Satakunnan ELY-keskus

Satakunnassa työttömyys on noussut vuoden takaiseen verrattuna muuta maata vähemmän

Jaa

Työttömyyden kasvua on ollut Satakunnassa toistaiseksi lähinnä rakentamisen ja teollisuuden ammattialoilla. Etenkin toisen asteen koulutuksen saaneiden työttömien ja työttömien miesten määrä on lisääntynyt. Sen sijaan naisvaltaisilla palvelualoilla työttömyyden nousu on ollut vähäistä.

Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa joulukuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa joulukuussa 2023.

Satakunnassa oli joulukuun lopussa 10 260 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 650 henkeä (6,7 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa työttömyys nousi selvästi enemmän (14,3 %). Joulukuun aikana työttömien määrä nousi Satakunnassa 1 190 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 10,7 %.

Useimmissa kunnista työttömien määrä on noussut vuoden takaiseen verrattuna

Työttömien työnhakijoiden määrä on vuoden takaiseen verrattuna noussut kahdessatoista Satakunnan kuudestatoista kunnasta. Määrällisesti eniten työttömien määrä on vuoden aikana kasvanut Porissa, jossa lisäystä oli 427 henkeä. Suhteellisesti eniten työttömyys on kasvanut Harjavallassa (27 %).

Joulukuussa korkein työttömyys oli Porissa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,4 %. Alin työttömyys oli Säkylässä, 6,2 %.

Nuorten työttömyys on noussut suhteellisesti eniten

Satakunnassa työttömistä työnhakijoista oli joulukuun lopussa lähes 62 % miehiä ja 38 % naisia. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien miesten määrä on kasvanut noin 10 % ja naisten vajaat 2 %.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli joulukuun lopussa noin 14 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaissa työttömissä oli nousua vuoden takaisesta vajaat 2 %. Enää vain 50–54-vuotiaiden työttömien määrä laski vuoden takaiseen verrattuna.

Joulukuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 820. Se on noin 12 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ulkomaan kansalaisia oli Satakunnassa sekä työttöminä työnhakijoina että kaikkina työnhakijoina yhteensä joulukuun lopussa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ulkomaiden kansalaisia oli työttöminä työnhakijoina 1 070, mikä on reilut 3 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. 

Työttömyyden kasvua etenkin rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden pääammattiryhmässä

Koulutusasteen mukaan tarkasteltuna joulukuun lopussa oli eniten toisen asteen koulutuksen suorittaneita työttömiä (sis. erikoisammattitutkinnon suorittaneet), joita oli 5 570. Näiden työttömien työnhakijoiden määrä nousi vuoden takaisesta lähes 9 %.

Työvoiman kysynnän heikkeneminen näkyy työttömien työnhakijoiden määrän kasvuna useimmissa pääammattiryhmissä. Vuoden takaiseen verrattuna eniten työttömien määrä on kasvanut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä, jossa kasvua oli 290 henkeä. Tässä ryhmässä oli myös joulukuun lopussa selvästi eniten työttömiä työnhakijoita (2 345 työtöntä). Palvelu- ja myyntityössä sekä maanviljelijät, metsätyöntekijät ym. ryhmässä työttömien määrä hieman pieneni vuoden takaiseen verrattuna.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi vuoden takaisesta

Satakunnassa ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoon joulukuun aikana 2 094 uutta avointa työpaikkaa. Se on noin 150 paikkaa (7,8 %) enemmän kuin vuosi sitten joulukuussa. Kuukauden kaikkien avoimien työpaikkojen määrä kuitenkin hieman laski.

Eniten uusia työpaikkoja tuli joulukuussa hakuun asiantuntijoiden pääammattiryhmässä, jossa avautui 732 työpaikkaa. Joulukuussa hakuun tuli jo paljon eri alojen kesätyöpaikkoja.

Vuonna 2023 työvoiman kysyntä laski ja työttömyys kääntyi nousuun

Vuonna 2023 Satakunnassa oli kuukauden lopussa keskimäärin 8 929 työtöntä työnhakijaa. Se oli 227 henkeä eli 2,6 % enemmän kuin vuonna 2022. Koko maassa työttömyys nousi suhteellisesti hieman enemmän (4,0 %). Sekä Satakunnassa että koko maassa työttömien työnhakijoiden määrän kasvu kiihtyi syksyn aikana.

Satakunnassa avautui vuonna 2023 keskimäärin 2 072 uutta avointa työpaikkaa kuukaudessa. Se oli 639 paikkaa (-23,6 %) edellisvuotta vähemmän. Uusien avoimien työpaikkojen määrä väheni liki kaikissa pääammattiryhmissä.

Satakunnan työllisyyskatsausta voit tarkastella kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye