Vihreät - De Gröna

Fatim Diarra: Hallituksen työmarkkinapolitiikka sortaa matalapalkkaisia naisia - “Tilanne on monessa suomalaisessa kodissa kohtuuton”

Jaa

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra totesi puheessaan täysistunnossa 20. helmikuuta Petteri Orpon hallituksen rikkoneen sopimisen kulttuurin ajaessaan työmarkkinat lähes ennennäkemättömään umpisolmuun. Hallituksen kova sanelupolitiikka iskee Diarran mukaan etenkin matalapalkkaisilla aloilla työskenteleviin naisiin. Diarra vetoaakin, että kaikki osapuolet nielisivät ylpeytensä ja palaisivat neuvottelupöytään.

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra
Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra

JULKAISUVAPAA, KUN PUHE ON PIDETTY. PUHUTTU VERSIO PITÄÄ.

Diarra totesi Vihreän eduskuntaryhmän ryhmäpuheessa Vihreiden olevan yhtä mieltä siitä, että työmarkkinat kaipaavat uudistamista. Vihreät ovat valmiita lisäämään paikallista sopimista, jos samalla vahvistetaan työntekijöiden neuvotteluasemaa sekä porrastamaan ansioturvaa, jos kaikkein heikoimmassa asemassa olevista pidetään samalla huolta.

– Se, mistä emme ole yhtä mieltä, on tapa, jolla hallitus haluaa näitä uudistuksia ajaa - rikkomalla, ei rakentamalla. Runnomalla läpi myös sellaisia uudistuksia, joiden avulla tämän maan taloutta ei tulla pelastamaan. Päin vastoin, Diarra totesi puheessaan täysistunnossa, jossa käsiteltiin SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton jättämää välikysymystä hallituksen työmarkkinapolitiikasta.

Diarran mukaan hallituksen tulisi kantaa aitoa huolta siitä, mihin tilanteeseen olemme ajautuneet. Tilanteeseen, jossa ihmisten mielenterveys on koetuksella työn aiheuttaman henkisen ja fyysisen kuormituksen kasvaessa kestämättömäksi. 

– Hallitus on sanonut valitsevansa työn linjan. Samaan aikaan se kasaa esteitä työllistymisen eteen heikentämällä työperäisen maahanmuuton edellytyksiä vaikeuttamalla perheenyhdistämistä, oleskeluluvan tulorajaa nostamalla sekä heittämällä osaajat maasta, jos he eivät ole löytäneet uutta työpaikkaa kolmen tai kuuden kuukauden jälkeen, Diarra listasi.

– Kun tähän yhdistetään sosiaaliturvan leikkaukset, työttömyysturvan uudistukset ja hallituksen kaavailemat työmarkkinatoimet, tilanne on monessa suomalaisessa kodissa kohtuuton. 

Diarra nosti myös esiin hallituksen ajaman kovan työmarkkinapolitiikan vaikutukset matalapalkkaisilla aloilla työskenteleviin naisiin. Hallitus ajaa Suomeen vientivetoista työmarkkinamallia, joka sitoisi esimerkiksi julkisella sektorilla työskentelevien naisten palkkakehityksen vientialojen menestykseen. Myös vaatimus ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuudesta iskee kipeästi esimerkiksi hoiva- ja opetusaloilla työskenteleviin naisiin.

Diarra ei kuitenkaan syyttänyt tilanteesta ainoastaan hallitusta, vaan vaati myös ammattiyhdistysliikettä palaamaan neuvotteluihin.

– Meidän pitäisi keskittyä siihen, että saisimme  nostettua naiset pois palkkakuopasta. Nyt hallitus kahlitsee heidät sinne. Mikäli haluamme aidosti parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla, vaatii se solidaarisuutta. Siksi vetoan myös työntekijäjärjestöihin. Mikäli haluamme yhteiskuntana aidosti nostaa naiset ylös palkkakuopasta, on teidän nieltävä ylpeytenne ja palattava neuvottelupöytään, Diarra totesi puheessaan.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Hopsu: Nuorten hyvinvoinnin rahoituksesta tarvitaan parlamentaarinen sopu17.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Inka Hopsu piti Vihreiden ryhmäpuheen ajankohtaiskeskustelussa koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta. Hopsu korosti puheessaan aikuisten riittävää aikaa lapsille ja nuorille, turvallisen yhteisön merkitystä ja riittävää rahoitusta, jolla nämä voidaan turvata. Hopsu esittikin parlamentaarisen sovun rakentamista nuorten hyvinvoinnin takaavasta rahoituksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye