Mirjam Helin -laulukilpailu

Helin-kisaan valittiin 56 laulajaa

Jaa

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun osallistujien taustat ovat 25 eri maassa.

Mirjam Helin -laulukilpailun 2019 voittaja Johanna Wallroth, RSO ja kapellimestari Hannu Lintu.
Mirjam Helin -laulukilpailun 2019 voittaja Johanna Wallroth, RSO ja kapellimestari Hannu Lintu. Heikki Tuuli

Tiedotetta päivitetty 1.6.2024: kilpailuun osallistuu 42 laulajaa.

Mirjam Helin -laulukilpailuun on hyväksytty videokarsinnan perusteella 56 laulajaa.  Kesäkuussa Helsingissä käytävään kisaan tuli määräaikaan mennessä 485 hakemusta. Hakijat edustivat kuuttakymmentäyhtä eri kansalaisuutta.   

Mirjam Helin -kilpailun tuomariston puheenjohtaja Soile Isokoski on iloinen hakijoiden korkeasta osaamistasosta. Hänen mukaansa taiteessa on vaikeaa asettaa ihmisiä paremmuusjärjestykseen.  

“Ensimmäinen valintakriteeri on tietenkin ääni, mutta se on vasta perusta. Tavoite on, että laulaja toteuttaa musiikin niin kuin se on kirjoitettu mutta menee myös nuottien taakse – eli todella elää laulun ja hallitsee eri tyylilajit. Verdiä ja Mozartia ei lauleta samalla tavalla”, hän sanoo. 

“Oli erittäin vaikeaa rajata kilpailijoiden määrää, koska mukana oli valtava määrä erittäin lupaavia ja korkeatasoisia laulajia”, Isokoski toteaa.  

Eniten alkukilpailuun hyväksyttiin Etelä-Korean kansalaisia. Heitä on mukana kolmetoista. Suomalaisia kisaan mahtui peräti neljä. He ovat Iris Candelaria, Emma Mustaniemi, Johannes Pessi ja Heta Sammalisto. Kilpailuun pääsi laulajia myös muun muassa Armeniasta, Saksasta, Costa Ricasta, Kiinasta, Yhdysvalloista, Kroatiasta ja Australiasta. Kaikkiaan edustettuina on 25 kansalaisuutta. Lista kisaan valituista laulajista on osoitteessa mirjamhelin.fi.

Pianosäestyksellinen alkukilpailu käydään 3.–6. kesäkuuta. Kilpailun tuomaristo valitsee alkueristä 16–20 laulajaa välikilpailuun, ja 12.6. käytävään orkesterifinaaliin heistä karsiutuu kuusi laulajaa.  

Kilpailun tuomareita ovat sopraano Dawn Upshaw, mezzosopraano Randi Stene, baritoni Bo Skovhus, pianisti Keval Shah sekä tuomariston puheenjohtajana toimiva sopraano Soile Isokoski. Esikarsinnan suorittivat Soile Isokoski sekä virolainen tenori Mati Turi

Helsingissä 3.–12.6.2024 järjestettävä Mirjam Helin -kisa viettää 40. juhlavuottaan. Kilpailu käydään Sibelius-Akatemian ja Musiikkitalon konserttisaleissa. Loppukilpailussa soittaa Helsingin kaupunginorkesteri sir Mark Elderin johdolla. 

Kilpailu on uudistunut monilta osin. Nyt kaikki kilpailevat samassa sarjassa, ja voittaja saa palkinnoksi 50 000 euroa, toinen 40 000 euroa, kolmas 30 000 euroa ja loput kolme finalistia kukin 10 000 euroa. Jatkossa kilpailu myös järjestetään aiempaa tiheämmin, kolmen vuoden välein. 

Kilpailussa menestyneille on luvassa esiintymistilaisuuksia Kuopion ja Oulun kaupunginorkesterien sekä Pori Sinfoniettan solisteina. Lisäksi finalisteja kutsutaan esiintymään ensi kesänä Joroisten musiikkipäiville sekä Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalille. Helsinkiläinen Opera Box tarjoaa yhdelle kilpailussa menestyneelle laulajalle oopperaroolin kaudella 2025–2026. 

Mirjam Helin -laulukilpailu 3.–12.6.2024  

  • Alkuerät 3.–6.6.2024 klo 11 ja 18 
  • Välierät 7.–8.6.2024 klo 11 ja 18 
  • Finaali 12.6.2024 klo 18.30 

Lipunmyynti alku- ja välikilpailuihin alkaa 6.2.  

Palkinnonsaajien konsertit 

  • 11.7.2024 Urkuyö ja aaria, Espoon tuomiokirkko 
  • 26.7.2024 Joroisten musiikkipäivät, Järvikylän kartano 
  • 6.2.2025 Kuopion kaupunginorkesteri 
  • 24.4.2025 Oulu Sinfonia 
  • 2025 Pori Sinfonietta 
  • 2025–2026 Opera Box 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mirjam Helin -laulukilpailun 2019 voittaja Johanna Wallroth, RSO ja kapellimestari Hannu Lintu.
Mirjam Helin -laulukilpailun 2019 voittaja Johanna Wallroth, RSO ja kapellimestari Hannu Lintu.
Lataa
Mirjam Helin -laulukilpailun 2019 voittaja Stefan Astakhov, RSO ja kapellimestari Hannu Lintu.
Mirjam Helin -laulukilpailun 2019 voittaja Stefan Astakhov, RSO ja kapellimestari Hannu Lintu.
Lataa

Linkit

Suomen Kulttuurirahasto on järjestänyt kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun vuodesta 1984 lähtien joka viides vuosi. Jatkossa se järjestetään kolmen vuoden välein. Kilpailu perustuu Mirjam ja Hans Helinin suurlahjoitukseen. Professori Mirjam Helin (1911–2006) halusi perustaa kansainvälisen laulukilpailun Suomeen. Hänen tavoitteensa oli tehdä kisasta maailman arvostetuin.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mirjam Helin -laulukilpailu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye