Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry

Tohtorikoulutuksen kehittämistyöryhmä aloittaa työnsä

Jaa

Suomalaisen tohtorikoulutuksen laaja uudistaminen käynnistyy. Tulevaisuudessa tohtoriopinnot mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa. Unifi on asettanut tohtorikoulutuksen uudistamisen ohjausryhmän ja tohtorikoulutuksen uudistamisen kehittämistyöryhmän.

Yliopistot käynnistävät tänä vuonna julkisella TKIrahoituksella toteutettavan tohtorikoulutuspilotin, jossa yliopistot kouluttavat 1000 uutta tohtoria määräaikaisissa väitöskirjatutkijan työsuhteissa. Väitöskirjatutkijoiden on tarkoitus valmistua tohtoreiksi 3–4 vuodessa. Tohtorien määrän kasvattamisen lisäksi pilotti tähtää tohtorikoulutuksen kokonaisvaltaiseen uudistamiseen.

Kansalliset periaatteet tohtorikoulutuksen uudistamiseen

Unifin hallitus on asettanut tohtorikoulutuksen uudistamisen ohjausryhmän sekä tohtorikoulutuksen uudistamisen kehittämistyöryhmän joulukuussa 2023. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii vararehtori Jari Hämäläinen LUT-yliopistosta ja sihteerinä Unifin toiminnanjohtaja Heikki Holopainen. Kehittämistyöryhmän puheenjohtajana toimii tutkijakoulun johtaja Annu Perttunen Oulun yliopistosta ja sihteerinä tutkijakoulun tutkimuspalvelupäällikkö Erkki Raulo Helsingin yliopistosta.

Kehittämistyöryhmälle on muotoiltu toimeksianto tohtorikoulutuksen uudistamiseksi. Työn päätavoite on muodostaa yhteisesti jaetut suositukset kansallisiksi periaatteiksi tohtorikoulutuksen uudistamiselle siten, että tohtoriopinnot on mahdollista suorittaa kokoaikaisesti työskennellen kolmessa vuodessa. Tämä edellyttää muun muassa ohjauksen vahvistamista, prosessien kehittämistä sekä työelämäyhteistyön vahvistamista. Väitöskirjatutkijoiden tulee pystyä keskittymään tutkimustyöhön täysipäiväisesti.

Ohjausryhmän tunnistamia uudistamistyölle tärkeitä kokonaisuuksia ovat esimerkiksi väitöskirjatutkijoiden rekrytointi ja valinta, yleiset oppimistavoitteet, työelämäyhteistyön huomioiminen sekä väitöskirjatutkijoiden työn ohjaus ja seuranta)

Työryhmä tekee ehdotuksen, kuinka eri kokonaisuuksia viedään eteenpäin ja missä aikataulussa. Ryhmän työn valmistuttua 10.6. tarkastellaan jatkokehittämistä vaativia kokonaisuuksia. 

Korkea koulutustaso on yhteiskunnan uudistumisen edellytys, ja yliopistoissa tehtävä tutkimus on disruptiivisten innovaatioiden perusta. Tohtoripilotin tavoitteena on saada tohtorien osaaminen entistä laajemmin yhteiskunnan kaikkien sektoreiden käyttöön.

Lisätietoja:
Jari Hämäläinen, puheenjohtaja, Unifin tutkimusvararehtori verkosto, p. 040 596 1999
Heikki Holopainen, toiminnanjohtaja, Unifi, p. 0400 639 331

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry

Tohtorikoulutuksen uudistaminen ja laajentaminen kasvattaa korkeasti koulutettujen osaajien määrää ja lisää TKI-toiminnan vaikuttavuutta28.11.2023 14:57:04 EET | Tiedote

Vuonna 2024 käynnistettävä tohtorikoulutuspilotti tähtää tohtorikoulutuksen uudistamiseen ja tohtorikoulutuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseen. Pilotin keskiössä on koulutuksen laajentamisen ohella päätoimisen tutkimustyön lisääminen sekä koulutuksen läpäisyn ja sen ohjauksen vahvistaminen. Näin lisätään myös korkeaa osaamistasoa vaativien työtehtävien määrää Suomessa ja rakennetaan edellytyksiä vaikuttavalle ja pitkäjänteiselle TKI-toiminnalle.

Unifi jakaa huolen opiskelijoiden toimeentulosta26.9.2023 12:18:43 EEST | Tiedote

Valtakunnalliseksi laajentunut opiskelijoiden kampusvaltausliike osoittaa mieltään useiden yliopistojen kampuksilla. Opiskelijat ovat vaatineet muun muassa toimeentulonsa turvaamista ja osoittavat mieltä hallituksen leikkaustoimia vastaan. Yliopistot ymmärtävät opiskelijoiden huolen ja tarpeen mielenilmauksille. Useilla yliopistojen kampuksilla on mahdollistettu rauhanomainen mielenosoittaminen ja valtaajien kanssa on käyty asiallista vuoropuhelua.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye