SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Paula Werning: Nyt tarvitsemme hallitukselta konkretiaa Itä-Suomen tilanteen parantamiseksi

Jaa

Itä-Suomi on joutunut kärsimään pakotteiden ja Ukrainan sodan seurauksena muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen aiheuttamasta taloudellisesta iskusta. Rajaseudun maakunnat, kuten Kymenlaakso ja Etelä-Karjala, ovat erityisen vaikeassa asemassa, sillä niiden elinvoimaa ja palveluita heikentävät sekä itärajan sulkeutuminen, pakotteet, työvoimapula ja huonot yhteydet muuhun Suomeen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

– Elinkeinoministeri Ville Rydman sanoi eduskunnan kyselytunnilla 22.2.2024, että EU:n rakennerahastojen varoja kohdennetaan voimakkaasti Itä-Suomen hyväksi. Näin voi olla, mutta raja maakunnille se ei riitä. Kymenlaaksossa viisi kuntaa seitsemästä maksaa valtionosuuksia takaisin valtiolle, rajalla olevissa kunnissa on varaa hädin tuskin ihmisten peruspalveluihin, puhumattakaan elinvoimasta. Maamme suurimmat rajanylityspaikat ovat Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, kumpikin maakunta on hännän huippu EU-rahoituksessa. Kaiken kukkuraksi maatalouden rahoituksesta leikattiin juuri näistä maakunnista. Maatalous on Itä- ja Kaakkois-Suomen tärkeimpiä elinvoimatekijöitä. Kotimaisen ruokatuotannon turvaaminen ja maamme huoltovarmuuden ylläpitäminen on täysin unohdettu, ja vielä tällaisena aikana. Itäisessä Suomessa sijaitsee myös maamme puolustusvoimien toimintakyvyn selkärangan muodostavat: Hamina kadettikoulu, Vekaranjärvi Kouvolassa ja Utin jääkärirykmentti. Ministeri Rydmanille Suomen kartan kertaus olisi paikallaan, itäisen Suomen merkitystä maallemme ei tulisi kenenkään unohtaa tai väheksyä, korostaa Werning.

– Suomen turvallisuuden kannalta riskialtteinta on ihmisistä tyhjentyvä raja-alue. Tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on huomioitava, että itäinen rajamme on nyt myös Nato-raja. Elinvoimainen Itä-Suomi on tae, siitä että koko Suomi on turvallisempi. Kyseessä on meitä kansakuntana yhteisesti koskettavasta asiasta, kertoo Werning.

Werning vaatii hallitukselta konkreettisia toimia ja aikataulua Itä-Suomen vaikean tilanteen parantamiseksi.

– Puheet eivät enää lämmitä, nyt tarvitaan konkretiaa. Suomen EU-politiikkaa johtavalta pääministeri Orpolta ja elinkeinopolitiikasta vastaavalta ministeriltä on syytä kysyä, minkälaisia konkreettisia toimia hallitus aikoo tehdä kansallisella ja EU-tasolla helpottaakseen Itä-Suomen erittäin hankalaa tilannetta ja koska voimme odottaa tuloksia, sanoo Werning.

– Hallitus sai perintönä Marinin hallituksen työryhmän konkreettiset ehdotukset lyhyen ja pitkän aikavälin toimista Itä-Suomen hyväksi, mutta hallitus näyttää hukanneen tämän perinnön. Asian eteen ei ole tehty juuri mitään, ainoastaan uusi työryhmä on onnistuttu perustamaan selvittämään samaa asiaa. Selvityksien ja raporttien tehtailu hallitukselta kyllä näyttää onnistuvan, mutta konkreettiset toimenpiteet loistavat poissaolollaan. Nyt ei ole enää aikaa odottaa, aika toimia on nyt. Itä-Suomeen panostaminen on viisasta sekä elinkeino- että turvallisuuspolitiikan kannalta, perustelee Werning.

Werning on huolissaan myös Itä-Suomen pk-yritysten näkymistä, jotka ovat muuhun maahan verrattuna heikkoja ja tulevaisuuden odotukset ovat matalalla.

– Itärajan sulkeutuminen ja yleinen epävarmuus heikentävät tulevaisuuden näkymiä, mutta samalla myös työvoimapula ja toimivat yhteydet jarruttavat investointeja ja työllisyyttä. Kuitenkin samalla hallitus suuntaa merkittäviä kasvutoimia ja investointiohjelman Etelä- ja Länsi-Suomeen. Tämä on epäoikeudenmukaista ja lyhytnäköistä. Itä-Suomi tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan tukea ja tasapuolista kohtelua. Ihmisten pitää voida jatkaa asumista, elämistä ja yrittämistä Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Itä-Suomella on oltava samat tasavertaiset mahdollisuudet kehittyä ja kasvaa kuin muullakin Suomella, Werning päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kuinkahan monella tapaa hallitus aikoo vielä vaikeuttaa osatyökykyisten elämää?15.4.2024 12:33:43 EEST | Tiedote

Marinin hallituksen keskeinen tavoite oli saada osatyökykyisiä, vammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä työmarkkinoille. Ajatuksena oli, että jokaisella on oltava mahdollisuus työhön, kykyjensä mukaan. Orpo-Purran linja on toinen. He tarjoavat osatyökykyisille pelkkää keppiä leikkaamalla rajusti sosiaaliturvaa. Uusimpana toimena hallitus on lakkauttamassa Työkanava oy:n toiminnan.

SDP:n Joona Räsänen: Puolueiden on sovittava, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia samaan aikaan kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna13.4.2024 09:32:35 EEST | Tiedote

Tasan vuoden päästä järjestetään seuraavat kunta- ja aluevaalit. Sunnuntaina 13.4.2025 järjestettävissä erillisissä vaaleissa valitaan valtuutetut sekä kuntien että hyvinvointialueiden valtuustoihin. Vuoden 2022 aluevaaleissa valittiin aluevaltuutetuiksi 101 silloista kansanedustajaa, jotka toimivat samalla kunnanvaltuutettuina ja näin ollen edustivat kolmea vaaleilla valittua päätöksentekotasoa. - Ennen seuraavia kunta- ja aluevaaleja puolueiden on kyettävä sopimaan siitä, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia vaaleilla valittuna päätöksentekijänä kaikilla kolmella päätöksentekotasolla. Tämä on helppo keino välttää vallan keskittyminen samoille henkilöille. Edellisten aluevaalien jälkeen olimme tosiaan tilanteessa, jossa yli puolet kansanedustajista istuivat samalla sekä kunnanvaltuutettuina että aluevaltuutettuina, toteaa SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen. Esimerkiksi vuonna 2022 julkaistussa EVA:n tutkimuksessa selkeä enemmistö suomalaisista rajoittaisi poliitikkojen päällekkäis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye