Väitös: Puolisulkuharjoitteet tarjoavat yksilöllisiä harjoitusvasteita ja äänen tasapainoa

Jaa

Äänen hyvinvointi ei ole pelkästään yksilön etu, vaan se palvelee laajemmin yhteisön ja yhteiskunnan etua. Ääniongelmista aiheutuvat psykososiaaliset vaikeudet, sairauspoissaolot ja terveydenhuoltokulut tekevät ääniongelmien ennaltaehkäisystä merkittävän tutkimuskohteen. Vertailevaa perustutkimusta ääniharjoitteiden vaikutusmekanismeista tarvitaan, jotta voidaan löytää tehokkaimmat ja tarkoituksenmukaisimmat menetelmät. FM Jaana Tyrmi tutki väitöskirjassaan puolisulkuharjoitteita, jotka ovat ääniharjoittelun peruspilareita.

Jaana Tyrmi
Jaana Tyrmi

Äänenkäyttö ja äänen terveys voivat vaikuttaa vuorovaikutukseen muiden kanssa ja siten yksilön sosiaalisiin suhteisiin, opiskeluun, työsuoritukseen ja työssä viihtymiseen. Ääni on keskeinen osa viestintäämme ja työssäjaksamistamme varsinkin ammattiäänenkäyttäjille, kuten opettajille, varhaiskasvattajille ja muille puhetyötä tekeville. Erityisesti ääniammattilaisten ääniongelmien yleisyys on jo hyvin tunnettu tosiasia. Äänen harjoittaminen on yksi keino ääniongelmien ehkäisemiseen.

Puolisulkuharjoitteet ovat osoittautuneet vaikuttaviksi työkaluiksi äänentuoton ja äänenlaadun parantamisessa. Jaana Tyrmi tutki väitöskirjassaan monipuolisesti puolisulkuharjoitteiden vaikutuksia äänilähteeseen ja ääntöväylään. Tutkimustulokset avaavat uusia näkökulmia äänen hyvinvointiin ja tarjoavat käytännön työkaluja äänenharjoittamiseen.

Puolisulkuharjoitteet, eli semiokluusiot (SOVT), ovat ääniharjoittelun peruspilareita. Nämä harjoitteet osittain kaventavat tai pidentävät ääntöväylää ja siten lisäävät ilmavirtausvastustusta. Ilmavirtaus väylästä pienenee ja äänihuulten yläpuolinen ilmanpaine kasvaa. Virtausvastusta voidaan lisätä esim. ääntämällä kapeaan pilliin tai putken kautta veteen (ns. vesivastusharjoite). Tutkimuksessa verrattiin erilaisten harjoitteiden vaikutuksia harjoitusvasteisiin äänikoulutetuilla ja kouluttamattomilla henkilöillä.

Väitöstutkimuksen mukaan erityisesti kokeneet äänenharjoittajat voivat hyötyä pienemmän virtausvastuksen antavista puolisulkuharjoitteista.

– Hyöty seuraa todennäköisesti siitä, että harjaantunut äänenkäyttäjä kykenee säätämään ääntöväylän ja kurkunpään välisiä suhteita. He sopeuttavat äänentuoton siten erilaisiin virtausvastuksiin, Tyrmi toteaa.

Äänen kuormituksesta tarvitaan lisää tutkimusta

Tutkimuksen mukaan vesivastusharjoittelussa käytetyt lasinen Resonaattoriputki ja taipuisa silikoninen Lax Vox -putki eivät eroa oleellisesti virtausvastusominaisuuksiltaan. Näin ollen putken valinta voi perustua harjoittajan mieltymyksiin. Vesivastusharjoituksissa virtausvastusta voidaan säädellä putken upotussyvyyden avulla. Syväupotusta on pidetty mahdollisesti äänielimistöä kuormittavana.

– Väitöstutkimukseni mukaan syväupotus nosti ääntöön tarvittavaa ilmanpainetta ja lisäsi äänihuulten kontaktia saman verran kuin voimakkaan äänen tuottaminen. Toisaalta ilmanpaineen kasvu ääntöväylässä keventää äänentuottoa. Tavoista mitata äänen kuormitusta tarvitaankin lisää tutkimusta, Tyrmi sanoo.

Äänen kuormitustestin jälkeen äänen voimakkuus kasvoi ja hälymäärä lisääntyi. Palautuminen vähensi äänen hälyä. Äänen palautumisessa käytettyjen äänilevon, nasaaliharjoitteen ja vesivastusharjoitteen vaikutukset eivät eronneet toisistaan merkitsevästi.

Puolisulkuharjoitteet tarjoavat yksilöllisiä harjoitusvasteita, jotka voivat vaikuttaa erilaisia kanavia pitkin. Esimerkiksi ilmanpaineen kasvun aiheuttama mekaaninen venyminen kudoksissa voi aktivoida lihaskäämin ja lisätä lihaksen supistusvoimaa. Toisaalta tiedetään, että matalataajuusvärähtely, jollaiseksi voidaan tulkita myös vesivastusharjoitteen tuottama veden kuplinnasta aiheutuva ilmanpaineen rytminen vaihtelu ääntöväylässä, voi joko aktivoida tai rentouttaa lihaksia. Lisäksi aerobisen harjaantuneisuuden, yksilön kyvyn sopeutua kehollisiin ja äänellisiin ärsykkeisiin sekä äänenharjoittajan kokeneisuuden tiedetään yleisesti vaikuttavan harjoitusvasteisiin.

Puolisulkuharjoitteen valinnassa on tärkeää, että valittu harjoite on tavoitteen ja yksilöllisten tarpeiden mukainen. Ohjeistuksen merkitys korostuu valinnassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 19. tammikuuta

Filosofian maisteri Jaana Tyrmin vokologian alaan kuuluva väitöskirja Nasaaleista vesivastukseen : Vertaileva tutkimus semiokluusioharjoitusten vaikutuksista ääneen tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 19.1.2024 klo 12 alkaen. Paikkana on keskustakampus, Linna-rakennuksen Sali K103 (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori Sofia Holmqvist-Jämsén Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Anna-Maria Laukkanen yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta, Tampereen yliopisto.

Yhteyshenkilöt

Jaana Tyrmi
jaana.tyrmi@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye