Docendo

Ilmiömäisen tiedustelueverstin ainutlaatuinen testamentti: Martti J. Karin muistelmat julkaistaan Laura Halmisen ylös kirjaamina 14.3.

Jaa

Tiedustelueversti Martti J. Karin postuumisti julkaistavat muistelmat Martti J. Kari – Käsikirjoitukset eivät pala valottavat villin koululaisen ja innokkaan laskuvarjojääkärin tien Suomen sotilastiedustelun salaisimpaan ytimeen, julkisuuden valokeilaan ja tiedustelun akateemisen opetuksen uranuurtajaksi.

Martti J. Karin muistelmat julkaistaan 14.3. Laura Halmisen ylöskirjaamina.
Martti J. Karin muistelmat julkaistaan 14.3. Laura Halmisen ylöskirjaamina.

”Kaikki me joskus kuollaan, mutta tehdään nyt tämä kirja.”
– Martti J. Kari kustantajalle syksyllä 2023
”Kari teki riskeistä selvää jälkeä.” – presidentti Sauli Niinistö

Kari seurasi aitiopaikoilta sotilastiedustelun kehitystä turvallisuuspolitiikan mullistusten aikana, jolloin naamiot riisuttiin ja puettiin ja riisuttiin taas: ensin kylmän sodan päättyessä, sitten Venäjän hyökätessä Ukrainaan ja Suomen liittyessä Natoon.

Miten jopa perheeltään töitään salanneesta tiedustelu-upseerista tuli alan kotimainen julkkis ja Venäjän toimia sanoittanut tulkki, jonka luennoille jonotettiin?

Karin muistelmateos vie lukijansa matkalle, joka raottaa poikkeuksellisella tavalla verhoa suomalaisten tiedustelu-upseerien elämäntapaan, arkiseen työhön ja modernin sotilastiedustelumme vaiettuihin suhteisiin suurvaltojen kollegoiden kanssa. Matkan aikana koheltavasta kadetista kasvaa taitava tiedustelija, sukkelasti ja tarkasti itänaapuria lukeva asiantuntija ja helposti lähestyttävä kalastuksen ystävä, ”koko kansan Mara”. 

Samalla teos luotaa kipeän rehellisellä tarkkanäköisyydellä suhdettamme itänaapuriin, sen kulttuuriin ja ihmisiin.

Teos on suurimmaksi osaksi toteutettu Martti J. Karin sairauden aikana vuosina 2022–2023. Hänen kirjoittamaansa ja kertomaansa täydentävät yli kahdenkymmenen aikalaisen, kollegan, ystävän ja perheen näkökulmat ja muistot.

Käsikirjoitukset eivät pala oli Martti J. Karin motto, jonka hän lainasi lempikirjailijaltaan Mihail Bulgakovilta ja valitsi itse kirjan nimeksi. Se tarkoittaa, että tosiasiat ovat pysyviä. Totuus ei tuhoudu.

Martti J. Kari
(1960–2023) oli pääesikunnan sotilastiedustelun apulaispäällikkönä eläköitynyt eversti ja Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori. Hän menehtyi elokuussa 2023.

Laura Halminen (s. 1979) on tiedusteluun ja kyberturvallisuuteen perehtynyt toimittaja ja kirjailija, joka ehti tuntea Karin noin kymmenen vuoden ajan. Hän lupasi Karille viedä tämän kirjahankkeen loppuun.

Laura Halminen: Martti J. Kari – Käsikirjoitukset eivät pala (Docendo 2024), sidottu, 435 sivua.

Arvostelukappaleet ja mediavedokset:
tiedotus@docendo.fi – kirjan sisältämät tiedot ja siihen liittyvät ennakkohaastattelut ovat julkaisuvapaita 14.3.2023 (embargo).

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Juha Janhonen, kustantaja, juha.janhonen@docendo.fi, puhelin 040 8430 139.

Avainsanat

Kuvat

Martti J. Kari, kuva: Anni Maria Photography
Martti J. Kari, kuva: Anni Maria Photography
Lataa
Kirjan kansikuva
Kirjan kansikuva
Lataa
Laura Halminen, kuva: Petri Korhonen
Laura Halminen, kuva: Petri Korhonen
Lataa

Lisätietoa julkaisijasta Docendo

Docendo 
Piippukatu 7 A 7
40100 JYVÄSKYLÄ

https://docendo.fi

Me rakastamme hyviä kirjoja sekä aitoja tarinoita. Maineemme perustuu korkeatasoisiin sekä kiinnostaviin teoksiin, joiden tekijöinä ovat parhaat kirjailijat ja asiantuntijat. Docendo kuuluu Werner Söderström Osakeyhtiöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Docendo

Riku Keski-Rauskan kirja kertoo, kuinka politiikan kovat paineet veivät traagisesti aikakautensa kärkipoliitikon Juha Vikatmaan17.4.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Riku Keski-Rauskan Kasvonsa peittänyt mies – Juha Vikatmaan elämä -teoksen julkistustilaisuus järjestetään keskiviikkona 17.4. klo 13.00–14.30 Helsingissä, Ravintola Ostrobotnian Topelius-salissa, osoitteessa Museokatu 10. Tietokirjailija Riku Keski-Rauskaa on tilaisuudessa haastattelemassa toimittaja Tapani Ruokanen. Ennakkoilmoittaudu mukaan 14.4. mennessä.

Arto Luukkasen kirja kysyy: Miten Putin laski kaiken väärin ja romahdutti Venäjän. Mihin suuntaan Venäjä kulkee, jos ja kun väkivalta hiipii sen sisälle?11.4.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Arto Luukkasen Putinin perukirja -tietoteoksen julkistustilaisuus järjestetään torstaina 11.4. klo 13.00–14.30 Helsingissä, Ravintola Ostrobotnian Topelius-salissa, osoitteessa Museokatu 10. Tietokirjailija Arto Luukkasta on tilaisuudessa haastattelemassa kansanedustaja Teemu Keskisarja. Ennakkoilmoittaudu mukaan 7.4. mennessä tiedotteen linkistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye