Lasten Keskus

Ruokasankareita voivat olla sekä lapset että aikuiset

Jaa

”Sankari ei aina tarvitse supervoimia”, toteaa Vennin pehmolelukaveri Lyly. Ei etenkään silloin, kun kyse on ruuan pelastamisesta. Riittää jos ymmärtää, mistä ruoka oikein tulee ja miksi se on arvokasta, silloin on jo hyvät eväät toimia kuin oikea ruokasankari.

Anni Pyykön kirjoittamassa ja Eveliina Netin kuvittamassa Venni ja Lyly – Ruokasankarit -lastenkirjassa keskustellaan luonnon ja ruuan suhteesta ja mietitään, miksi ruoka on liian arvokasta pois heitettäväksi.
Anni Pyykön kirjoittamassa ja Eveliina Netin kuvittamassa Venni ja Lyly – Ruokasankarit -lastenkirjassa keskustellaan luonnon ja ruuan suhteesta ja mietitään, miksi ruoka on liian arvokasta pois heitettäväksi.

Anni Pyykön kirjoittamassa ja Eveliina Netin kuvittamassa Venni ja Lyly – Ruokasankarit -lastenkirjassa keskustellaan luonnon ja ruuan suhteesta ja mietitään, miksi ruoka on liian arvokasta pois heitettäväksi.

Kirjassa pehmolelumäyrä Lyly opettaa iltapalan ääressä istuvalle Vennille, mistä lautaselle ilmestyneet ruisleipä, juusto, leikkele ja banaani ovat heidän keittiöönsä oikein tulleet. Toisin kuin Venni ensin luulee, ruuan päätyminen lautaselle on monimutkainen ja pitkä prosessi: ruisleipä on vaatinut yli vuoden ajan monen ihmisen työn tullakseen valmiiksi ja kauppaan asti. Leikkeleet ja juustot taas ovat peräisin eläimistä, ja niiden tuottaminen on erityisen vaativaa Luonnon kannalta. Tavallinen iltapala alkaakin näyttäytyä niin arvokkaana, ettei mitään siitä kannata heittää roskikseen. Ja jos ruokaa on pakko heittää pois, niin sitten biojätteeseen.

Venni ja Lyly pohtivat lukijan kanssa ruuan tuotantoketjujen kautta esimerkiksi kasvis- ja liharuuan erilaisia ympäristövaikutuksia, ruuan terveellisyyttä ja hävikkiä. He miettivät myös, mitä eri-ikäiset ihmiset voivat tehdä ollakseen ruokasankareita: aikuiset kantavat päävastuun, mutta lapsetkin voivat osallistua esimerkiksi maistelemalla kaikenlaisia ruokia sekä huolehtimalla ruokahygieniasta. ”Jos ruoka sitten päätyy roskiin eikä mahaan, se on valmistettu ihan turhaan”, Lyly kertoo ja näyttää mietteliäältä.

Kirja on tehty lasten näkökulmasta, mutta tarjoaa myös aikuisille virkistävää kertausta ja sopivasti uutta tietoakin. Kirjan lopussa on vielä herkullisia hävikkiruokareseptejä, ruokasankarin tehtäviä sekä hävikintorjuntavinkkejä aikuisille. Teos soveltuu hyvin vaikkapa iltasaduksi, koska se on yhdistelmä viihdyttävää kerrontaa ja lapsiperheen tietokirjaa, vieläpä riemukkaan kuvituksen kera.

Anni Pyykkö on viestinnän ammattilainen ja kahden lapsen äiti, joka työskentelee ruuantuotannon parissa. Vapaa-aika kuluu usein omalla viljelypalstalla häärien tai sen antimista kokkaillen.
Eveliina Netti
on kuvittaja, kuosisuunnittelija ja kahden lapsen äiti. Värikkäällä ja leikkisällä tyylillään hän loihtii tarinoita kirjoihin, vaatteisiin ja sisustukseen.

Anni Pyykkö, Eveliina Netti (kuv.), Venni ja Lyly – Ruokasankarit. Lasten Keskus 2024.

Lisätietoja ja haastattelut: Anni Pyykkö| | p. 040 826 8254 | anni.pyykkoe@gmail.com

Arvostelukappaleet ja kuvat: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@lastenkeskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Lasten Keskus tarjoaa iloa ja elämyksiä nuorille lukijoille vauvasta varhaisnuoreen! Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaista lastenkirjoista sekä kasvatukseen liittyvästä tietokirjallisuudesta. Julkaisemme lasten tietokirjoja, kuvakirjoja ja tarinakirjoja, monipuolista ammattikirjallisuutta eri ikäkausien parissa työskenteleville kasvattajille sekä oppikirjoja esi- ja alkuopetukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lasten Keskus

Tiina Haapsalo, Katariina Elomaa ja Katri Kirkkopelto: Pienten lasten kaveritaitojen vahvistaminen ja kiusaamisen ehkäisy digimaailmassa7.2.2024 08:19:00 EET | Tiedote

Piki on saanut uuden puhelimen. Se kulkee mukana kaikkialle ja kilahtelee vähän väliä. Puhelimella leikitään kaveriporukassa, lähetetään viestejä ja sydämiä – ja pian myös ikäviä videoita, jotka sulkevat osan kavereista leikkien ulkopuolelle. Mikä tämä villi kapistus on, ja miksi se tuo mukanaan sekä riemua että pahaa mieltä?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye