Business Finland

Ulkomaisten investointien määrä putosi vuoden 2019 tasolle

Jaa

Uusia ulkomaisia yrityksiä sijoittui Suomeen vuonna 2023 yhteensä 247 kappaletta Invest in Finlandin seurannan mukaan. Edellisen kerran yhtä vähän investointeja sijoittui Suomeen vuonna 2019. Yritysten investointihalukkuutta koettelivat taloudellinen epävarmuus sekä korkeat korot. 

Suomeen sijoittui 247 uutta ulkomaista yritystä vuonna 2023.
Suomeen sijoittui 247 uutta ulkomaista yritystä vuonna 2023. Kuva: Business Finland

Uusia ulkomaisia yrityksiä tuli Suomeen viime vuonna 247, mikä on merkittävästi vähemmän kuin edellisinä kahtena vuotena (330 vuonna 2021 ja 300 vuonna 2022). Uusien investointien lisäksi myös Suomessa jo toimivien ulkomaisomisteisten yritysten jatkoinvestointien määrä laski 135 kappaleeseen. Eniten uusia ulkomaisia suoria investointeja tuli kappalemääräisesti Ruotsista, Isosta-Britanniasta ja Norjasta. Yhdysvallat tippui top kolmesta viidennelle sijalle.  

– Epävarmat ajat näkyvät investointivirtojen hiljentymisenä ja Suomessa tilanne heijastelee kansainvälistä trendiä. Lasku johtuu pääasiassa yrityskauppojen määrän vähenemisestä. Globaalisti greenfield-investointien määrä laski viime vuonna kuusi prosenttia ja yrityskauppojen 16 prosenttia. Koko Euroopassa teollisten investointien virta heikkeni, Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo toteaa. 

Kilpailu kansainvälisistä investoinneista jatkuu erittäin kovana. Monet valtiot tarjoavat jättisuuria investointitukia ja myös verohelpotuksia investointien houkutteluun.  

– Suomen on erityisen tärkeää tarjota ennakoitava investointiympäristö sekä sujuvat sijoittumisprosessit. Lupa- ja maahantuloprosessien sekä pankkipalveluiden sujuvuutta ulkomaisille yrityksille pitää edelleen huomattavasti parantaa. Yrityksen sähköisen perustamisprosessin edistäminen ulkomaisille yrityksille on jumiutunut, se pitäisi saada ensi tilassa etenemään, Aumo jatkaa. 

Ulkomaisten sijoitusten edistämistyöhön kannattaa panostaa Suomessa 

Suorat sijoitukset ulkomailta ovat tärkeä osa Suomen talouden kasvua ja elinkeinoelämän kehitystä. Ulkomaisomisteiset yritykset tuottivat liikevaihtoa 130 miljardia euroa vuonna 2022. Invest in Finlandin arvion mukaan nämä yritykset toivat Suomelle yhteensä yli 1,7 miljardia euroa pelkästään yhteisöveron muodossa. 

– Ulkomaisten suorien sijoitusten vaikutus Suomen talouteen on merkittävä. Ulkomaiset yritykset kattavat noin prosentin kaikista Suomessa toimivista yrityksistä, mutta silti ne työllistävät peräti 16 % yksityisen sektorin työvoimasta. Ulkomaisomisteiset yritykset myös lisäävät Suomen vientiä. Tullin tietojen mukaan vuonna 2022 ulkomaisomisteisten yritysten kokonaisvienti vastasi noin 39 prosenttia kaikesta viennistä, eli noin 32 miljardia euroa, Aumo summaa.  

OECD:n mukaan Suomeen tulevien ulkomaisten investointien sijoituskanta verrattuna BKT:hen oli Suomessa 29 %, kun EU:n keskiarvo oli 71 %, joten tilaa uusille ulkomaisille investoinneille on vielä roimasti. 

Yhteyshenkilöt

Invest in Finland auttaa ulkomaisia yrityksiä löytämään liiketoimintamahdollisuuksia Suomesta, tuottaa tietoa Suomesta investointikohteena sekä kehittää ja koordinoi kansallista investointien hankintatyötä verkottuen aktiivisesti alueellisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Lisäksi Invest in Finland kerää ja ylläpitää tietoa ulkomaalaisomisteisista yrityksistä Suomessa. Invest in Finland toimii Business Finlandin osana. www.investinfinland.fi 

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Ulkomaiset matkailijat käyttivät Suomessa vuoden aikana 3,8 miljardia euroa9.4.2024 08:06:14 EEST | Tiedote

Ulkomaiset matkailijat tekivät viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana (maaliskuu 2023 - helmikuu 2024) yhteensä 4,7 miljoonaa matkaa Suomeen ja käyttivät keskimäärin 807 euroa matkaa kohden, eli yhteensä noin 3,8 miljardia. Matkoista 73 prosenttia oli vapaa-ajan matkoja ja 27 prosenttia työmatkoja. Tiedot käyvät ilmi Visit Finlandin yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tuottamasta kuukausitilasto Matkailijamittarista.

Green North Energy monistaa Business Finlandin rahoittamaa vetylaitoskonseptiaan Poriin ja Kemiin – tähtäimessä Suomen omavaraisuus ammoniakin tuotannossa26.3.2024 14:00:00 EET | Tiedote

Suomalainen Green North Energy on tehnyt aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Porin ja Kemin kaupunkien kanssa. Yhtiö pystyy hyödyntämään Business Finlandin tuella kehittämäänsä tuotantokonseptia, jota se soveltaa jo Naantaliin rakentuvassa pilottilaitoksessa. Yhteensä yli miljardin euron suunnitelluilla investoinneilla tähdätään vihreän siirtymän vauhdittamiseen, huoltovarmuuden paranemiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye