Säteilyturvakeskus (STUK)

TraMeXI: Noggrannhet i strålningsmätningar inom medicinska röntgenundersökningar

Dela

Strålsäkerhetscentralen samordnar projektet 22NRM01 TraMeXI (Traceability in medical X-ray imaging dosimetry) som stöds av Europeiska unionen. Projektet har som mål att uppdatera befintliga och utveckla nya kalibrerings- och mätmetoder som kan användas för att säkerställa tillförlitligheten hos mätningar av patienters strålningsexponering.

Tramexi-logo
Tramexi-logo

Nyttan som användning av strålning i medicinska undersökningar och behandlingar medför till patientens hälsa måste alltid överväga de skador som orsakas av strålning. Att följa principen baserar sig på att man vet både den stråldos som orsakas av åtgärden och de risker som är förknippade med strålningsexponering.

Trots att patienter inte behöver oroa sig för strålning från röntgenundersökningar finns det fortfarande utrymme för förbättring när det gäller stråldosernas mätmetoder. Mätresultaten är inte alltid jämförbara.

Ledande sakkunnig Paula Toroi från Strålsäkerhetscentralen (STUK) berättar att syftet med TraMeXI-projektet är att utveckla harmoniserade förfaranden för kalibrering av och mätning med strålningsmätare.

”Det slutliga målet är att projektresultaten kan föras till internationella standarder och riktlinjer”, konstaterar Paula Toroi. ”När detta mål uppnås kan vi vara ännu mer säkra på att stråldosen har uppmätts på ett tillförlitligt sätt, oavsett i vilka undersökningar röntgenstrålningen har använts eller med vilken anordning undersökningen har utförts. Stråldosen för en undersökning som genomförs i Helsingfors kan direkt jämföras med stråldosen för en undersökning som utförs i Uleåborg eller Madrid.”

I TraMeXI-projektet deltar elva metrologiska institut och tre sjukhus från totalt elva länder. Projektet inleddes i juni 2023 och kommer att avslutas i slutet av maj 2026.

Kontakter

Paula ToroiLedande sakkunnigStrålsäkerhetscentralen

Tel:0401520165

Länkar

Följ Säteilyturvakeskus (STUK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säteilyturvakeskus (STUK)

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye