Jenna Kostet kirjoitti kirjan noidaksi tuomitusta Valpuri Kinnistä

Jaa

Punainen noita on historiallisiin lähteisiin pohjautuva romaani parantajanaisesta, jota syytettiin noidaksi. Jenna Kostet on ennenkin kirjoittanut omapäisistä naisista. "Oikeudenkäyntipöytäkirjan lause 'Miksi minä sellaista kertoisin, jonka arvon herrat niin paremmin tietävät?' sai minut tarttumaan tarinaan. Siitä tuli vahva tuttuuden tunne", hän sanoo.

Kirjan julkaisutilaisuus on lauantaina 2.3. Turussa.

Omaehtoisia naisia on rangaistu kautta aikain. Erityisen synkkää oli uuden ajan alussa 1600-luvulla, jolloin Suomessa jylläsivät noitavainot.

Jenna Kostetin uusi romaani Punainen noita kertoo 1600-luivulla eläneestä Valpuri Kinnistä. Kinni on todellinen historian henkilö, joka syntyi Kuurinmaalla, nykyisen Latvian alueella, ja päätyi sieltä Ruotsin kautta Suomeen Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen. Suomessa häntä syytettiin noituudesta, koska hän luki loitsuja ja paransi yrttien avulla.

Valpuri parantaa yrteillä sekä ihmisten että karjan vaivoja. Kirkonmiehet kuitenkin näkivät hänessä  syntisen naisen, jonka paholainen on viekoitellut luonnottomiin tekoihin. Valpurin tarina tarjoaa näkymän uuden ajan Suomeen, jossa lukuisia miehiä ja naisia syytettiin noituudesta ja tuomittiin myös kuolemaan. Uusi aika ei tuonutkaan armoa, päinvastoin.

"Valpuri Kinnin tai Kynin tarina tuli vastaan useista historianlähteistä, varsinkin surullisissa tarinoissa", Jenna Kostet sanoo.
"Kun kirjoitin Margaretan syntiä, kolusin paljon läpi 1600-luvun naishistoriaan liittyviä tutkimuksia. Alkoi tulla olo, että Valpurin tarina ei jätä rauhaan. Sitten selvitin, onko Valpurista kirjoitettu romaania. En löytänyt yhtään."

Miksi juuri Valpuri?
"Yleensä tarinoissani on 'se juttu', miksi niihin tartun. Tässä tarinassa se on oikeudenkäyntipöytäkirjaan kirjoitettu lause: 'Miksi minä sellaista kertoisin, jonka arvon herrat niin paremmin tietävät?' Siitä tuli vahva tuttuuden tunne: I feel you sister. Entisessä työpaikassani - kaikella rakkaudella - tuli monta kertaa purtua hammasta ja mietittyä samanlaisia asioita. Siksi 1600-luvulla noitana tuomitun naisen lausumana nämä sanat saivat niskavillat nousemaan pystyyn."

Jenna Kostet (s. 1984) on valmistunut Turun yliopistosta kansatieteen oppiaineesta ja työskenteli vuosia Turun linnassa. Hän on julkaissut useita teoksia, joista osa, kuten romaani Margaretan synti, käsittelee historian naisten tummia elämäntarinoita. Hänen edellinen teoksensa Kuuden Katariinan jäljillä oli sekä arvostelu- että myyntimenestys. Kostetin isä Juhani Kostet toimi ennen eläköitymistään Museoviraston pääjohtajana.

Kostet on myös suosittu neuleguru, ja hänen Kalevalan naisaiheisiin neuleisiin keskittyvällä Ihtiriekko knits -Instagram-tlilillään on yli 20 000 seuraajaa. Hänen kirjansa Neulottu Kalevala (Laine) on yksi myydyimmistä neulekirjoista Suomessa.

Kirjan julkaisutilaisuus on lauantaina 2.3. kello 14.00 Akateemisen kirjakaupan myymälässä osoitteessa Yliopistonkatu 27, 20100 Turku. Jenna Kostet kertoo kirjastaan, ja yleisöllä ja medialla on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Punainen noita
Punainen noita
Lataa
Lataa

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja.

Aula & Co:n omistaa nykyään Storytel Books mutta on itsenäinen yhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Menestyskirjailija Heather Morrisin uutuuskirja Nousevan auringon sisaret kertoo muusikko Norah Chambersin ihmeellisestä vankikuorosta19.4.2024 09:54:00 EEST | Tiedote

Toisen maailmansodan aikaan japanilaisten vankileirillä englantilainen kapellimestari ja säveltäjä Norah Chambers perusti naisvankien kanssa a cappella -kuoron. Se pelasti monta ihmistä kurjuudelta vaikeissa oloissa. Heather Morrisin uutuusteos Nousevan auringon sisaret kertoo sisaruudesta ja selviämisestä vankileirillä. Heather Morrisin kirjoja on myyty Suomessa yli yli 300 000 kappaletta. Menestysteos Auschwitzin tatuoija kääntyy kesäkuussa tv-sarjaksi. Pääosaa esittää Harvey Keitel, ja tunnusmusiikin laulaa Barbara Streisand.

Omakohtaisen perhetragediaromaanin kirjoittanut Kevin Chen Helsinki Litiin12.2.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Kevin Chen on taiwanilainen kirjailija. Hänen maaliskuussa ilmestyvä romaaninsa Aavekaupunki kertoo vanhoillisen taiwanilaisperheen ainoasta pojasta, jolta odotetaan paljon, mutta jonka orastava homous saa vanhemmat pettymään. Kevin Chen esiintyy Helsinki Lit -tapahtumassa lauantaina 25.5. Keskustelemassa on mukana Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield. Helsinki Litin ohjelmisto julkistettiin viime viikolla, ja kaksipäiväiset liput ovat jo loppumassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye