Korkein hallinto-oikeus

KHO:ssa turvapaikka-asioiden käsittelytilanne hyvä

Jaa

Viime vuonna korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) tuli vireille 618 kansainvälistä suojelua eli turvapaikka-asiaa koskevaa valituslupahakemusta ja niitä ratkaistiin 804. Ratkaisemattomien turvapaikka-asioiden määrä on laskenut huomattavasti vuoden 2015 pakolaisaallon jälkeisestä tilanteesta, jolloin KHO:ssa vireillä olleiden valituslupahakemusten määrä oli enimmillään yli 1 000.

Tällä hetkellä korkeimmassa hallinto-oikeudessa on vireillä 282 kansainvälistä suojelua koskevaa asiaa. Viime vuonna lähes puolessa turvapaikka-asioista oli kyse ns. nopeutetussa menettelyssä Maahanmuuttovirastossa ratkaistuista hakemuksista. Nopeutetussa menettelyssä voidaan ratkaista hakemukset, jotka katsotaan ilmeisen perusteettomiksi.

Huomattava osa KHO:ssa käsitellyistä valituslupahakemuksista koskee uusintahakemuksia. Merkittävässä osassa kyse on moninkertaisista uusintahakemuksista, jotka Maahanmuuttovirastossa on arvioitu ilmeisen perusteettomiksi.

Valtaosa korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävistä turvapaikkaa koskevista valituslupahakemuksista koskee suojelun hakemista suhteessa Irakiin (111 kpl), Somaliaan (31 kpl), Venäjään (18 kpl), Afganistaniin (15 kpl) ja Iraniin (14 kpl).

KHO muuttaa harvoin hallinto-oikeuden päätöksiä

Noin 85 prosentissa tapauksista korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehty valituslupahakemus on hylätty. Niissä tilanteissa, joissa KHO on myöntänyt valitusluvan ja palauttanut asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi, on tyypillisesti ollut kyse muutoksista hakijan kotimaan turvallisuustilanteessa tai hakijan henkilökohtaisissa olosuhteissa.

Yhdeksän julkaistua ennakkopäätöstä

Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksillä eli vuosikirjapäätöksillä pyritään yhtenäistämään oikeuskäytäntöä. Vuoden 2023 aikana KHO antoi yhdeksän kansainvälistä suojelua koskevaa ennakkopäätöstä. Ne koskivat muun ohella toisen jäsenvaltion käsiteltäväksi Dublin-asetuksen nojalla siirrettävää hakemusta, poissulkemislauseketta, Suomessa syntyneen lapsen hakemuksen tutkimista, Tšetšeniaa koskevaa ajantasaista maatietoa ja tulkkaukselle suullisessa käsittelyssä asetettavia laatuvaatimuksia. Poissulkemislausekkeella tarkoitetaan tilannetta, jossa pakolaisasema jätetään myöntämättä sen vuoksi, että hakijaa epäillään eräistä vakavista rikoksista.

Kansainvälisen suojelun antamisesta päättää Maahanmuuttovirasto. Sen tekemästä turvapaikkapäätöksestä valitetaan ensi asteena Helsingin, Itä-Suomen, Pohjois-Suomen tai Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöksestä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli KHO myöntää valitusluvan. Ulkomaalaisasioissa valitusluvan myöntäminen edellyttää joko ennakkopäätösperustetta tai muuta erityisen painavaa syytä.

Yhteyshenkilöt

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kunnallista palvelussuhdetta15.4.2024 09:12:26 EEST | Päätös

Kunnallisen liikelaitoksen palveluksessa virkasuhteessa ollut A oli irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Sittemmin korkein hallinto-oikeus oli kumonnut irtisanomispäätöksen sillä perusteella, ettei irtisanomiselle ollut ollut perustetta. Valituksen ollessa vireillä kunta oli lakkauttanut liikelaitoksen virat ja liikelaitoksen henkilöstö oli 1.1.2014 tapahtuneen liikkeen luovutuksen myötä siirtynyt perustetun osakeyhtiön palvelukseen työsopimussuhteisina työntekijöinä.

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee ilmalämpöpumpun kustannuksia vammaispalvelulain mukaisena taloudellisena tukitoimena12.4.2024 09:16:03 EEST | Päätös

Vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavalle lapselle oli haettu vammaispalvelulain mukaista taloudellista tukea kodin tupakeittiöön asennetun ilmalämpöpumpun hankintakustannuksiin. Sairaudelle oli tyypillistä pitkittyneet, usein sairaalahoitoa vaativat epilepsiakohtaukset, joita lämmönnousu provosoi. Lapsen kotona oli kesäisin hyvin lämmin, mikä lisäsi kohtausten esiintyvyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye