Valvira

Hyvinvointialueiden omavalvonta toimii vaihtelevasti

Jaa

Hyvinvointialueiden omavalvonnan laadussa ja kattavuudessa on vaihtelua. Myös omavalvonnan organisoituminen ja resurssit vaihtelevat suuresti. Hyvinvointialueet eivät omavalvonnallaan täysin pysty turvaamaan palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja riittävyyttä. Lain mukaan hyvinvointialueet vastaavat kaikkien ostopalveluna hankkimiensa ja itse tuottamiensa palvelujen valvonnasta.

Lääkäri istuu ikääntyneen miehen vieressä.

Usealla hyvinvointialueella toiminnan yhtenäistäminen on kesken, mikä on vaikeuttanut omavalvonnan toteuttamista. Myös valvontaprosessit ovat keskeneräisiä. Omavalvontaa vaikeuttaa lisäksi se, että käytössä on useita asiakas- ja potilastietojärjestelmiä. Lakisääteiset omavalvontaohjelmat hyvinvointialueilla on kuitenkin jo laadittu, ja omavalvontaohjelman osana laissa erikseen säädettyjen omavalvontasuunnitelmien laatiminen on aloitettu.

Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi palveluissa hyvinvointialueet suunnittelevat laajasti digi- ja etäpalveluiden hyödyntämistä ja varhaisen tuen vahvistamista. Henkilöstön saatavuuteen liittyviin haasteisiin vastaamiseksi suunnitteilla oli palkkauksen kehittämistä ja ostopalvelujen käyttöä sekä muutoksia esimerkiksi toiminta-alueisiin, tehtävien kohdentamiseen ja johtamiseen.

Valvontaviranomaiset jatkavat omavalvonnan varmistamista

Omavalvonnan toteutumista arvioitiin vuoden 2023 aikana Valviran ja aluehallintovirastojen tekemillä ohjaus- ja arviointikäynneillä hyvinvointialueille, HUS-yhtymään ja Helsingin kaupungille. Käynnit olivat osa valvontaviranomaisten suunnitelmallista valvontaa. Niiden tavoitteena oli edistää hyvinvointialueiden omavalvonnan onnistumista ja varmistaa omavalvonnan toteutuminen. Käyntien aikana tarkasteltiin erityisesti lastensuojelua, neuvola-asetuksen toimeenpanoa, lasten ja nuorten ehkäisevää terveydenhuoltoa, hoitoon pääsyä sekä kotihoitoa.

Valvira ja aluehallintovirastot jatkavat hyvinvointialueiden tukemista omavalvonnan kehittämisessä ja palvelujen saatavuuden, jatkuvuuden, turvallisuuden ja laadun sekä asiakkaiden yhdenvertaisuuden varmistamisessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Tuula Kotimäki, 0295 209 316

Tietoja julkaisijasta

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Valvira
PL 43
00521 Helsinki

valvira.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemusruuhkan purku jatkuu29.2.2024 15:25:43 EET | Tiedote

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia uuteen Soteri-rekisteriin tulee edelleen runsaasti ja niiden käsittely kestää pitkään. Hakemuksia on saatu ratkaistua yhteensä yli 600, mutta jonossa olevien määrä on kasvanut entisestään. Tällä hetkellä käsittelyä odottaa noin 2950 hakemusta. Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut käytössä nyt kaksi kuukautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye