Kopiosto

Kopiostolta luovalle alalle 50 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia

Jaa

Kopiosto maksoi tekijänoikeuskorvauksia oikeudenhaltijoille sekä henkilökohtaisesti että heitä edustavien järjestöjen kautta. Televisio-ohjelmien tekijöille ja esittäville taiteilijoille tilitettiin yhteensä 23 M€ ja kirjojen, lehtien ja nuottien tekijöille ja kustantajille 22 M€. Kuvantekijöille tilitettiin lainauskorvausta 2 M€.

Kuva: Kopiosto

Korvaukset on kerätty Kopioston oppilaitoksille, julkishallinnolle ja yrityksille myymistä televisio-ohjelmien ja julkaisujen kopiointi- ja käyttöluvista. Lisäksi Kopiosto jakaa valtion budjetista maksettavista määrärahoista yksityisen kopioinnin hyvitystä audiovisuaalisten teosten tekijöille ja esittäville taiteilijoille sekä lainauskorvausta kuvantekijöille.

Kopioston osana toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK jakoi vuonna 2023 kotimaiselle av-kulttuurille ja luoville aloille 3,0 M€. AVEKin varat ovat peräisin pääasiassa yksityisen kopioinnin hyvityksestä. AVEK myöntää myös luovan alan tukia opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämistä DigiDemo- ja CreaDemo-määrärahoista sekä Mediarata-erityismäärärahasta.

Audiovisuaalisten teosten oikeudenhaltijoille 23 miljoonaa euroa

Kopiosto tilitti vuonna 2023 televisio-ohjelmien tekijöille, esittäville taiteilijoille ja muille oikeudenhaltijoille 23,0 miljoonaa euroa.

Henkilökohtaisina korvauksina tilitettiin 10,3 M€. Korvaukset on kerätty tv-ohjelmien verkkotallennuspalveluista, opetuskäytöstä, yksityisen kopioinnin hyvityksestä sekä muusta av-teosten käytöstä.

Korvauksia verkkotallennuspalveluista tilitettiin lisäksi Kopioston jäsen- ja sisarjärjestöille 0,2 M€ kollektiivisesti jaettavaksi. Jäsenjärjestöt jakavat korvaukset edelleen hyödyttämään alansa luovan työn ammattilaisia.

Koulutusrahasto KOURAlle siirrettiin opetuskäytön korvauksista 0,5 M€ jaettavaksi tekijöille ja esittäville taiteilijoille apurahoina ja palkintoina.

Teostolle ja Gramexille siirrettiin verkkotallennuspalveluista kertyneitä korvauksia 2,6 M€ musiikin oikeudenomistajille tilitettäväksi. APFI:lle siirrettiin tuottajien osuus, 7,1 M€.

Ulkomaisten tv-kanavien edelleen lähettämisestä tilitettiin ulkomaisille lähettäjäyhtiöille, tuottajille ja tekijöille korvauksia yhteensä 2,3 M€.

Julkaisujen tekijöille ja kustantajille 22 miljoonaa euroa

Kopiosto tilitti vuonna 2023 julkaisujen tekijöille ja kustantajille 21,6 miljoonaa euroa. Korvaukset on kerätty kirjoissa ja lehdissä julkaistujen tekstien, kuvien ja nuottien valokopioinnista ja tulostamisesta sekä verkkoaineistojen kopioinnista.

Kopioston jäsenjärjestöille tilitettiin 19,7 M€. Korvauksia sai 26 kulttuurin ja viestinnän eri alojen kotimaista järjestöä. Tekijöitä edustavat järjestöt jakavat suurimman osan korvauksistaan apurahoina. Kustantajajärjestöt maksavat valtaosan saamistaan korvauksista suorina tilityksinä kustantajille.

Jäsenjärjestöt rahoittavat niille tilitetyillä kopiointikorvauksilla myös useita kulttuuri- ja viestintäalan palkintoja. Näitä ovat muun muassa kirjallisuuden Finlandia-palkinnot, Tietokirjallisuuden edistämispalkinto, Kritiikin kannukset, Rudolf Koivu-, Vuoden tiedelehti- ja J. A. Hollon palkinto.

Ulkomaisen aineiston kopioinnista keräämiään korvauksia Kopiosto tilitti 2,0 M€ ulkomaisille sisarjärjestöilleen.

Kuvantekijöille lainauskorvausta 2 miljoonaa euroa

Kopiosto tilitti vuonna 2023 lainauskorvausta kuvantekijöille 2,3 miljoonaa euroa. Kopiosto vastaa kirjastolainaamisesta maksettavasta lainauskorvauksesta kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöiden osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Me Kopiostossa mahdollistamme tekijänoikeuden suojaamien julkaisujen ja audiovisuaalisten teosten vaivattoman ja vastuullisen käytön. Samalla varmistamme, että luovan alan ammattilaiset saavat heille kuuluvat korvaukset teostensa käytöstä. Olemme Suomen luovaa alaa kattavimmin edustava tekijänoikeusjärjestö. www.kopiosto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kopiosto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye