Diakonissalaitos

Vamoksen vuosi 2023: Laajennettu oppivelvollisuus näkyy nuorten kasvaneena tuen tarpeena

Jaa

Vuonna 2023 Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun päättäneistä, haavoittuvassa asemassa olevista nuorista 51 prosenttia siirtyi työ- ja koulutuspoluille. Näin kertoo tänään julkaistu Vamoksen vuosiraportti. Oppivelvollisuuden laajentaminen näkyy Vamoksen toiminnassa siten, että yhä useampi nuori hakeutui palvelun piiriin oppilaitoksen ohjaamana. Palvelun piirissä olevien nuorten hyvinvoinnissa on alueellisia eroja.

kolme ihmistä pelaa pöydän ympärillä korttia.
Svante Gullichsen Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu tukee työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria. Vamoksessa kohdataan eri tavoin hankalassa tilanteessa olevia nuoria, joiden elämää ovat saattaneet mutkistaa esimerkiksi mielenterveyden pulmat, työttömyys, päihteidenkäyttö, asunnottomuus, lähipiirin haasteet tai vaikkapa keskeytyneet opinnot. Lähes puolet Vamokseen hakeutuneista nuorista on suorittanut vain peruskoulun. 

Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan vuonna 2021. Uudistuksen myötä oppivelvollisuus päättyy nuoren täyttäessä 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon. Oppivelvollisuuden uudistus on kuluneen vuoden aikana näkynyt Vamoksen toiminnassa myös opiskelijoiden kasvaneena tuen tarpeena.

”Oppivelvollisuusiän pidentäminen vaatii kouluilta aiempaa enemmän, eivätkä resurssit välttämättä riitä siihen tukeen, jota nuoret tarvitsisivat”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen palvelualuejohtaja Jenni Oliveira.

”Lisäksi nuorten mielenterveyskriisi on läsnä kaikilla koulutusasteilla, eikä opiskelijaterveydenhuolto pysty vastaamaan tarpeeseen.”

Nuorten haasteet ilmenevät eri puolilla Suomea erilaisina

Opiskelijoiden osuus Vamos-valmennuksen aloittaneista nuorista on kuluneen vuoden aikana kasvanut noin kolmannekseen. Suurin osa nuorista hakeutuu Vamokseen itse tai jonkun läheisen myötävaikutuksella, mutta myös esimerkiksi oppilaitokset ovat ohjanneet nuoria palvelun piiriin aiempaa aktiivisemmin. Vuonna 2023 valmennuksessa olleista 1891 nuoresta 825 päätti palvelussa. Nuorista 51 prosenttia siirtyi työ- ja koulutuspoluille.

Vamos toimii 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Vamoksen palvelualuejohtaja Leena Mannosen mukaan nuorten kohtaamat haasteet ilmenevät eri paikkakunnilla eri tavoin: Esimerkiksi Oulussa ja Kuopiossa ovat korostuneet maahan tulleiden nuorten kielelliset haasteet ja Rovaniemellä mielen pahoinvointi yleensä. Jyväskylän sekä Espoon Vamoksissa on huomattu, että valintojen tekeminen ja opiskelun pakollisuus ylipäätään saattavat näyttäytyä jo ennestään haastavassa tilanteessa oleville nuorille ahdistavana asiana.

“Vamoksen rinnalla kulkeva tuki ja oikea-aikaiset palvelut ovat mahdollistaneet nuorten jatkamisen opinnoissa ja kiinnittymisen niihin. Moniammatillinen yhteistyö nuoren tukena on tärkeää nuoren koulutuspoluilla pysymiseen”, Mannonen sanoo.

Lataa raportti: Vamoksen vuosi 2023

Vamos on Diakonissalaitoksen nuortenpalvelu, joka tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulutusta ja työelämää. Toiminta perustuu kiireettömään kohtaamisen ja nuoren tilanteesta lähtevän yksilöllisen tuen voimaan. Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, ja tukea saa niin arkeen kuin tulevaisuuden suunnitteluun, juuri niihin itselle tärkeimpiin asioihin. Vamos toimii 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle ja toiminta on nuorelle aina maksutonta. Vaikuttavuusseura ry palkitsi Diakonissalaitoksen Vamoksen Vuoden yhteiskunnallisena vaikuttavuustekona vuonna 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leena MannonenPalvelualuejohtaja

Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu (Helsinki, Vantaa, Tampere, Kuopio, Siilinjärvi, Jyväskylä, Oulu ja Rovaniemi)

Puh:+358 50 438 7850leena.mannonen@hdl.fi

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Linkit

Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Mediainfo 25.4.2024 klo 9: Maahanmuuttopolitiikka tiukentuu – mitä hallituksen esitykset tarkoittavat?19.4.2024 12:57:53 EEST | Kutsu

Hallitus kiristää merkittävästi turvapaikkapolitiikkaa ja maahantulijoiden asemaa. Esityksiä on käsittelyssä juuri nyt paljon, aikataulu on tiukka ja muutosten vaikutuksia on arvioitu ohuelti. Diakonissalaitos on kiristyksistä äärimmäisen huolissaan, ja siksi olemme pyrkineet tekemään esityksistä kokonaisanalyysin ja parhaimmillaan 5 vuoden päähän yltävät taloudelliset laskelmat. Kutsumme mediaa kuulemaan analyysin tuloksista tarkemmin torstaina 25.4. klo 9-10.

CoImpact rakentaa parempaa huomista yhdessä - ensimmäiset kumppanit Helsingin kaupunki ja S-Pankki15.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitoksen ja Gesund Partnersin yhdessä fasilitoima, vaikuttavia tekoja ja yhteiskunnallista muutosta vauhdittava alusta CoImpact on nyt virallisesti käynnistetty. Mukaan on lähtenyt jo kaksi edelläkävijäorganisaatiota: Helsingin kaupunki ja S-Pankki. CoImpactissa uskotaan, että vain yhdessä voimme kohdata ja ratkaista yhteiskuntamme suurimmat haasteet, kuten esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ja mielenterveyskriisin.

Kivikon K-kauppiaat Maaret ja Tomi Pilkevaara saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon: ”Suuri yllätys – ja todella suuri ilo!"8.3.2024 13:01:00 EET | Artikkeli

Kun Maaret ja Tomi Pilkevaaran kaupan naapurustoon perustettiin Rinnekodit Silta -asumisyksikkö, he päättivät tutustua Asunto ensin -periaatteella toimivaan yksikköön ja sen asukkaisiin ennakkoluulottomasti. Tästä alkoi molemmille osapuolille paljon iloa tuottanut yhteistyö, josta Pilkevaarat saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon.

K-market Kivikon kauppiaspariskunnalle Aurora-kumppanipalkinto arjen ihmisarvotyöstä asunnottomien parissa8.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitos on tänään luovuttanut Aurora-kumppanipalkinnon helsinkiläisen K-market Kivikon kauppiaille Maaret ja Tomi Pilkevaaralle. Kauppiaspariskunnan ennakkoluuloton ja tiivis yhteistyö naapurustoon reilu vuosi sitten avatun entisten asunnottomien Rinnekodit Silta -yksikön kanssa on esimerkki arjen ihmisarvotyöstä ja ihmisten kohtaamisen tärkeydestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye