Audiomedia Oy

Pääministeri Petteri Orpo: Biotalous vahvasti uuden komission ohjelmaan

Jaa
Pääministeri Petteri Orpo
Pääministeri Petteri Orpo Kuva: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Petteri Orpon mukaan hallitus on ottanut metsäpolitiikkaan liittyvissä keskeisissä kysymyksissä tiukan linjan. - Samaan aikaan nostamme komissiolle ja muille jäsenmaille aktiivisesti esiin metsätalouden ja biotalouden hyötyjä sekä näytämme, miten biotalouden avulla voidaan ratkaista ilmastohaasteita.

-Hallitus on kääntänyt uuden sivun EU vaikuttamisessa. Suomen keskeisenä prioriteettina tulevan komission ohjelmaan olemaan biotalouden ja kiertotalouden mahdollisuuksien hyödyntäminen, josta olen jo keskustellut komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa.

Biotalouden mahdollisuudet tunnistetaan tänä päivänä Orpon mukaan vahvemmin kuin viisi vuotta sitten. - Komissiolle on perustettu ”CEO Roundtable,” metsäteollisuusyhtiöiden pyöreä pöytä, joka kanavoi näkemyksiä komission johtoon. Komissiossa viesti vaikuttaa viimeinkin menevän perille, kun se on aloittanut valmistella päivitystä biotalousstrategiaan, sanoo Orpo.

Biotaloudella ratkaistaan ilmastohaasteita

Myötätuulta biotalouden edistämiseksi tulee nyt Orpon mukaan hyödyntää. - Meidän kaikkien on vietävä aktiivisesti viestiä pääkaupunkeihin ja Brysseliin biotalouden mahdollisuuksista. Liittolaisia täytyy hakea eri puolilta ja yllättävistäkin paikoista. Kun tapasin presidentti Emmanuel Macronin, nostin esille biotalouden mahdollisuudet. Sovimme hänen kanssa Suomen ja Ranskan strategisesta yhteistyöstä tällä saralla, ja virkamiesyhteistyö ministeriöiden välillä on käynnistynyt.

-EU-puolella keskeinen argumentti on, että metsäteollisuus parantaa Euroopan kokonaisturvallisuutta edistämällä omavaraisuutta, joka perustuu uusiutuviin ja karttuviin raaka-aineisiin. Biotalous mahdollistaa fossiilisten päästöjen vähentämisen ja fossiilisten raaka-aineiden korvaamisen, mikä on keskeistä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, muistutti Orpo.

Elsi%20Katainen
Elsi Katainen

MEP Elsi Katainen: Vihreä siirtymä unohtanut talouden ja työllisyyden

MEP Elsi Katainen uskoo, että uuden komission linja metsäasioissa tulee muuttumaan nykyisen komission ilmastopolitiikalle alisteisesta metsäpolitiikasta. – Uskon, että uusi komissio ajattelee tulevaisuudessa ilmastopolitiikkaa myös taloudelliselta ja sosiaaliselta kannalta. Yritysten täytyy menestyä, ihmisten täytyy maaseudulla saada pitää työnsä ja harjoittaa luonnonvaraelinkeinoja.

–Vihreän siirtymän tarkoitus ei voi olla se, että se vaarantaa huoltovarmuuden, ruokaturvan ja energiaomavaraisuuden. Seuraavan komission työn tavoitteena tulee olla uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvan omavaraisuuden vahvistaminen. Viestit kansallisen metsäpolitiikan puolesta ovat nyt myönteisiä ja rohkaisevia. Metsien kannalta voi sanoa, että keskustelu ja ilmapiiri vapautui Timmermansin lähdön jälkeen.

EU näpertelee hiilinielujen parissa ja unohtaa fossiilisten alasajon

Vaikka Elsi Katainen odotti kauhulla komission vuoteen 2040 ulottuvaa ilmastotavoitteita koskevaa tiedonantoa, yllätys oli, että siinä panostetaan enemmän uusiutuvien, biopohjaisten raaka-aineiden käyttöä. - Koko tätä kautta on leimannut se, metsäpohjaisen biotalouden hankkeita ei ole kyetty edistämään.  Metsien kannalta tämä on ollut synkkä komission kausi.

–Esimerkiksi huonosti valmisteltu metsäkatoasetus on saanut huvittavakin piirteitä Suomesta katsoen, kun siinä yritetään mahduttaa kaikki maat saman sääntelyn piiriin riippumatta eri maiden metsien tilanteesta ja hoitotavoista. Esimerkiksi Suomen pakkausteollisuuteen kielteisesti vaikuttavan pakkausjätedirektiivin taustalla on metsäkatopelko.

Vaikka täysin uusiutuva ja kierrättävä kuppikartonki olisi ilmaston ja ympäristön kannalta paras vaihtoehto, Kataisen mukaan nyt ajetaan fossiilipohjaisia muovikuppien kierrätystä siksi, ettei metsää tarvitsisi kaataa. – Tämä tulee lisäämään muovin ja vesivarojen kulutusta ja on esimerkki, miten alan toimijat eivät osaa ennakkovaikuttamista. Nyt kun asetus on jo päätöstä vaille valmis, kysytään mitä voisi tehdä.

–Jos EU haluaa oikeasti eroon fossiilisten käytöstä, on panostettava biopohjaisiin ratkaisuihin kuten biokaasuun ja puurakentamiseen. Nyt näperrellään hiilinielujen parissa, kun pitäisi pureutua isoja ilmastovaikutuksia aiheuttavien päästöjen vähentämiseen ja niiden kautta hiilettömyyteen vuonna 2050. Hiilipäästöjen jyvittäminen jäsenmaille johtaa pahimmillaan siihen, että Suomen metsien hiilen sidonnalla halutaan korvata fossiilitalouteen nojaavien eteläisten jäsenmaiden päästöjä, muistuttaa Katainen.

Ilmastopolitiikkaa johtanut ääriajattelun kasvuun

Kun seuraavan komission vastuulla on tavoitteita koskevat yksityiskohtaiset esitykset, metsäosaamisen ja metsäedunvalvonnan merkitys ei tule Kataisen mukaan vähenemään. – Ilmastopolitiikka tulee aiheuttamaan jatkossakin koko maankäyttösektorille haasteita, jossa edunvalvonnan tulee toimia nykyistä paremmin.

–Esimerkiksi monissa maissa nähdyt isot viljelijöiden mielenosoitukset ovat seurausta komission vihreän siirtymän nopeudesta ja sen vaikutuksista maatalouteen. Poliittisesti punavihreän koalition ajaman vihreän siirtymän ja ilmastopolitiikan vastapainoksi on syntynyt vahvaa oikeistolaista ääriajattelua ja liikkeitä, mikä on Euroopalle vahingoksi.

Vihreät ovat ideologisoineet metsäkeskustelun

Kun komissio haluaa nyt lisätä metsien monitorointia eli tiedon keruuseen metsistä, se haluaa Kataisen mukaan ajantasaista tietoa Euroopan metsien kunnosta ja tilasta. – On hyvä muistaa, että me olemme Suomessa tehneet Valtakunnan metsien inventointityötä yli sata vuotta ja olemme tässä asiassa muihin jäsenmaihin nähden valovuoden päässä.

–EU pyrkii nyt keksimään uusia tiedon keruun menetelmiä ja uusia tapoja, minkälaista tietoa halutaan. Jo nyt tunnistetaan, että tavoitteena on tiedon keruun kriteereillä vaikuttaa metsien käsittelyyn. Jos tiedonkeruun harmonisointi viedään yksityiskohtiin, se muuttaa meidän hyväksi koettua inventointijärjestelmää. Jos metsänomistaja joutuu maksamaan siitä, että pääsee omien metsätietojensa äärelle, ei sellaista voi hyväksyä.

Kun nykyinen komissio on antanut paljon metsäaloitteita, niiden suurimpana ongelmana Katainen pitää yhteisvaikutusten puutetta. – Toivon, että uuden komission kaudella ääni muuttuu kellossa, ja jäsenmaiden omat vahvuudet ja erilaisuudet otetaan paremmin huomioon.

–Metsäkeskustelun suuri haaste on siinä, että varsinkin vihreät ovat ideologisoineet ja omineet metsäkeskustelun ja tehneet siitä ilmastokeskustelun keskeisen osan. Kun valtamedia ja osa tutkijoista peesaa tätä näkemystä ja antaa komission suuntaan väärää tietoa, se on vastuutonta ja enemmän ideologiaa kuin tiedettä.

Markku Laukkanen
markku.laukkanen@audiomedia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elsi Katainen
elsi.katainen@europarl.europa.eu

Kuvat

Elsi Katainen
Elsi Katainen
Lataa
Pääministeri Petteri Orpo
Pääministeri Petteri Orpo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

YTT Juhani Wiio: Median metsäuutisoinnista puuttuu kokonaiskuva – Toimittajien side metsään katkennut22.5.2024 08:16:10 EEST | Artikkeli

Metsäuutisointia tutkineen YTT Juhani Wiion mukaan erityisesti suurien mediatalojen, tulisi tarkastella metsäkysymyksiä kokonaisvaltaisesti, eikä vain yhden vallalla olevan asenneilmaston kautta. – Metsä ja siihen perustuva talous ovat hiilinielun ja suojelun lisäksi edelleen osa suomalaista elämänmuotoa ja suomalaisten toimeentuloa. On tärkeää, että kaikki osapuolet kokevat tulevansa kuulluksi valtamedioissa sirpaleisen sosiaalisessa mediassa esiintyvän ajoin aggressiivinen keskustelun vastapainoksi. –Sama koskee metsiin liittyvää tutkimusta, jolta näin yhteiskuntatieteilijänä kaipaisi enemmän kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka lisäisi monipuolista ymmärrystä metsistä. Kun seuraa somen metsäkeskustelua, saa vaikutelman, että jotkut tutkijatkin ovat ottaneet siinä omaa yhtä totuuttaan puolustavan ideologisen osapuolen roolin. Kun tarjolla on sirpalemaista, joskus vastakkaistakin metsätietoa, kokonaiskuva hämärtyy, muistuttaa Wiio. Media luo metsäkuvaa Taloustutkimuksen tutkimuksie

Metsäteollisuuden Kaisu Karvala: Metsäbiotalous seuraavaan komission ohjelmaan8.5.2024 11:01:14 EEST | Artikkeli

Metsätalous vahvemmin ilmastostrategiaan Metsäteollisuus ry:n EU-asioiden johtajan Kaisu Karvalan mukaan tavoitteena on saada metsätalous vahvemmin mukaan seuraavan komission ohjelmaan. – Tavoitteemme on saada kirjaus biotalouden merkityksestä eurooppalaiselle omavaraisuudelle sekä strategiselle autonomialle seuraavan komission 5-vuotisagendalle. Tässä meillä on samanlainen tahtotila ja tavoite hallituksen kanssa. –Vaikka komission 2040-tiedonanto on selvästi parempi kuin komission muut viime kauden tiedonannot, olen yrittänyt hillitä sitä intoa, että kaikki muuttuisi ympäristöasioista vastanneen komissaari Franz Timmermansin komissiosta lähdön jälkeen. Komission lainsäädäntöä kirjoittavat virkamiehet istuvat edelleen paikallaan ja joillain heistä saattaa olla lähtökohtaisesti negatiivinen käsitys metsäteollisuudesta. Vaikka poliittinen tahtotila on nyt aiempaa parempi, on meidän silti keskityttävä lainsäädännön yksityiskohtiin, muistuttaa Karvala. Metsäteollisuudessa on meneillään pal

Metsänomistajien enemmistö turhautunut metsäkeskusteluun2.5.2024 12:14:46 EEST | Artikkeli

Vain joka neljäs metsänomistaja on tyytyväinen Suomessa käytävään voimakkaaksi koettuun metsäkeskusteluun. – Metsänomistajien enemmistön mielestä keskustelussa tulisi käsitellä nykyistä enemmän metsänomistajia, taloutta ja työllisyyttä, sanoo Taloustutkimuksen Tommi Saarnio. –Toinen tärkeä tutkimuksen johtopäätös on, että enemmistö metsänomistajista kokee metsäkeskustelun tarkoituksenhakuisena, tunnepitoisena ja metsänomistajia syyllistävänä, eikä tasapuolisena ja tosiasioihin pohjautuvana. Aiempien tutkimusten tapaan myös tässä toistuu se, että metsäkeskustelua pidetään tunteikkaana, muttei tosiasioihin pohjautuvana. – Vain vajaa viidennes metsänomistajista kokee metsäkeskustelun tosiasioihin pohjautuvana ja vielä harvempi kokee sen tasapuolisena. –Tulosten perusteella tuntuu siltä, että metsäomistajat ovat aika turhautuneita nykyiseen keskusteluun. He kokevat, että heitä ei kuunnella, metsäala ei osallistu tarpeeksi näkyvästi keskusteluun ja että muut hyötyvät keskustelusta. Metsäala

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: Biotalouden merkitys ilmastopolitiikassa kasvaa10.4.2024 07:20:00 EEST | Tiedote

Ympäristöministeri Kai Mykkänen haluaa biotalouden nousevan vahvasti uuden EU:n komission ohjelmaan. – Uskon, että biotalous nähdään siinä nykyistä kattavammin ja myönteisemmässä valossa myös osana teollisuuspolitiikkaa. Komissio on havahtumassa nyt aiempaa vakavammin eurooppalaisen omavaraisuuden turvaamisen myös teollisuusmateriaaleissa, johon biotalous tarjoaa suuria mahdollisuuksia korvaamaan fossiilisia materiaaleja. –Me tähtäämme siihen, että vuoden 2040 ilmastotavoitteiden laatimista koskevassa vaikuttamisessa biotalous on isossa roolissa. Se on meille tärkeä mahdollisuus, koska Suomi on selkeästi edelläkävijä näissä hankkeissa. Mykkänen näkee biotalousstrategiassa ja uusien puupohjaisten tuotteiden kehitystyössä vilkkuvaa valoa tunnelin päässä. – Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal, mikä viestii selkeää painopisteen muutosta myös Suomen kannalta edulliseen suuntaan. –Myös ilmastokomissaari W

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: EU ulotti toimivaltaansa liian pitkälle metsäaloitteissa3.4.2024 08:56:58 EEST | Artikkeli

Ympäristöministeri Kai Mykkäsen mukaan seuraavan komission on muutettava suuntaa enemmän maa- ja metsätaloutta ymmärtävään suuntaan. – Tämä on seurausta siitä, että nykyisen komission kiihdyttämä Green Deal - ajattelu on saanut vahvan poliittisen vastavoiman. Ilmastopolitiikan päätavoite päästä eroon fossiilisista ja saada Eurooppa ilmaston kannalta kestävälle uralle, mutta se tulee tehdä nykyistä tasapainoisemmalla tavalla. –Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal. Se viestii selkeää painopisteen muutosta Suomen kannalta edulliseen suuntaan, kun ilmastopolitiikan keinoja katsotaan monipuolisemmin ja tasapainoisemmin kuin aikaisemmin. Mykkäsen mukaan Suomi tekee metsäasioissa vahvaa edunvalvonnan yhteistyötä Ruotsin kanssa. – Pyrimme entistä vahvemmin ennakolliseen vaikuttamiseen, kun seuraavan komission työohjelma on nyt kirjoitusvaiheessa. Haluamme vaikuttaa ajoissa ja olemaan hallituksessa yhteneväis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye