Uusi gerontologian ja kansanterveyden professori Mikaela von Bonsdorff tutkii terveyttä ja toimintakykyä sekä kehittää menetelmiä niiden heikkenemisen varhaiseen tunnistamiseen
Jyväskylän yliopiston uusi professori Mikaela von Bonsdorff tutkii elämänkulun näkökulmasta terveyden, toimintakyvyn ja haurauden kehitystä sekä aktiiviseen ja terveeseen ikääntymiseen yhteydessä olevia tekijöitä. von Bonsdorff aloitti gerontologian ja kansanterveyden professorina liikuntatieteellisessä tiedekunnassa 1.3.2024.

Terveenä ja aktiivisena ikääntymiseen vaikuttavat lukuisat yksilölliset ja yhteiskunnalliset tekijät elämän aikana.
”Vanheneminen alkaa jo syntymästä, mutta terveyden ja toimintakyvyn erot väestötasolla alkavat erottumaan selkeämmin keski-iässä. On tärkeää, että riski toimintakyvyn heikkenemiseen tunnistetaan jo varhaisessa vaiheessa, jotta ennalta ehkäiseviä tukitoimia voidaan kohdistaa niitä eniten tarvitseville”, von Bonsdorff sanoo.
von Bonsdorffin monitieteinen tutkimusryhmä tutkii elämäkulun aikaisten altisteiden, resilienssin ja sosiaalisen ympäristön vaikusta terveyden, toimintakyvyn ja haurauden kehittymiseen. Tutkimuksissa hyödynnetään laajoja kansallisia ja kansainvälisiä tutkimusaineistoja sekä yksittäisten tutkimusten aineistoja, kuten von Bonsdorffin johtaman BoAktiv, aktiivinen ikääntyminen senioritaloissa -tutkimuksen dataa.
Tutkimus on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. von Bonsdorff on mukana kehittämässä Suomeen väestötason elektronista haurausindeksiä. Elektronisen frailty-indeksin kehittämisessä hyödynnetään tekoälyä toimintakykyä ja terveyttä määrittelevän datan louhimiseksi terveydenhuollon potilastiedoista.
“Frailty-indeksi antaa monipuolisen kuvan ihmisen terveydestä ja toimintakyvystä. Sitä voidaan käyttää arvioimaan hoidontarvetta ja -tehokkuutta sekä tunnistamaan henkilöitä, joilla on riski toimintakyvyn tai terveyden heikkenemiseen.”
Tutkimustiedosta osaamista ikääntyvään yhteiskuntaan
von Bonsdorff toimii gerontologian ja kansanterveyden oppiaineen pääedustajana liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja osallistuu aktiivisesti tiedekunnan opetuksen kehittämiseen.
”Väestön ikääntyminen on yhteiskuntaan voimakkaasti vaikuttava trendi. Sen vuoksi onkin tärkeää siirtää tutkimustietoa opetukseen, ja siten tuoda yhteiskuntaan kipeästi tarvittavaa osaamista”, toteaa von Bonsdorff.
Mikaela von Bonsdorff on julkaissut 125 vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua. Hän on aktiivinen erilaisissa tieteellisissä tehtävissä ja toimii tutkimusta rahoittavan Swedish Research Council for Health, Working life and welfare FORTE kansanterveyden paneelin puheenjohtajana. Hän vastaa Nordic Congress of Gerontology kongressin järjestämisestä Jyväskylässä vuonna 2026. von Bonsdorffin tutkimusryhmä työskentelee Jyväskylän yliopistossa Gerontologian tutkimuskeskuksessa ja Helsingissä Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa, jossa von Bonsdorff johtaa kansanterveyden ohjelman sosiaaligerontologian ryhmää.
von Bonsdorff on väitellyt gerontologiasta ja kansanterveydestä vuonna 2009 Jyväskylän yliopistossa samana päivänä identtisen kaksossisarensa Monika von Bonsdorffin kanssa, joka työskentelee apulaisprofessorina Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. He tekevät tutkimusyhteistyötä työkyvyn ja eläköitymisen vaikutuksista ikääntymiseen.
Mikaela von Bonsdorff on työskennellyt Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2005 lähtien, vierailevana tutkijana Fulbright stipendillä National Institute of Aging, Marylandissä sekä Suomen Akatemian tutkijatohtorina Medical Research Council, Unit of Lifelong Health and Ageing, UCL Lontoossa, apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa (tenure track) vuodesta 2019 ja professorina 2024 lähtien. Hänellä on gerontologian dosentuuri Helsingin yliopistossa.
Lisätietoja:
Professori Mikaela von Bonsdorff, Jyväskylän yliopisto
mikaela.vonbonsdorff@jyu.fi, +358400342692
Mikaela von Bonsdorffin JYU-sivut: https://www.jyu.fi/fi/henkilot/mikaela-bonsdorff-von
Tutkimusryhmä JYU: https://www.jyu.fi/fi/tutkimusryhmat/von-bonsdorff-terve-ja-aktiivinen-ikaantyminen
Tutkimusryhmä Folkhälsanin tutkimuskeskus: https://www.folkhalsan.fi/en/knowledge/research/public-health/group-bonsdorff/
Google Scholar: https://scholar.google.fi/citations?hl=fi&user=uapRorEAAAAJ
Twitter-tili: @vonbonsdorffx2
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme