Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta Uskalla yrittää -finaaliin viisi nuorten harjoitusyritystä

Jaa

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Uskalla yrittää -aluetapahtuma keräsi yhteensä 25 nuorten perustamaa NYT-yritystä ja yli 50 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailun palkintosijoille viisi yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin.

Raision Kauppakeskus Myllyssä järjestetyssä yrittäjyystapahtumassa nähtiin hienoja, käytännöllisiä sekä esteettisiä tuotteita ja palveluita. Näiden kehittelystä ja myynnistä vastasivat yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat, jotka opiskelevat parhaillaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NYT-yritykset:

 1. Paras NYT-yritys perusaste: Aarnen klapit NYT
  Porin lyseon koulu
  Liikeidea: Yritys myy kuivia koivuklapeja 40 litran säkeissä.
  Palkitsemisperusteet: Yksinyrittäjä, joka osallistuu operatiiviseen toimintaan. Hyvä myynnillinen osaaminen
 2. Paras NYT-yritys 2. aste: Ainoo NYT (kuvassa)
  Winnova, Pori
  Liikeidea: Ainoo NYT valmistaa ainutlaatuisia, pääasiassa vauvoille suunnattuja käyttö- ja lahjatarvikkeita.
  Palkitsemisperusteet: Hyvin hiottu, mietitty, laskettu liiketoiminta. Paras brändi ja konsepti, hyvä toteutus.
 3. Paras liikeidea: Autopesu AE NYT
  Nousiaisten Lukio
  Liikeidea: Autojen pesua sisältä ja ulkoa sekä renkaiden vaihtoa. Yrityksen pääideana on tulla asiakkaan luo ja hoitaa pesu/renkaidenvaihto siten, että toteutus säästää asiakkaan vaivaa.
  Palkitsemisperusteet: Hyvä liikeidean kehitystyö, hyvät laskelmat, asiakaskokemusta mietitty.
 4. Paras tuote: Lumira NYT
  Raision Ammattikoulu
  Liikeidea: Kotimaisista raaka-aineista tehtyjä soijakynttilöitä, jotka ovat käsintehty.
  Palkitsemisperusteet: Kestävän kehityksen ajatus. Ajatuksia liiketoiminnan laajentumiselle. Intohimo tuotteisiin, visuaalinen ilme hyvin mietitty.
 5. Paras messupiste: Pompula NYT
  Porin Lyseon koulu
  Liikeidea: Itsetehtyjä kauniita hiuspantoja ja -donitseja. Hiuskoristeiden tarkoituksena on helpottaa huonoja hiuspäiviä.Palkitsemisperusteet: Harmoninen ja hyvin harkittu kokonaisuus.

Lisäksi Raision aluekilpailussa jaettiin parhaan myyntipuheen palkinto, jonka voitti Ainoo NYT (kuvassa alla).

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo:

 • Asiakkuus- ja myyntipäällikkö Annika Pöysti, Osuuspankki
 • Toimitusjohtaja Mari Hantula, Kauppakeskus Mylly
 • Satu Lindén, Turun Kauppakamari
 • Yrittäjä Matleena Töhönen, Maanantaimalli
 • Viestintäpäällikkö Anna Hakala, Meyer
 • Yritysliiketoimintajohtaja Raimo Rytö, LähiTapiola
 • Opettamisen Kehittämispäällikkö Heli Kivelä, Raision kaupunki

Lisäksi Paras myyntipuhe -kilpailukategoriassa tuomareina toimivat Porellon Timo Isomaa ja Mikko Kankare.

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria Nousiaisten lukiosta, Porin lyseon koulusta ja Winnovasta, Vaisaaren koulusta ja Raseko ammattiopistosta, Raisiosta sekä Syvälahden koulusta, Turusta. Nuoriin ja heidän NYT-yrityksiinsä voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 24.–25.4.2024 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NYT-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2024 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa.

Lisätietoja:

Mia Dietrich-Isomaa, asiantuntija, yrittäjyyskasvatus ja koulutuspalvelut
Varsinais-Suomi, mia.dietrich-isomaa@nuortennyt.fi, 040 8373 417

Mari Lehtonen, viestinnän asiantuntija
mari.lehtonen@nuortennyt.fi, 040 4508 307

Vuosi yrittäjänä -ohjelma pähkinänkuoressa

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2024 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1 000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

 

Kuvat

Nuorten NYT pähkinänkuoressa

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja. Tarjoamme erilaisia oppimiskokonaisuuksia ja -ympäristöjä esikoulusta 2.asteelle. Yrityskyliä meillä on yhteensä 14 paikkakunnalla. Opettajille ja opinto-ohjaajille järjestämme koulutuksia. 

Toimintaamme tukevat yritykset, kunnat, opetusministeriö ja säätiöt. Olemme myös osa kansainvälistä Junior Achievement -verkostoa, jolla on toimintaa yli 100 maassa. Nuorten NYT -järjestömme perustettiin kesäkuussa 2023, kun Nuori Yrittäjyys ry ja Talous ja nuoret TAT yhdistivät toimintansa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Ungdomsenkät: Oron för att arbetslivet är för tungt fortsätter att öka22.5.2024 09:51:30 EEST | Tiedote

De ungas oro för att arbetslivet är alltför tungt fortsätter att öka. Samtidigt är allt fler intresserade av entreprenörskap. Det framgår av den färska NYT Ungas framtidsrapport. Undersökningsresultaten speglar bredare utvecklingstrender i samhället, till exempel ungas försämrade delaktighet, differentieringen utifrån de ungas hembakgrund och kön samt den allmänna osäkerheten i fråga om framtiden.

Det finska mästerskapet för unga företagare gick till Etu-Töölön lukio: Hunajaheput NYT tog segern i Våga vara företagsam-finalen25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Hunajaheput NYT från Helsingfors utsågs till årets bästa NYT-företag i Våga vara företagsam-finalen, som ordnades i Helsingfors 24–25.4. I finalen i Finlands största entreprenörskapstävling för unga deltog nästan 60 övningsföretag och sammanlagt cirka 200 unga från grundskolor och läroanstalter i andra stadiet från hela Finland. På evenemanget utsågs också årets Miniföretag, som är BuzzNest från Kesämäen koulu i Villmanstrand. Evenemanget ordnades av Ung företagsamhet och ekonomi NYT. Länken till evenemangets foton finns i slutet av pressmeddelandet.

Nuorten yrittäjien Suomen mestaruus Etu-Töölön lukioon: Uskalla Yrittää -finaalin voitti Hunajaheput NYT25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Helsingissä 24.–25.4. järjestetyssä Uskalla Yrittää -finaalissa vuoden parhaaksi NYT-yritykseksi valittiin helsinkiläinen Hunajaheput NYT. Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui lähes 60 harjoitusyritystä ja yhteensä noin 200 nuorta peruskouluista ja 2. asteen oppilaitoksista eri puolilta Suomea. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden Pikkuyritys, BuzzNest Kesämäen koulusta Lappeenrannasta. Tapahtuman järjesti Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Linkki tapahtuman valokuvakansioon on tiedotteen lopussa.

Inbjudan: Unga företagare tävlar om finskt mästerskap på Våga vara företagsam-finalen 24–25.4.202411.4.2024 07:45:33 EEST | Tiedote

Välkommen till finalen i Finlands viktigaste entreprenörskapstävling för unga, som ordnas 24–25.4.2024 i Mall of Tripla, Helsingfors. I finalen tävlar totalt 57 övningsföretag som grundats av unga företagare runt om i Finland. På evenemanget ordnas en mässa där unga som går i högklasserna och andra stadiet presenterar produkter och tjänster som de utvecklat. Mässan är öppen för alla som besöker köpcentret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye