Säteilyturvakeskus (STUK)

TraMeXI: Tarkkuutta lääketieteellisen röntgenkuvantamisen säteilymittauksiin

Jaa

Säteilyturvakeskus koordinoi Euroopan unionin tukemaa 22NRM01 TraMeXI -nimistä projektia (Traceability in medical X-ray imaging dosimetry). Projektin tavoite on päivittää nykyisiä ja kehittää uusia kalibrointi- ja mittausmenetelmiä, joiden avulla potilaiden säteilyaltistuksen mittausten luotettavuus voidaan varmistaa.

TraMeXI-projektin tunnus
TraMeXI-projektin tunnus

Säteilyn käytöstä lääketieteellisissä tutkimuksissa ja hoidoissa on aina oltava potilaan terveydelle suurempi hyöty kuin säteilyn aiheuttama haitta. Periaatteen noudattaminen perustuu siihen, että tiedetään toimenpiteestä aiheutuva säteilyannos ja tunnetaan säteilyaltistukseen liittyvät riskit.

Vaikka potilaiden ei tarvitsekaan olla huolissaan röntgentutkimusten säteilystä, säteilyannosten mittausmenetelmissä on vielä parannettavaa. Mittaustulokset eivät ole aina keskenään vertailukelpoisia.

Johtava asiantuntija Paula Toroi Säteilyturvakeskuksesta (STUK) kertoo, että TraMeXI-projektin tavoite on kehittää yhdenmukaistetut kalibrointi- ja mittausmenettelyt säteilymittareille.

”Lopullinen tavoite on, että projektin työn tulokset voidaan viedä kansainvälisiin standardeihin ja ohjeisiin”, Paula Toroi toteaa. ”Kun tämä tavoite toteutuu, voidaan olla entistä varmempia siitä, että säteilyannos on mitattu luotettavasti riippumatta siitä, missä tutkimuksissa röntgensäteilyä on käytetty tai millä laitteella tutkimus on tehty. Helsingissä tehdyn tutkimuksen säteilyannosta voidaan suoraan verrata Oulussa tai Madridissa tehdyn tutkimuksen säteilyannokseen.”

TraMeXI-projektiin osallistuu yksitoista metrologian eli mittaustieteen laitosta ja kolme sairaalaa yhteensä yhdestätoista maasta. Kesäkuussa 2023 alkanut projekti päättyy toukokuun lopussa 2026. 

Yhteyshenkilöt

Paula ToroiJohtava asiantuntijaSäteilyturvakeskus

Puh:0401520165

Linkit

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye