SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Hallitus on unohtanut riskienhallinnan alkeet jättäessään itä-Suomen pulaan

Jaa

Lumet sulavat, ja itärajan epätoivottu liikenne alkaa taas vilkastumaan. Hallitus seisoo tumput suorina itäisen Suomen kriisin edessä. Jos itä-Suomi tyhjenee, turvallisuusvaje kasvaa, sillä vaarallisin alue on tyhjä alue.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Itärajan liikennettä on seurattu tarkkaan Venäjän hyökkäyssodan alettua, mutta viime kuukausina rajan sulkeuduttua, yhtä useampi suomalainen kotikunnastaan riippumatta osaa nimetä rajanylityspaikat nimeltä. Hybridivaikuttaminen, välineellistetty muuttoliike ja itärajan esteaita ovat vakiintuneet toistuviksi termeiksi uutisotsikoissa. 

– Maamme turvallisuustilanne on muuttunut, ei pelkästään maanpuolustuksen, vaan koko maamme kokonaisturvallisuuden kannalta. Tässä uudessa turvallisuustilanteessa, meidän on pystyttävä arvioimaan erilaiset turvallisuusriskit ennakkoon ja kyetä ennaltaehkäisemään epätoivottuja tilanteita. On panostettava riskienhallintaan, mutta tämän käsitteen Orpon hallitus näyttää unohtaneen täysin, Väätäinen huomauttaa.

“Mitä elinvoimaisempi ja toimivampi Itä-Suomi meillä on, sitä turvallisempi Itä-Suomi meillä on.” kenraaliluutnatti evp. Arto Räty on todennut. 

Tutkimustietoa Itä-Suomen elinkeinoelämän, turvallisuusalan ja kansalaisyhteiskunnan toimijoilta on saatu osana Marinin hallituksen valtiosihteerityöryhmän visiotyötä. Itäisen Suomen tulevaisuusvisioon kirjattiin neljä teemaa: vireä elinkeinoelämä, eteenpäin katsova koulutus, vakaat olot ja saavutettavuus. 

– Jo viime hallituskaudella esitettiin Itä-Suomen kokonaisturvallisuuden osaamiskeskusta. Keskus voisi tuottaa osaamista niin hajautettuun energiatuotantoon, logistiikkaan kuin viranomaisyhteistyöhön. Luulisin, että myös nykyiselle hallitukselle kelpaisi vireä elinkeinoelämä ja vakaat olot itä-Suomessa, Väätäinen toteaa. 

– Tiedämme, että itä-Suomessa on vahvaa fyysistä ja digitaalista turvallisuusosaamista. Ei ole epäselvyyttä siitä, etteikö itäisestä Suomesta löytyisi osaamista ja tahtoa vakauttaa itärajaa ja siten myös Naton ulkorajaa. Näyttää ikävä kyllä siltä, että hallituksesta tämä tahto puuttuu, Väätäinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositionen lämnade in en gemensam interpellation angående nedkörningar av sjukhusens verksamhet11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Rörelse Nu frågar i sin gemensamma interpellation om centralsjukhusens framtid och hur regeringen ämnar trygga tillgången till och tillgängligheten av de social - och hälsovårdstjänster som garanteras i grundlagen för invånarna i alla välfärdsområden i hela landet. Den första undertecknaren av interpellationen är Kim Berg från SDP. Interpellationen går att läsa i sin helhet i detta pressmeddelande.

Oppositio jätti yhteisen välikysymyksen sairaaloiden alasajosta11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyvät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n Kim Berg. Lue välikysymysteksti tästä tiedotteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye