Kutsu seminaariin 12.3.: Tuuppausten rajat ja mahdollisuudet – miten pehmeitä ohjauskeinoja voi käyttää ilmastopäästöjen vähentämiseksi
Tuuppauksiksi kutsutut ohjauskeinot ovat olleet viime vuosina paljon puhuttu mahdollisuus tukea ilmastopäästöjen vähentämistä ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Tutkimushankkeemme CLIMATE NUDGE (Ilmastotuuppaus) on vuodesta 2020 tutkinut tuuppausten toimivuutta ja vaikutuksia työ- ja koulumatkaliikenteessä sekä metsänomistuksessa. Kehitämme myös työkaluja siihen, miten muotoillaan hyvä tuuppaus.
Mitä olemme tähän mennessä saaneet selville? Tervetuloa kevään sidosryhmätilaisuuteemme kuulemaan tuoreinta tutkimustietoa ja havaintoja tuuppausten käytännön toteutuksesta, vaikuttavuudesta ja eettisistä kysymyksistä:
Aika: 12.3.2024 klo 12.00-15.45
Paikka: Hotelli Mestari, Fredrikinkatu 51, Helsinki
Tilaisuus jakautuu kahteen osioon (ks. ohjelma alla), joista ensimmäistä voi seurata myös verkkolähetyksenä, mutta pienryhmäosiot ovat avoinna vain paikallaolijoille. Huom: Mukaan lähitapaamiseen mahtuu 50 ensin ilmoittautunutta. Tilaisuus on maksuton.
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: https://link.webropol.com/ep/tuuppaus2024
Lähetämme sinulle tarkempaa tietoa järjestelyistä sekä verkkolähetyksen linkin tapahtuman alla.
OHJELMA
12.00-13.00 Lounas, ravintola Mestari
13.00-14.30 Yhteinen osio: Mitä tiedämme nyt tuuppauksista? Lähitilaisuus ja verkkolähetys
– Avauspuheenvuoro, konsortion johtaja Paula Salo, Turun yliopisto
– Kokemuksia liikenteen tuuppauksista, Paula Salo
– Kokemuksia metsän tuuppauksista, tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen, PTT
– Ketä pitäisi tuupata, miten, miksi – tuuppausten etiikka, dosentti Helena Siipi, Turun yliopisto
– Tuuppausten sosiaalinen hyväksyttävyys, erikoistutkija Vuokko Härmä ja erikoistutkija Jukka Sivonen, THL
– Keskustelu
14.30-14.45 Kahvitauko
14.45-15.45 Kaksi erillistä pienryhmäosiota, joissa syvennetään ymmärrystä tuuppausten toteutuksesta ja reunaehdoista. Vain lähitilaisuus.
– Liikenteen tuuppaukset, vetäjä Paula Salo
– Metsän tuuppaukset, vetäjä Olli-Pekka Ruuskanen
CLIMATE NUDGE -konsortioon kuuluvat Turun yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Suomen ympäristökeskus SYKE, Itä-Suomen yliopisto, Pellervon taloustutkimus PTT ja Työterveyslaitos. Tutkimusta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Saija Järvimäki, hankkeen vuorovaikutusvastaava, THL, 029 524 7632, saija.jarvimaki@thl.fi
Kimmo Mäkilä, viestintäpäällikkö, PTT, 040 358 0222, kimmo.makila@ptt.fi
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Pikakommentti: Työllisyyden kehitys iso pettymys26.8.2025 10:02:47 EEST | Tiedote
Uusimmat tilastotiedot Suomen työmarkkinoilta ovat odotettua huonompia ja huolestuttavia, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. – mitkä ovat ruokasektorin näkymät Suomessa ja Savossa?14.8.2025 11:44:33 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät – lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Webinaari Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.: Muuttuva ruoka, muuttuva maailma - mikä on suomalaisen ruoan rooli?12.8.2025 09:23:07 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT ja Ruokatieto Yhdistys ry järjestävät 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä webinaarin, jossa pohditaan kotimaisen ruoan roolia muuttuvassa maailmassa. Miten ruoan kulutus kehittyy globaalisti, EU:ssa ja Suomessa – ja mitä se tarkoittaa suomalaisen ruoan näkökulmasta? Millaiset ovat kotimaisten toimijoiden mahdollisuudet sekä ruokaviennin näkymät?
Blogi: Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana26.6.2025 11:50:15 EEST | Tiedote
Ruuan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tänään julkaistussa blogissaan. Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia. Ruuan hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla.
Pikakommentti: Sahausliike jatkuu asuntomarkkinoilla – kauppamäärät yhä alamaissa26.6.2025 09:02:20 EEST | Tiedote
Hintojen sahausliike jatkuu edelleen Suomen asuntomarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastotietoja. Tilanne on pysynyt samankaltaisena jo yli vuoden päivät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme