Pohjois-Savon ELY-keskus

Alueellisissa kehitysnäkymissä elinkeinoelämä odottavalla kannalla

Jaa

Pohjois-Savon elinkeinoelämän näkymät ovat varovaisen positiiviset, mutta katse on loppuvuodessa.

Kartta Suomesta, jossa näkyy elinkeinoelämän odotukset seutukunnittain verrattuna nykyhetkeen puolen vuoden päästä.
Elinkeinoelämän odotukset seutukunnittain verrattuna nykyhetkeen puolen vuoden päästä. ELY-keskus

Investointisuunnitelmien käynnistyminen odottaa korkotason laskua. Elinkeinoelämän, yritystoiminnan, työttömyyden ja työvoiman saatavuuden kannalta tilanteen arvioidaan olevan ensi syksynä vielä ennallaan, mutta vuoden päästä jo parempi.

Koronlasku elävöittäisi taloutta

Teknologia- ja metalliteollisuudella on ollut pitkiä tilauskantoja, jotka ovat pitäneet tuotantoa yllä, mutta nyt tilanne on alkanut heikentyä. Rakennusalalla uusien rakennushankkeiden määrä on vähentynyt merkittävästi ja työkanta painottuu korjaus- ja julkiseen palvelurakentamiseen. Rakennusalan tilanne vaikuttaa heikentävästi myös kuljetusalalle. Euroopan Keskuspankki on ennakoinut laskevansa ohjauskorkoa kesällä, tämän odotetaan käynnistävän taloudessa myönteisen kehityksen, joka näkyisi myös em. toimialoilla alkuvuodesta 2025.

Vastuullisuusosaamisella kysyntää

Myönteistä näkymää luovat uusiutuvan energian ja vihreän siirtymän investoinnit, joita ovat tuuli- ja aurinkovoimalahankkeet, biokaasulaitokset ja lisäksi valmisteilla on hankkeita energiavarastointiin ja kiertotalouteen. Vastuullisuuden merkitys tulee kasvamaan yritystoiminnassa ja vastuullisuusosaamiselle tulee olemaan kysyntää.

Matkailun alalle on investoitu paljon, erityisesti Tahkon alueelle. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä majoitusliikkeissä kasvoi edellisestä vuodesta yli 6 000 matkailijalla. Eniten kasvua oli saksalaisissa, sveitsiläisissä ja italialaisia matkailijoissa. Maataloudessa tehdään kannattavuutta parantavia investointeja lypsykarjatalouteen, maidontuotantoon, energiantuotantoon ja ympäristöntilan parantamiseen.

Henkilöstöstä yritetään pitää kiinni

Vireille laitettuja konkursseja oli vuonna 2023 huomattavasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Uusia yrityksiä perustetaan kuitenkin enemmän kuin niitä lopetetaan ja uusien yritysten perustamisinto ei ole vähentynyt.

Usealla alalla osaavan työvoiman saatavuus on edelleen ongelma, vaikka työttömyys on kasvanut ja avoimien työpaikkojen määrä vähentynyt. Yritykset ovat pitäneet henkilöstöstään lomautusjärjestelmän turvin kiinni, mutta irtisanomisiakin jouduttanee tekemään. Sisä-Savossa työttömyyden kehitys on ollut muita seutuja myönteisempää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Mt 16275 jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen alkanut välillä Kt 77 - Köörtintie, Siilinjärvi5.6.2024 15:05:36 EEST | Tiedote

Jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen on käynnistynyt Siilinjärven Kumpusentiellä. Urakan yhteydessä rakennetaan noin 3 km väylää välille Kt 77 - Köörtintie. Hankkeen tavoitteena on kevyen liikenteen turvallisuuden parantaminen. Työt saadaan valmiiksi vuoden 2024 loppuun mennessä. Hankeen arvioitu kokonaiskustannus on noin 2,9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye