Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomainen hakee valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta ruokalähettejä koskevaan päätökseen

Jaa

Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti, että Woltin ruokalähettien työ ei ole työsuhteessa tehtävää työtä. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä 21.2.2024. Työsuojeluviranomainen aikoo hakea päätökseen valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jotta asiasta saataisiin ennakkoratkaisu.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös koski Wolt Enterprises Oy:n tekemää valitusta, joka koski Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen 1.11.2021 antamaa päätöstä. Vuoden 2021 päätöksessä työsuojeluviranomainen katsoi Woltin ruokalähettien olevan työsuhteessa ja velvoitti Woltin työnantajana pitämään työtunneista työaikakirjanpitoa. Työsuojeluviranomainen teki päätöksen työsuhteisuudesta kokonaisarvioinnilla. 

Ennen päätöstään työsuojeluviranomainen pyysi työneuvostolta lausunnon työaikalain soveltumisesta ruokalähettien työhön. Työneuvosto katsoi, että ruokalähetit tekevät työtään työsuhteessa. Työneuvosto on työ- ja elinkeinoministeriön alainen mutta toiminnassaan riippumaton erityisviranomainen. 

Eilen antamassaan päätöksessä hallinto-oikeus kumosi työsuojeluviranomaisen päätöksen. Se katsoi, että Woltin ruokalähettien työssä ei täyty työsopimuslain 1 luvun 1 §:n mukaisista työsuhteen tunnusmerkeistä työnjohto- ja valvontaoikeus, eikä lähettien työtä ole kokonaisarvionkaan perusteella pidettävä työsuhteessa tehtynä. Näin ollen myöskään työaikalaki ei tule sovellettavaksi ruokalähettien työhön. 

Työsuojeluviranomainen: Oikeustila on edelleen epäselvä

Työsuojeluviranomainen aikoo hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jotta asiasta saataisiin ennakkoratkaisu. 

”Hallinto-oikeus arvioi päätöksessään työn johdon ja valvonnan tunnusmerkin täyttymistä eri tavalla kuin työneuvosto aiemmassa lausunnossaan. Katsomme, että oikeustila on epäselvä, ja olisi tärkeää saada asiasta korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu”, kertoo johtaja Eerik Tarnaala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työsuojeluviranomainen törmää valvonnassa yhä useammin tapauksiin, joissa se joutuu arvioimaan, onko kyse työsuhteesta vai yrittäjyydestä. 

”Tämän arvioinnin tueksi olisi tärkeää saada ennakkoratkaisu. Tunnusmerkeistä erityisesti työn johdon ja valvonnan arviointi on haastavaa. Työoikeudellisen direktio-oikeuden erottaminen muunlaisesta direktiosta ei ole yksinkertaista”, Tarnaala kertoo.

Lisätietoja:

Johtaja Eerik Tarnaala
p. 0295 016 370, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Linkit

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye