, lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja sekä hengitysterapeutti. Hän on kirjoittanut yhdessä Tiia Trogenin kanssa kirjan Tunteita päästä varpaisiin (2022). 

Heli Mäkelä, Uskalla tuntea. Kirjapaja 2024. 208 s. Kansi Tiia Javanainen. ISBN 978-952-354-833-6. Kl 14.4. Ilmestyy maaliskuussa 2024.

Lisätietoja ja haastattelut: Heli Mäkelä | heli@kasvuntaika.fi

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye