Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Yhteishaku alkaa 20. helmikuuta – Helsingissä monipuolinen koulutustarjonta

Jaa

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen, lukioihin sekä TUVA-koulutukseen on käynnissä 20.2.–19.3.2024. Helsingin kaupungin lukiot ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto tarjoavat useita vaihtoehtoja peruskoulun jälkeen.

Yhteishaun kampanjakuva.

Jokainen 9.-luokkalainen hakeutuu yhteishaussa ammatilliseen, lukio- tai valmentavaan koulutukseen. Helsingin kaupungin lukiot ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) tarjoavat monipuolisia toisen asteen koulutusvaihtoehtoja.

– On tärkeää, että nuori valitsee opiskelupaikan oman kiinnostuksensa mukaan. Toisen asteen oppilaitoksistamme saa hyvät eväät jatko-opintoihin ja työelämään. Ristiinopiskelun avulla opintotarjonta laajenee entisestään, toteaa Helsingin kaupungin lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Harri Korhonen.

Ristiinopiskelulla lisää opintomahdollisuuksia

Yhteishaussa Stadin AO:ssa on tarjolla 27 ammatillista perustutkintoa. Perustutkintoon on mahdollista yhdistää urheilu-ura, ja ammattiin voi valmistua myös oppisopimuksella. Ammattitutkinnon rinnalla voi opiskella myös lukio-opintoja tai suorittaa ylioppilastutkinnon. Opiskelu Stadin AO:ssa on yksilöllistä ja työelämälähtöistä.

Ruotsinkielistä ammatillista koulutusta Helsingissä järjestää Yrkesinstitutet Prakticum.

Helsingin kaupungilla on 15 lukiota, joista kolme on ruotsinkielistä. Lukioilla on oma erityinen koulutustehtävä tai lukiokohtainen painotus. Kaupungin lukiot tekevät myös monipuolista korkeakouluyhteistyötä.  

Lukioiden ja Stadin AO:n opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muun kuin oman oppilaitoksensa valikoimasta. Lukiokoulutuksella, Stadin AO:lla sekä Helsingin työväenopistolla ja Helsingfors arbiksella on yhteistarjotin, josta toisen asteen opiskelijat voivat valita opintoja.

– Ristiinopiskelu mahdollistaa opiskelijoille aiempaa yksilöllisempiä opintopolkuja. Tämä edesauttaa oman osaamisen laajempaa kehittämistä, toteaa lukiokoulutuksen päällikkö Tarja Aro-Kuuskoski.

TUVAssa tutustutaan toiseen asteeseen

Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa eli TUVA-koulutuksessa opiskelija vahvistaa toisen asteen opiskelussa tarvittavia taitoja. Lisäksi hän voi tutustua ammatillisiin ja lukio-opintoihin sekä korottaa perusopetuksen arvosanoja.

Opinnot kestävät enintään vuoden, mutta opiskelija voi omien suoritustensa perusteella hakeutua toisen asteen koulutukseen jo aiemmin.

Jos hakija ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta, hänelle osoitetaan paikka TUVA-koulutuksesta.

Kouluksiin haetaan Opintopolku-palvelussa

Toisen asteen koulutukseen haetaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi

Yhteishaussa voi hakea myös työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA-koulutukseen sekä kansanopistojen oppivelvollisille suunnatulle, vuoden pituiselle linjalle.

Peruskoulujen opinto-ohjaajat ja opettajat tukevat 9.-luokkalaisia koulutusvalintojen tekemisessä.

Yhteishaun tärkeät ajankohdat:

  • Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on käynnissä 20.2.–19.3.2024.
  • Tieto valinnoista tulee aikaisintaan 13.6.2024.
  • Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 27.6.2024.

Lisätiedot:

Lukiokoulutuksen päällikkö Tarja Aro-Kuuskoski (suomenkieliset lukiot), puh. 09 310 82365,
Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö Moa Thors, puh. 09 310 70077,
Apulaisrehtori Sari Slöör, Stadin AO, puh. 09 310 64093 

Linkit

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 9.4.20249.4.2024 17:43:23 EEST | Tiedote

Lautakunnan tiistaina 9. huhtikuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kokouksessa tarveselvityksen hyväksymisestä sekä antoi lausunnon Jätkäsaaren peruskoulun ja päiväkotikokonaisuus Fregatti-Livornonkadun esiopetuksen lisätilan hankesuunnitelmasta osoitteeseen Saukonpaadenranta 2. Kaupunkiympäristön toimialan saaman erillisen selvityksen perusteella tilat ovat oppimistilaksi soveltuvia, eivätkä edellytä tilojen käyttäjältä erillisiä säteilysuojautumistoimenpiteitä. Säteilyturvakeskus on esitellyt tilojen käyttöturvallisuutta kasvatus- ja koulutuslautakunnalle 26.3.2024. Esiopetuksen ulkoilu ja koulun välitunnit tullaan pitämään läheisissä puistoissa. Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuutta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamisell

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 9.4.20245.4.2024 09:24:34 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 9. huhtikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa seuraavat tilahankkeet: päätös tarveselvityksen hyväksymisestä sekä lausunto Jätkäsaaren peruskoulun ja päiväkotikokonaisuus Fregatti-Livornonkadun esiopetuksen lisätilan hankesuunnitelmasta osoitteeseen Saukonpaadenranta 2 päätös varhaiskasvatukselle Mellunkylään osoitteeseen Sakara 3 toteutettavan väistö- ja lisätilapaviljongin tarveselvityksestä päätös päiväkodin perustamisesta Pitäjänmäen peruspiiriin osoitteeseen Kutomokuja 3 päätös Oulunkylän peruspiirissä sijaitsevan ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummun toiminnan lakkauttamisesta päätös Malmin peruspiirissä sijaitsevan ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin toiminnan lakkauttamisesta lausunto koulun perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta Vuosaareen osoitteeseen Heteniityntie 4 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye