Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Tammikuu oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä kylmempi

Jaa

Kuukauden keskilämpötila oli noin viisi astetta keskimääräistä kylmempi. Vedenkorkeudet olivat edelleen paikoin keskimääräistä korkeammalla mutta vedenpinnankorkeudet ovat jatkaneet tasaista laskua loppusyksystä. Lunta on pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna noin 11 cm enemmän.

Pyhäselän jäänpaksuus oli tammikuulle tyypillinen. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 42 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pyhäselän jäänpaksuus oli tammikuulle tyypillinen. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 42 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa keskimääräistä kylmempi. Tammikuussa oli useita alle -20 asteen pakkasjaksoja. Pohjois-Karjalassa kuukauden keskilämpötila oli noin viisi astetta vuosien 1991–2020 keskiarvon alapuolella. 

Tammikuun sademäärä oli 40–48 mm ympäristöhallinnon seurantapaikoilla Pielisjoella, Höytiäisellä, sekä Koita- ja Jänisjoella. Keskimääräinen tammikuun pitkän tarkastelujakson sademäärä edellä mainituilla paikoilla on 42–46 mm. 

Lunta oli maakuntamme seurantapaikoilla kuukauden päättyessä 56–59 cm. Pitkän aikavälin lumipeitteen paksuus on keskimäärin 47 cm. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli kuukauden päättyessä em. seurantapaikoilla 120–131 mm (kg/m²), kun se ajankohdalle tyypillisesti on keskimäärin 74–81 mm (kg/m²). 

Pyhäselän ja Pielisen jäänpaksuus oli ajanjaksolle tyypillinen. Pyhäselän Roukalahdella oli jäätä tammikuun lopussa 37 cm ja Pielisellä Nurmeksessa 40 cm. Roukalahden mittauspisteellä teräsjään osuus jääkerroksesta oli noin 23 cm, ja vastaavasti Nurmeksessa teräsjään osuus oli noin 24 cm. 

Järvien vedenpinnat ovat pääosin laskeneet tasaisesti syksyn korkeuksista. Suurten järvien vedenkorkeudet ovat vielä ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Pielisen vedenkorkeus on 20 cm ja Orivesi–Pyhäselän 42 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Ruunaan vedenkorkeus on 4 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Juojärven vedenpinta oli pitkän aikavälin keskiarvon tasossa. Viinijärven, Kajoonjärven, Kermajärven ja Varisveden vedenpinnat ovat 3–11 cm keskimääräistä ylempänä.

Pielisjoen ja Lieksanjoen tammikuun keskivirtaama oli kymmenyksen keskimääräistä suurempi. Koitajoen, Höytiäisen ja Jänisjoen virtaama oli 15–25% keskimääräistä pienempi. Karvion ja Saramojoen virtaama oli ajankohdan keskiarvon tasolla.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli tammikuun lopussa noin 24–51 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Routaa oli Juutilankankaan, Jakokosken, Jaamankankaan ja Kuuksenvaaran mittauspisteillä noin 5–10 cm, kun sitä keskimäärin on tammikuussa 14–22 cm. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295026162, vaihde 0295 026 000
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Biosfäärialueen ja Eyes as Big as Plates -taiteilijaduon yhteistyöprojektia esitellään valokuvanäyttelyn avajaistilaisuudessa 7.5.2024 Kolin luontokeskus Ukossa25.4.2024 12:06:48 EEST | Tiedote

2.5.–27.6.2024 avoinna olevassa valokuvanäyttelyssä on kuvattuna pohjoiskarjalaisia toimijoita kuten kyläaktiiveja, valuma-aluekunnostajia, turvealan ammattilaisia, kalakantojen elvyttäjiä, metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita. Näyttelyn avajaisissa 7.5. tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye