Loot box -yllätyslaatikot voivat pahentaa rahapeliongelmaisten tilannetta
Tuoreen tutkimuksen mukaan loot boxien eli yllätyslaatikoiden ostaminen digipeleissä ei itsessään lisännyt riskiä taloudellisille ongelmille. Loot boxien yhteys velkaantuneisuuteen näkyi vasta, kun pelaajalla oli myös rahapeliongelmia. Yllätyslaatikoiden ostaminen on erityisen suosittua rahapelaajien keskuudessa.

Loot boxit sisältävät arvoltaan vaihtelevan valikoiman pelissä käytettäviä varusteita tai muita virtuaalisia esineitä. Niiden satunnaisuuteen ja rahankäyttöön perustuva toimintamekanismi rinnastetaan usein rahapelaamiseen, mikä on kirvoittanut huolta loot boxien riskeistä ja haitoista pelaajille.
Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin loot boxien ostamisen yhteyttä pelaajan taloudellisiin ongelmiin. Aineistona käytettiin 18–75-vuotiailta kerättyä kyselyaineistoa Suomesta, Ruotsista ja Iso-Britanniasta. Aineisto kerättiin koronapandemian aikana vuonna 2021.
– Loot boxit eivät aiheuta haittoja kaikille pelaajille, mutta rahapelaajat ovat erityisen haavoittuvaisia loot boxien koukuttavuudelle ja niiden rahapelejä muistuttaville palkkiomekanismeille. Loot boxit voivat ruokkia rahapeliongelmia ja johtaa taloudellisten ongelmien kasautumiseen, tutkijatohtori Anu Sirola toteaa.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että pandemia-aikainen yksinäisyys oli riskitekijä loot boxien lisääntyneelle ostamiselle. Sosiaalinen eristäytyminen ajoi monet viettämään aikaa digipelien parissa, mikä altisti myös pelien sisäisille ostomahdollisuuksille. Kriisiaika on voinut osaltaan vahvistaa yksinäisyyden kielteisiä vaikutuksia haitalliseen kulutuskäyttäytymiseen.
Artikkelin kirjoittajat painottavat loot boxien sääntelyn tärkeyttä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien pelaajien kuten lasten, nuorten ja rahapeliongelmista kärsivien suojelemiseksi.
– Digipelien nopeatempoisuus kannustaa harkitsemattomiin pelin sisäisiin ostoihin. Loot boxit ovat luonteeltaan erityisen addiktoivia ja rahaa voi huomaamatta kulua paljon. Ne myös opettavat rahapelien mekanismeja alaikäisille, mikä voi madaltaa kynnystä rahapelien pariin siirtymiseen ja altistaa myöhemmille ongelmille, Sirola tiivistää.
Tutkimus on osa DigiConsumers-hanketta, joka on saanut rahoitusta Strategisen tutkimuksen neuvostolta ja Suomen Akatemian COVID-19 -lisärahoituksesta.
Tutkimusjulkaisu:
Sirola, A., Nyrhinen, J., Nuckols, J., & Wilska, T. A. (2023). Loot box purchasing and indebtedness: The role of psychosocial factors and problem gambling. Addictive Behaviors Reports, 18, 100516.
Yhteystiedot:
Tutkijatohtori Anu Sirola, anu.r.s.sirola@jyu.fi, 050 347 4820
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme