Puu, funktionalisoitu muovi ja polyfenolit voivat rajoittaa viruksen leviämistä
FM Sailee Shroff tutki väitöskirjatyössään, kuinka erilaiset pinnat voivat estää viruksen leviämistä. Tutkimuksessa tutkittiin kuinka kauan virukset säilyvät erilaisilla pinnoilla ja kuinka virusten leviämistä pystyttäisiin rajoittaa pintojen funktionalisoinnilla.

Virukset aiheuttavat erilaisia sairauksia, joista osa on lieviä ja esiintyy kausiluontoisesti, kun taas toiset voivat levitä eri mantereille ja muuntua pandemioiksi. Kaikenlaiset virusepidemiat vaikuttavat yhteiskuntaan tavalla tai toisella. Virukset leviävät suorassa tai lähikontaktissa, mutta myös saastuneiden pintojen kautta. Huolimatta kasvonaamarien, käsihygienian, karanteenin, rokotusten ja pintojen desinfioinnin käyttöönotosta, SARS-COV-2:n havaittiin leviävän helposti ja se tartutti miljoonia ihmisiä.
— Vaikka käytössämme on monia keinoja välttää virustartunta, tarvitsemme lisää tehokkaita virustentorjuntaratkaisuja, kertoo väitöskirjatutkija Sailee Shroff.
Jotkut puulajit estävät viruksien lisääntymistä
Väitöskirjatutkimuksessa tarkasteltiin kuinka kauan virukset voivat säilyä yleisimmillä jokapäiväisessä elämässä käytetyillä pinnoilla, kuten puu- tai muovipinnoilla. Tutkimuksessa seulottiin myös joitakin luontopohjaisia yhdisteitä niiden antiviraalisen eli viruksien lisääntymistä estävien toimivuuden suhteen.
— Havaitsimme, että eri puulajeilla — kuten männyllä, kuusella, koivulla, tammella, eukalyptuksella ja lepällä — esiintyi luonnostaan laajakirjoista antiviraalista aktiivisuutta, mutta niiden kyky heikentää sekä vaipallisia että vaipattomia viruksia vaihteli puulajeittain, kuvailee Shroff.
Puun antiviraalinen teho liittyi osittain puun kykyyn sitoa virusta pinnalle, mutta myös puun uuteaineiden läsnäoloon.
Pintojen käsittely vähensi viruksien tarttuvuutta
Lisäksi tutkimuksessa arvioitiin uuden pihkalla funktionalisoidun muovipinnan tehokkuutta koronaviruksia vastaan. Aktiivinen komponentti pihka vähensi nopeasti sekä kausiluonteisen ihmisen koronaviruksen OC43:n että SARS-CoV-2:n tarttuvuutta vuotamalla aktiivisesti hartsia muovista ja tekemällä viruksesta kyvyttömän jatkamaan infektiota soluihin sitoutumisen jälkeen.
Tutkimuksessa myös osoitettiin, että tutkituilla polyfenoleilla on voimakas antiviraalinen aktiivisuus erilaisia enteroviruksia vastaan. Näiden polyfenolien tehokkuus kasvoi merkittävästi, kun ne funktionalisoitiin kultananopartikkelien pinnalle.
— Antiviraalisen aktiivisuuden oletetaan liittyvän niiden kykyyn sitoutua useisiin viruksen kohtiin, mikä stabiloi viruksia ja estää niitä sitoutumasta soluihin ja infektoimasta niitä, Shroff tiivistää.
Nämä havainnot korostavat puun, funktionalisoitujen muovipintojen ja polyfenolien mahdollisuuksia virusten leviämisen rajoittamiseen. Koska COVID-19-pandemia on edelleen käynnissä, on tärkeää jatkaa uusien tapojen etsimistä viruksen torjumiseksi ja sen leviämisen rajoittamiseksi yhteisössä.
FM Sailee Shroffin väitöskirja "Virus persistence on surfaces: studies on nature-based solutions” tarkastetaan perjantaina 8.3.2024 klo 12 alkaen Ylistönrinteellä salissa Kem1. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Tarja Sironen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Varpu Marjomäki (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Julkaisutiedot:
Väitöskirja “Virus persistence on surfaces: studies on nature-based solutions” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9945-2
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sailee Shroff, sailee.s.shroff@jyu.fi
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme