Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan

Jaa

Alueellisen työlupalinjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Työvoimapula-aloja ovat erityisesti sote-ala ja ICT-ala, mutta kysyntää kohdistuu lähes kaikille toimialoille Pohjois-Savossa. Ylitarjontaa esiintyy erityisesti rakennuskohteiden aloitusmäärien vähentymisen ja heikon suhdannetilanteen vuoksi talonrakentajissa, kirvesmiehissä ja putkiasentajissa. Lisäksi työvoiman tarjonnan osaamisprofiili on haasteellinen kysynnän kannalta. Kohtaanto-ongelmaa esiintyy erityisesti majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimialan ammateissa.

Pohjois-Savon ELY-keskus on päivittänyt työlupalinjaustaan ja katsoo, että seuraaville ammattialoille voidaan rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa:

  1. ICT-alan erityisasiantuntijat
  2. sovellusarkkitehdit
  3. sovellussuunnittelijat
  4. web- ja multimediakehittäjät
  5. sovellusohjelmoijat
  6. tietokantasuunnittelijat ja -vastaavat
  7. sosiaalityöntekijät ym.
  8. metallien jalostuksen prosessinhoitajat
  9. bioanalyytikot (terveydenhuolto)
  10. sairaanhoitajat ym. (sisältää sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat)
  11. kätilöt
  12. informaatio- ja tietoliikenneteknologian teknikot sekä käyttäjätukihenkilöt (sisältää käytön operaattorit, käytön tukihenkilöt, tietoverkkoteknikot ja webmasterit ja -teknikot)
  13.  puhelinpalveluneuvojat
  14.  postinkantajat ja -lajittelijat
  15.  ravintola- ja suurtaloustyöntekijät
  16.  tarjoilijat
  17.  lähihoitajat (kaikki ammattinimikkeet)
  18.  kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta)
  19.  peltoviljelytyönjohtajat ja -työntekijät
  20.  puutarhurit ja kasvihuoneviljelijät
  21.  puutarha- ja kasvihuonetyönjohtajat ja -työntekijät
  22.  maatalouslomittajat
  23.  metsurit ja metsätyöntekijät
  24.  hitsaajat ja kaasuleikkaajat
  25.  koneenasettajat ja koneistajat
  26.  moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat (sisältää asentaja, raskas autokalusto)
  27.  metalliteollisuuden prosessityöntekijät
  28.  elintarviketeollisuuden prosessityöntekijät
  29.  konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijat
  30.  koti-, hotelli- ja toimistosiivoojat ym. (kaikki ammattinimikkeet, pois lukien sairaala- ja laitosapulaiset ja päiväkotiapulaiset)
  31.  maanviljelyn avustavat työntekijät
  32.  avustavat puutarhatyöntekijät
  33.  avustavat keittiötyöntekijät
  34.  sanomalehtien jakajat, lähetit ja kantajat

Pohjois-Savon alueellisen työlupalinjauksen valmistelussa on huomioitu alueen työmarkkinatilanne ja kuultu työmarkkinaosapuolten ja elinkeinoelämän sekä TE-hallinnon edustajien näkemyksiä. Työvoiman saatavuutta harkittaessa on hyödynnetty mm. työ- ja elinkeinohallinnon ennakointitietoa ja työmarkkinakatsauksia.

Päivitetty linjaus on voimassa 31.8.2024 asti.

EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tuleva ulkomaalainen tarvitsee yleensä oleskeluluvan

Suomessa toimivan työnantajan edellytetään ensisijaisesti rekrytoivan työvoimaa Suomesta ja EU- ja ETA-alueelta. EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa. Vastaava oikeus on myös Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisilla. EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tuleva ulkomaalainen tarvitsee yleensä oleskeluluvan. Työntekijän toimeentulon tulee olla turvattu ansiotyöllä kuukausittain työntekijän oleskeluluvan voimassa ollessa.

Työntekijän oleskelulupaprosessi on kaksivaiheinen. Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tekee osapäätöksen ja Maahanmuuttovirasto lopullisen päätöksen. TE-toimiston osapäätös perustuu kokonaisharkintaan, joka sisältää työvoiman saatavuuden selvittämisen lisäksi työsuhteiden ennakkovalvonnan, jossa varmistutaan siitä, että työsuhteessa noudatetaan asianomaista työehtosopimusta ja Suomen työlainsäädäntöä. Lisäksi varmistetaan, että työnantaja kykenee suoriutumaan työnantajavelvoitteistaan.  Työntekijän sopivuuden arviointi kuuluu lähtökohtaisesti työnantajalle ja TE-toimisto selvittää työmarkkinoiden käytettävissä olevan työvoiman saatavuuden.

Työvoiman saatavuutta arvioitaessa selvitetään, voiko tehtävään saada työvoimaa Suomesta tai EU- ja ETA-alueelta. Arvioinnissa huomioidaan ELY-keskuksen laatima työlupalinjaus. Alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.

Työnantajan on myös tietyin edellytyksin mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta, vaikka ammattialaa ei olisi vapautettu saatavuusharkinnasta alueellisessa työlupalinjauksessa. Mikäli työsuhteelle ja työnantajalle laissa asetetut edellytykset täyttyvät ja työpaikka on ollut julkisesti haussa, mutta työmarkkinoilta ei ole saatavilla sopivaa työvoimaa, työnantajan on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta.

Saatavuusharkinta liittyy vain työntekijän oleskelulupaan. Erityisasiantuntijan oleskelulupaan ei liity saatavuusharkintaa.

Alueellinen työlupalinjaus perustuu ulkomaalaislakiin (301/2004) ja valtakunnalliseen linjaukseen ulkomaisen työvoiman käytön yleisistä edellytyksistä (VNp 11.10.2012).

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus:
- Elinkeinot, työvoima ja osaaminen-vastuualueen johtaja Jan Blomberg, p. 0295 026 552 
- Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, p. 0295 026 597
- Tutkija Jaakko Honkalampi, p. 0295 026 237

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.5.20242.5.2024 14:20:51 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,68. Taso on 50 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedennousun aikaistuminen on selvästi poikkeava historiaan nähden. Korkeampia vedenkorkeuksia on havaittu myöhemmin keväällä. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta ovat käynnissä. Kallaveden pinta tulee vielä nousemaan ennustemallin mukaan yli 10 cm. Kaikkien vesistöjen rannoilla kannattaa irtotavarat kerätä talteen. Iisalmen reitillä padot ovat täysin auki ja lisäksi juoksutetaan Ahkiolahden kanavasta. Nerkoon kanavan avaamisen sallivaa vedenkorkeutta ei ole vielä saavutettu. Ennusteen mukaan Poroveden ja Onkiveden tulvakorkeudet eivät enää nousisi rajusti. Kiuruveden korkeus on nousemassa toiseen edellisen kokoiseen tulvahuippuun ja Sonkajärvi vielä suurempaan huippuun viime päivien nousunopeudella. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnoissa on vielä useita kymmeniä senttejä nousuvaraa säännöstelylupien ylärajoihin. Juojärves

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye