Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuuskeskus selvittää kulttuurialan huoltovarmuustoiminnan käynnistämistä

Jaa

Huoltovarmuuskeskus selvittää kulttuurialan ottamista mukaan huoltovarmuustoiminnan piiriin. Kulttuurialalla on merkittävä rooli henkisen kriisinkestävyyden ylläpitäjänä, ja kulttuuritoimijoille tehty kysely osoitti, että varautumisen kehittäminen alalla koetaan tärkeäksi.

Henkinen kriisinkestävyys on yksi Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa määritellyistä elintärkeistä toiminnoista. Sen ylläpitämisessä kulttuurilla on keskeinen merkitys. Myös Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa nostetaan esiin kulttuurin merkitys kansalaisten resilienssille, kokonaisturvallisuudelle sekä kansalliselle yhteenkuuluvuuden tunteelle.

− Nykyisessä turvallisuustilanteessa näen kulttuurialan merkityksen entistäkin keskeisempänä henkisen kriisinkestävyyden ylläpitäjänä. Haluamme edistää sitä tarjoamalla kulttuurialan toimijoille alustan alansa varautumisen kehittämiseen, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen.

Huoltovarmuuskeskus on selvittänyt kulttuurialan näkemyksiä huoltovarmuustoiminnan aloittamisesta muun muassa alan toimijoille suunnatulla kyselyllä. Sen tulosten perusteella kulttuurialan liittämistä osaksi huoltovarmuustoimintaa pidetään tarpeellisena. Alalla nähdään, että sen toiminta edistää ihmisten jaksamista häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa sekä yleisesti ihmisten henkistä hyvinvointia.

Huoltovarmuustoiminnan aloittamisen uskotaan kyselyn perusteella parantavan varautumista kulttuurialalla. Keskeisinä yhteisinä kehittämisteemoina esiin nousivat poliittisten päätöksentekijöiden ymmärryksen lisääminen kulttuurialan merkityksestä häiriötilanteissa, kulttuurin sisältöjen ja taiteen merkitys kansalaisia yhdistävänä tekijänä, medialukutaito sekä kulttuurialan palveluiden saatavuus poikkeusoloissa ja häiriötilanteissa.

Tavoitteena vahvistaa yhteiskunnan häiriönsietokykyä

Ensialkuun huoltovarmuustoiminnan edellytyksiä kulttuurialalla tarkastellaan verkostomaisesti alan toimijoiden kanssa. Mukaan suunnitteluun haetaan laajasti kulttuurialan organisaatioita: mm. taiteen tekijöitä, kulttuurilaitoksia, julkishallintoa, urheilujärjestöjä, tapahtumajärjestäjiä sekä uskonnollisia ja etnisiä yhteisöjä. Toiminta voi tiivistyä kohti poolitoimintaa, mikäli alan toimijat kokevat sen hyödylliseksi muodoksi varautumisen kehittämiseen.

− Toiminnan tavoitteena on parantaa kulttuurialan varautumista. Näen että tällaisella toiminnalla voidaan vahvistaa koko yhteiskunnassa kykyä sietää häiriöitä ja poikkeustilanteita, Känkänen sanoo.

Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluu tällä hetkellä 27 toimialakohtaista poolia, kaksi toimikuntaa sekä viisi alueellisen varautumisen ELVAR-toimikuntaa, joissa kunkin toimialan toimijat yhdessä kehittävät omaa varautumistaan. Pooleissa mm. tuotetaan ja jaetaan varautumistietoutta sekä tilannekuvaa ja suunnitellaan toimialan yhteistä varautumista. Poolit myös järjestävät harjoituksia ja muuta toimialan varautumista tukevaa toimintaa. Huoltovarmuuskeskus tarjoaa puitteet poolien toiminnalle ja ohjaa sitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt:
Viestintäasiantuntija Auli Karra, p. 029 505 1113, auli.karra@nesa.fi

Tietoa Huoltovarmuuskeskuksesta

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Polttoaineet eivät Suomen varastoista lopu, jakelu turvattava myös jatkossa21.3.2024 18:08:22 EET | Tiedote

Suomessa on varastoissa moninkertainen määrä polttoaineita lakkojen aikaiseen tarpeeseen nähden. Polttoaineiden loppumisesta ei siis tarvitse olla huolissaan, eikä hamstraamiseen ole aihetta. Kun työtaistelu on nyt pitkittymässä, polttoaineiden jakelu olisi kyettävä turvaamaan jatkossakin, ennen kuin häiriöitä alkaa syntyä. Huoltovarmuuskeskus (HVK) katsoo, että polttoainejakelun lakkorajoja tulisi näin ollen tarkistaa.

Huoltovarmuus vaatii polttoainejakelun rajaamista lakon ulkopuolelle20.3.2024 18:34:20 EET | Tiedote

Työtaistelujen ilmoitettu pidentyminen heikentää todennäköisesti Suomen huoltovarmuutta ja hankaloittaa sen turvaamista. Vaikka polttoaineita Suomessa on ja niitä koko ajan valmistetaan, jakeluterminaalien kuuluminen lakon piiriin estää niiden saamista käyttöön. Työtaisteluista vastaavat liitot ovat vakuuttaneet, että huoltovarmuus turvataan. Huoltovarmuuskeskus (HVK) edellyttää, että tämä näkyy käytännössä kriittisten toimintojen rajaamisena lakon ulkopuolelle, laajemminkin kuin lentopolttoaineen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye