Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston ja Petäjäveden lukion yhteistyö mahdollistaa diplomi-insinööriopintojen aloittamisen jo lukiossa

Jaa

Jyväskylän yliopisto ja Petäjäveden lukio ovat yhteistyössä aloittaneet väylän, joka mahdollistaa lukiolaisille suoran reitin diplomi-insinööriopintoihin. Lukioväylään kuuluu 16 opintopisteen verran tietotekniikan ja matematiikan yliopisto-opintoja. Lukio-opinnot suoritettuaan opiskelija voi jatkaa suoraan opiskelemaan Jyväskylän yliopiston diplomi-insinööriohjelmaan. Koulutuksen tarjoajien tavoitteena on oppimista tukeva opiskelupaikan hakemisen stressistä vapaa väylä lukiosta suoraan yliopistoon.

Kuvassa näkyy neljä lukiolaista ison ruudun ääressä. Yksi lukiolaisista, Aleksi Metsäpelto, esittelee muille tekemäänsä peliä. Näytöllä näkyy itse peli: pieni ritari ja suuri peikko.
Lukiolinjan opiskelija Aleksi Metsäpelto esittelee diplomi-insinöörilinjalla tekemäänsä peliä muille opiskelijoille. Teemu Rahikka / Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto ja Petäjäveden lukio aloittivat vuonna 2023 yhteistyön, joka mahdollistaa lukiolaisille suoran reitin diplomi-insinööriopintoihin Jyväskylän yliopistoon.

Diplomi-insinöörikoulutukseen johtavalle lukioväylälle valitaan vuosittain viidestä viiteentoista opiskelijaa, jotka osallistuvat osana lukio-opintojaan myös yliopiston opetukseen.

Lukiotutkinnon osana opiskelijoiden tulee suorittaa 16 opintopisteen verran tietotekniikan ja matematiikan kursseja vähintään arvosanalla 3/5. Valmistumisen jälkeen lukiolaiset voivat jatkaa tekniikan alan opintoja Jyväskylän yliopistossa.

Petäjäveden lukion rehtori Ville Metsäpelto on uudesta yhteistyöstä innoissaan ja kertoo sen paitsi lisäävän alueen elinvoimaa myös antavan nuorille stressivapaan reitin lukion kautta yliopistoon ja työelämään.

– Uusi yhteistyöväylä tuo yliopistolle lisää motivoituneita opiskelijoita ja toisaalta auttaa Petäjäveden lukiota sen opiskelijamäärätavoitteissa. Suurena hyötyjänä ovat tietysti nuoret, joiden paineita opiskelupaikan hakemisesta suora reitti yliopistoon luonnollisesti vähentää, Metsäpelto kertoo.

Tällä hetkellä lukioväylällä opiskelee kuusi lukiolaista. Petäjäveden lukio toivoo määrän kasvavan tulevaisuudessa. Kunnan kanssa yhdessä pyritään järjestämään opiskelija-asuntoja, jotta myös muualta Suomesta on helpompi tulla opiskelemaan lukion diplomi-insinööri-väylälle.

Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan varadekaani Lauri Kettunen on uudesta yhteistyöstä hyvillään ja kertoo yhteistyön Petäjäveden lukion kanssa sujuneen hyvin.

– Yhteistyö Petäjäveden lukion kanssa on meille todella mieluinen. Panostamme Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnassa vahvasti työelämävalmiuksien kehittämiseen akateemisten opintojen rinnalla ja haluamme luoda nuorille mahdollisimman selkeän polun lukion opinnoista työelämään sekä elinikäisen oppimiseen, Kettunen sanoo.

Jyväskylän yliopistolla on tällä hetkellä lukioväylä diplomi-insinööriopintoihin Petäjäveden lukion lisäksi myös Jyväskylän Lyseon lukion kanssa. Kettusen mukaan yhteistyölukioiden määrää aiotaan kasvattaa tulevaisuudessa.

Kettunen haluaa korostaa lukioyhteistyön lisäksi myös viime vuonna Nokian ja Elisan kanssa solmittua sopimusta koulutuksen työelämäyhteistyöstä.

– Lukioväylä ja koulutusyhteistyö mahdollistavat sen, että voit tulla lukiosta suoraan meille opiskelemaan diplomi-insinööriksi ja saat samalla mahdollisuuden päästä yhdistämään opintoihisi palkattua harjoittelua Nokialla ja Elisalla, Kettunen kertoo.

Ensimmäisellä kurssilla lukiolaiset pääsevät ohjelmoimaan itse pelin

Lukiolinjan ensimmäinen yliopistokurssi antaa opiskelijoille kosketuksen ohjelmointiin. Kurssilla käydään läpi ohjelmoinnin perusteita ja kurssin lopuksi ohjelmoidaan itsenäisesti pienimuotoinen videopeli.

Viime vuonna lukiolinjalla aloittanut Aleksi Metsäpelto on jo ehtinyt suorittaa kurssin ja esittelee nyt lukiotovereilleen tekemäänsä peliä. Heikki Linna, Lutt Aung ja Thant Soe ovat aloittaneet linjalla vuotta myöhemmin ja oman pelin tekeminen on pojilla vielä edessä.

Aleksi napsauttaa pelin käyntiin ja luokkahuoneen ruudulle ilmestyy pieni ritarihahmo. Pian pelin sankari joutuu vastatusten valtavan peikon kanssa ja kanssaopiskelijat naurahtavat hyväksyvästi.

– Olen aina tykännyt koodaamisesta. On todella kiinnostavaa saada tekstin avulla jotain tapahtumaan näytöllä, Aleksi kommentoi tekemäänsä peliä.

Ohjelmointikurssi ja diplomi-insinöörilinja saavat Aleksilta ja muilta hyvää palautetta. Kaikki pojat kertovat, että kiinnostus ohjelmointia kohtaan ja mahdollisuus jatkaa lukiosta suoraan yliopistoon saivat hakeutumaan diplomi-insinöörilinjalle.

Oikeastaan ainoa harmituksen aihe on yliopistokurssien lukiota pidemmät luennot.

Lisätietoja

Diplomi-insinööri alkoi Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2021. Tekniikan kandidaatiksi ja diplomi-insinööriksi voi opiskella kahdessa eri tutkinto-ohjelmassa. Jyväskylän yliopistoon pääsee opiskelemaan diplomi-insinööriksi lukioväylän kautta suoraan Petäjäveden lukion ja Jyväskylän Lyseon lukion kautta. Tekniikan alan koulutus keskittyy Jyväskylässä erityisesti ohjelmistotekniikkaan ja yhdistää opintoihin monipuolisesti myös inhimillisiä aloja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa näkyy neljä lukiolaista ison ruudun ääressä. Yksi lukiolaisista, Aleksi Metsäpelto, esittelee muille tekemäänsä peliä. Näytöllä näkyy itse peli: pieni ritari ja suuri peikko.
Lukiolinjan opiskelija Aleksi Metsäpelto esittelee diplomi-insinöörilinjalla tekemäänsä peliä muille opiskelijoille.
Teemu Rahikka / Jyväskylän yliopisto
Lataa
Teemu Rahikka / Jyväskylän yliopisto
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye