HAM Helsingin taidemuseo

Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi

Jaa

Raikas vuoropuhelu helsinkiläisten taidekokoelman varhaisempien ja uudempien teosten välillä nostaa esiin monia ajankohtaisia teemoja sukupuolesta kehollisuuteen. Tuoreet rinnastukset ja teosten yksityiskohtiin porautuminen antavat mahdollisuuksia uusiin tulkintoihin. Näyttely on avoinna HAM Helsingin taidemuseossa 9.2.–29.9.2024.

Emma Helle: Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi, 2018 (yksityiskohta). © HAM / Hanna Kukorelli
Emma Helle: Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi, 2018 (yksityiskohta). © HAM / Hanna Kukorelli

Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi -näyttelyssä pohditaan esittämisen ja näkemisen tapoja. Lähtökohtana toimii HAM Helsingin taidemuseon sydän, Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelma. Näitä teoksia on asetettu vuoropuheluun HAM Helsingin taidemuseon kokoelman uudempien teosten sekä valikoitujen muiden nykytaiteen teosten kanssa.

Näyttelyn kuraattori FT Asta Kihlman yhdistää uutta ja vanhaa kuvastoa etsien vastinpareja ja vastapareja. Tarkoituksena on saattaa erilaisia ilmiöitä vuoropuheluun siten, että ne osaltaan valaisevat toinen toistaan. Teosten lähiluvussa Kihlman kiinnittää huomion usein epäolennaisiltakin vaikuttaviin yksityiskohtiin, jotka saattavat johtaa kiehtoviin uusiin tulkintoihin.

- 448 teoksen Bäcksbackan kokoelma on edelleen HAMin sydän. Sen teokset ovat aikansa kiinnostavinta taidetta, ja kokonaisuutena kokoelma valottaa oivallisesti suomalaisen modernismin kehitystä. Jotta kokoelmat pysyvät elävinä, ne tarvitsevat uusia lukutapoja ja eri perspektiiveistä valottamista. Uskon, että tämä näyttely tuottaa paljon uusia ajatuksia ja kohtaamisia, sekä syötteitä jokaisen omille tulkinnoille, sanoo HAM Helsingin taidemuseon johtaja Arja Miller.

- Bäcksbackan kokoelmassa erilaiset katsepositiot, keho, habitus sekä asetelma- ja maisema-aiheet nousevat keskiöön. Näihin viiteen teemaan keskittyy myös monimediaalinen Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi -näyttely. Kokonaisuus haluaa kunnioittaa Bäcksbackan taidemakua, ja jokaisen salin ja teeman sisällä nähdään keräilijän tutkimia taiteilijoita tai tyylisuuntia, sanoo kuraattori Asta Kihlman.

Näyttely antaa myös mahdollisuuden tarkastella keräilijyyttä ja taidekokoelmien kartuttamista. Lisäksi näyttelyssä avataan taidehistoriallisia tyylejä ja tekniikoita sekä taiteen teorioita ja taiteen tekemisen tapoja. Keskeiseksi nousevat myös pohdinnat kuvan mahdollisuuksista kertoa ja vaikuttaa.

Leonard ja Katarina Bäcksbackan taidekokoelmalla oli ratkaiseva merkitys Helsingin kaupungin taidemuseon perustamiselle. 448 teosta lahjoitettiin kaupungille vuonna 1976 ja ne ovat edelleen HAM Helsingin taidemuseon kokoelmien ydin. FT Christina Bäcksbacka on jatkanut isovanhempiensa ja isänsä Ingjald Bäcksbackan arvokasta työtä Taidesalongin galleristina ja taiteen kerääjänä. HAMille lahjoitettuun Ingjald Bäcksbackan ja Christina Bäcksbackan kokoelmiin kuuluu tällä hetkellä yli 370 teosta.

- Merkittävä taideteos on kuitenkin aina koskettava ja jokaisella katsojalla on oikeus vastaanottaa se myös oman persoonansa ja edellytystensä mukaisesti, korostaa Christina Bäcksbacka.

Näyttelyssä on teoksia kaikkiaan 31 taiteilijalta. Osa näyttelyn herkistä paperipohjaisista teoksista vaihdetaan näyttelyn puolivälissä saman taiteilijan toisiin teoksiin, jotta niiden valoaltistusta voidaan rajoittaa. Kerrallaan näyttelyssä on 40 teosta tai teoskokonaisuutta. Näistä vaihdettavia teoksia tai teoskokonaisuuksia on 11.   

Näyttelyn taiteilijat ovat Louise Bourgeois, Yngve Bäck, Jules Cavaillès, Shia Conlon, Erik Creutziger, Saara Ekström, Magnus Enckell, Hilda Maria Flodin, Emma Helle, Emma Jääskeläinen, Sylvester KiveläErvin Latimer, William Lönnberg, Heikki Marila, Mauno Markkula, Ana Mendieta, Olli Miettinen, Tina Modotti, Dennis Oppenheim, Tero Puha, Valle Rosenberg, Jalmari Ruokokoski, Noora Sandgren, Vidha Saumya, Sigrid Schauman, Elga Sesemann, Joel Slotte, Ellen Thesleff, Salla Tykkä, Hanna Weselius ja Hannah Wilke

Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi -näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

HAM julkaisee näyttelyn yhteydessä kuraattori Asta Kihlmanin kirjan 'Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi'. Näyttelyjulkaisu on myynnissä HAM shopissa (18 eur).

Tyttö joka muuttui ruusupensaaksi
9.2.–29.9.2024
HAM Helsingin taidemuseo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kartuttaa ja kuratoi helsinkiläisten omaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä. 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Konsten tar med sig idéer om växande, omtanke och närvaro till nya daghem25.4.2024 12:30:00 EEST | Tiedote

Brukarna på tre nyligen färdigställda daghem har fått nya offentliga konstverk att glädjas åt. Kirsi Kivivirta har skapet ett verk för daghemmet Soittaja i Gamlas, Sanna Kannisto för daghemmet Nuotti i Bocksbacka och Bogna Wisniewska för daghemmet Longinoja i Nedre Malm. Konstverken har beröringspunkter med växande, lyssnande och i vid bemärkelse med samspelet mellan människan och hennes livsmiljö.

Taide tuo kasvun, välittämisen ja läsnäolon teemoja uusiin päiväkoteihin25.4.2024 12:30:00 EEST | Tiedote

Kolmen vastavalmistuneen helsinkiläisen päiväkodin käyttäjät ovat saaneet ilokseen uutta julkista taidetta. Kirsi Kivivirralta on valmistunut teos Päiväkoti Soittajaan Kannelmäkeen, Sanna Kannistolta Päiväkoti Nuottiin Pukinmäkeen ja Bogna Wisniewskalta Longinojan päiväkotiin Malmille. Taideteoksista löytyy yhteyksiä kasvuun, kuuntelemiseen ja laajemminkin ihmisen ja elinympäristön väliseen vuorovaikutukseen.

Art brings themes of growth, caring, and presence to newly built daycare centers25.4.2024 12:30:00 EEST | Press release

Three newly built daycare centers in Helsinki have received new public art, to the delight of their users. Kirsi Kivivirta has created a work for Daycare Soittaja in Kannelmäki, Sanna Kannisto for Daycare Nuotti in Pukinmäki, and Bogna Wisniewska for Daycare Longinoja in Malmi. The works address themes of growth, listening, and the broader interaction between humans and their environment.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye