Tampereen yliopisto

Väitös: Digitalisaatio hyödyttää ja haastaa rekrytointialan ammattilaisia

Jaa

Digitaaliset työkalut, kuten rekrytoijien tietojärjestelmät ja työnhaun sosiaalinen media LinkedIn, voivat tehostaa rekrytointiammattilaisten työtä. Ne voivat tuoda rekrytointiprosessiin myös käytännöllisiä ja eettisiä haasteita, selviää filosofian maisteri Sami Koivusen väitöskirjatutkimuksesta. Koivunen haastatteli väitöstutkimustaan varten lähes viittäkymmentä läheisesti rekrytoinnin parissa työskentelevää.

Väitöstutkija Sami Koivunen
Väitöstutkija Sami Koivunen Kuva: Tiia Koivunen

Digitaalisten työkalujen merkitys organisaatioiden työntekijöiden rekrytoinnissa kasvaa. Usein näistä työkaluista on hyötyä. Rekrytoijat voivat niiden avulla löytää ja arvioida sopivia työnhakijoita tehokkaammin, kun esimerkiksi joitakin työvaiheita voidaan automatisoida. Toisaalta työkaluja on paljon ja ne kehittyvät vauhdilla, mikä tuo haastetta niiden käyttöönottoon ja omaksumiseen. Uudet työkalut eivät välttämättä sulaudu sujuvasti organisaation rekrytointiprosessiin tai ole yhteensopivia jo käytössä olevien työkalujen kanssa.

–Rekrytoijilla ja organisaatioilla onkin työtä pysyä ajan tasalla siitä, miten digityökalut muuttuvat ja sopivat yhteen. Uusien työkalujen käyttöönotto voi myös lisätä yllättävästi rekrytointiammattilaisen työtehtäviä tai osaamisvaatimuksia, Koivunen sanoo.

Rekrytointiammattilaisen näkökulmasta digityökalut voisivat tukea sidosryhmien osallistumista rekrytointiprosessiin.

–Esimerkiksi esihenkilöt voisivat olla tiiviimmin mukana niissä vaiheissa, joissa päätetään, ketkä hakijoista valitaan jatkoon. Työkalut voisivat myös vahvistaa vuorovaikutusta työnhakijoiden kanssa rekrytointiprosessin aikana.

Teköäly tulee rekrytointiprosessiinkin


Koivunen tunnisti tutkimuksessaan, että rekrytointiprosessin sisällä on myös useita haasteellisia valintatilanteita esimerkiksi digietiikan näkökulmasta. Rekrytointiammattilaisten on esimerkiksi punnittava pyrkiäkö nopeaan hakuprosessiin vai kerätäkö paljon tietoa hakijoista.

–Työpaikan toivossa työnhakija voi olla valmis antamaan rekrytoivalle organisaatioille paljon henkilökohtaista tietoa itsestään ilman, että saa tarkkaa tietoa siitä, keillä on pääsy tietoihin ja kuinka tietoa käsitellään. Digietiikan näkökulmasta hakijatietojen käsittelyssä läpinäkyvyys ja yksityisyydensuoja olisi tavoiteltavaa, mutta usein hankala saavuttaa, Koivunen sanoo.

Myös tekoäly on tehnyt tuloaan rekrytointiin. Esimerkiksi työnhaun sosiaalinen media LinkedIn on rekrytoijille tekoälytyökalu, joka auttaa etsimään sopivia osaajia monimutkaisten algoritmien avulla. Tekoälytyökaluissa vaarana on, että niiden tekemiä valintoja ja toimintaa on vaikea selittää. Aihe on ajankohtainen, sillä tekoälyä pyritään rekrytoinnissa rajaamaan lainsäädännöllä, joka vaatii rekrytointiammattilaisia ymmärtämään perustelut valintojen takana.

–Myös generoivaan tekoälyyn perustuvat ominaisuudet ovat ilmestymässä nopeasti rekrytointityökaluihin auttamaan työpaikkailmoitusten ja osaajahakujen teossa, Koivunen toteaa.

Väitöstilaisuus perjantaina 2. helmikuuta


Filosofian maisteri Sami Koivusen ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen alaan kuuluva väitöskirja Digitalization of Talent Acquisition: Understanding Human Resource Management Professionals’ Experiences and Practices tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 2. helmikuuta 2024 kello 12 alkaen Linna-rakennuksen salissa K103 (osoite: Kalevantie 5, Tampere).

Vastaväittäjänä toimii associate professor Airi Lampinen Tukholman yliopistosta. Kustoksena toimii professori Thomas Olsson Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Väitöstutkija Sami Koivunen
Väitöstutkija Sami Koivunen
Kuva: Tiia Koivunen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye