Tampereen ammattikorkeakoulu

Uusi suuhygienistin tutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijalle moniammatillisen koulutuksen

Jaa

Tampereen ammattikorkeakoulu avaa syksystä 2024 lähtien tarjolle uuden suuhygienistin tutkinto-ohjelman. Tutkinto valmistaa suuhygienistin ammattiin ja vahvistaa samalla opiskelijoiden moniammatillista osaamista. Uusi koulutus vastaa alan työvoimapulaan ja antaa valmistuneille mahdollisuuden hakeutua suuhygienistin monipuolisiin työtehtäviin. Haku tutkinto-ohjelmaan käynnistyy 13. maaliskuuta.

Sara Sternberg ja Irmeli Nieminen suuhygienistien uudessa opetustilassa TAMKin pääkampuksella.
Sara Sternberg ja Irmeli Nieminen suuhygienistien uudessa opetustilassa TAMKin pääkampuksella. Kuva: Emmi Suominen

Tutkinto-ohjelmassa opiskelija saa suuhygienistin työssä tarvittavien tietotaitojen lisäksi valmiudet toimia osana moniammatillisia tiimejä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Uuden tutkinto-ohjelman käynnistämiseen on vaikuttanut alalla vallitseva osaajapula: suuhygienisteistä on kova puute etenkin Pirkanmaalla.

– Kyselyitä uudesta koulutuksesta on tullut viikoittain jo vuoden verran, sekä ensimmäistä ammattiaan hankkivilta että esimerkiksi hammashoitajilta. Ohjelma sopiikin mainiosti sekä lukiopohjalta että ammatilliselta puolelta hakeville. Alalle hakeutuvalta vaaditaan muun muassa hyviä ihmissuhdetaitoja, sillä vaikka suuhygienistin työ on itsenäistä, on osattava toimia yhteistyössä asiakkaan sekä muun hoitotiimin kanssa. Lisäksi tarkkuudesta ja sorminäppäryydestä on suurta hyötyä, lehtori Sara Sternberg kuvailee.

Opinnot sisältävät muun muassa anatomiaa ja fysiologiaa, terveyden edistämistä, hammaslääketiedettä, säteilyturvallisuutta, lääkehoidon osaamista sekä kehittämis- ja tutkimusosaamista. Lisäksi opiskellaan lähijohtamis- ja yrittäjyystaitoja. Koulutuksessa on vahva painotus kliinisten kädentaitojen harjoitteluun: jopa kolmasosa tutkinnosta muodostuu käytännön harjoittelusta.

Valmistuneilla on hyvät valmiudet toimia suuhygienistin ammatissa hyvinvointialueella, yksityisellä sektorilla tai yrittäjinä. Muita työmahdollisuuksia löytyy esimerkiksi tutkimuksen ja kehitystyön parista, alan tuotteita myyvistä yrityksistä sekä lähiesihenkilön tehtävistä.

– Moni pitää hyvänä puolena sitä, että näistä opinnoista tietää suoraan, mihin ammattiin ja käytännön työhön valmistuu. Opinnot antavat kuitenkin myös laaja-alaisen osaamisen, jonka pohjalta voi jatkaa monenlaisiin töihin. Suuhygienistin ammatti on myös kansainvälinen, joten opiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus käydä vaihdossa ulkomailla, kertoo opinto-ohjaaja ja lehtori Irmeli Nieminen.

TAMKin vahvuuksia ovat tiivis yhteistyö työelämän kanssa sekä suuren oppilaitoksen tarjoama laaja-alaisuus. Osa opinnoista on yhteisiä muiden sote-alan opiskelijoiden kanssa.

– Luomme parhaillaan sopimusverkostoa työelämän toimijoiden kanssa, ja harjoittelut pyritään järjestämään aidoissa työympäristöissä. Meillä on tehty myös iso panostus juuri valmistuneeseen simulaatiotilaan, josta löytyy muun muassa harjoituspäitä – tuttavallisemmin kylmäkalleja, Sternberg sanoo hymyillen.

Uusia opiskelijoita odottavat Tampereella myös erittäin osaava ja motivoitunut opettajakunta, hyvä opintojen ja hyvinvoinnin ohjaus sekä monenlaiset vapaa-ajan riennot.

Haku käynnistyy 13. maaliskuuta 2024 ja päättyy 27. maaliskuuta 2024. Opiskelupaikkoja on tarjolla 20 kpl, joista 18 kpl täytetään yhteishaun kautta ja 2 kpl avoimen AMK-linjan polkuopiskelijoilla. Yhteishaun paikoista 14 kpl on varattu ensikertalaisille. Opinnot alkavat syksyllä 2024.

Lue koulutuksen esittely: Suuhygienistin tutkinto-ohjelma, päivätoteutus

Lisätiedot:
Lehtori Sara Sternberg, Tampereen ammattikorkeakoulu
sara.sternberg@tuni.fi, p. 050 5936 228

Avainsanat

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Luovan alan tuottajaverkostot ja osaaminen vahvistuvat valtakunnallisella yhteistyöllä25.4.2024 10:44:21 EEST | Tiedote

Tuottajakeskus Living Lab -projekti kehittää valtakunnallista tuottajakeskusverkostoa ja tukee luovan alan tuottaja- ja välittäjäportaan alueellisen yhteistyön kehittymistä mahdollistamalla kohtaamisia. Projekti järjestää maksuttomia koulutuksia, verkostotapaamisia, Valmentava mentorointi -ohjelman sekä työnohjausta tuottajille ja tuottajanomaisesti toimiville. Tavoitteena on vahvistaa tuottajien osaamista ja tukea ammatillista kehittymistä. Tuottajille muodostetaan myös oma verkkopalvelu tiedon jakamiseen kaikkien alan toimijoiden hyödynnettäväksi.

Varaudutaan viisaasti – valtakunnalliset AMK-päivät järjestettiin Tampereella 17.–18.4.19.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Ammattikorkeakoulujen suurin vuosittainen tapahtuma järjestettiin Tampere-talossa 17.–18.4.2024. Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä olivat Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n sekä STTK:n ja Akavan kanssa. Tapahtuman ajankohtainen teema oli Varaudutaan viisaasti.

Muuttuva yhteiskunta muovaa kuvataiteilijoiden työtä – uusi koulutushanke lisää alan arvostusta ja mahdollisuuksia parempaan toimeentuloon11.4.2024 10:16:32 EEST | Tiedote

Kuvataiteilijoiden sosiaalistaloudellinen asema on heikko ja taiteilijan työ on usein projektimuotoista. Teknologinen kehitys vaatii kuvataiteilijoilta uudistumiskykyä, sillä kuvataiteen uudenlaiset digitaaliset alustat ja tekoäly edellyttävät taiteilijoilta projektinhallinta- ja digitaitoja. Tampereen ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Globe Art Point -yhdistyksen toteuttama Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä (KUVATA) -hanke vastaa uudenlaisiin osaamistarpeisiin.

Opiskelijat tulevaisuuden tekijöinä: maakuntaroadshow tuo nuoret seutukaupunkeihin4.4.2024 10:11:18 EEST | Tiedote

Pienten kuntien haasteena on osaajapula ja koulutusmahdollisuuksien puute, mikä johtaa nuorten muuttoliikkeeseen isommille paikkakunnille. Tampereen ammattikorkeakoulun maakuntakorkeakoulun aluekehittäjät pyrkivät parantamaan pienten kuntien vetovoimaa, lisäämään työvoiman saatavuutta, edistämään yritysten kehitystä ja tarjoamaan nuorille jatkokoulutusmahdollisuuksia siten, että napanuora kotikuntaan ei pääsisi katkeamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye