Nuorten ja nuorten aikuisten tyypin 2 diabetes yleistynyt muuta Eurooppaa nopeammin Suomessa
Tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyden kasvuprosentti alle 25-vuotiailla oli Suomessa suurempi kuin missään muussa Global Burden of Disease -tutkimuksessa vertaillussa Länsi-Euroopan maassa. Esiintyvyys kasvoi Suomessa 285 % vuodesta 1990 vuoteen 2019.

Yhä useampi sairastaa tyypin 2 diabetesta länsimaissa. Tässä tutkimuksessa verrattiin tyypin 2 diabeteksen yleistymistä nuorilla ja nuorilla aikuisilla 24 Länsi-Euroopan maassa vuodesta 1990 vuoteen 2019.
Tulokset pähkinänkuoressa
Vuonna 1990 suomalaisilla nuorilla ja nuorilla aikuisilla oli tyypin 2 diabetesta hieman vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, mutta tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys kasvoi Suomessa 285 % vuodesta 1990 vuoteen 2019 (kuva 1). Suomessa kasvuprosentti oli suurempi kuin missään muussa tässä tutkimuksessa vertaillussa maassa. Suomessa 10–24-vuotiailla esiintyi tyypin 2 diabetesta 471:llä jokaista 100.000 kohti.
Vuonna 2019 Suomessa oli tässä ikäryhmässä tyypin 2 diabetesta toiseksi eniten tutkimukseen osallistuneista maista, vain Iso-Britanniassa esiintyvyys oli suurempi kuin Suomessa. Erot maiden välillä ovat hyvin suuret: Suomessa esiintyy tässä ikäryhmässä tyypin 2 diabetesta noin 9 kertaa enemmän kun Ranskassa (54 tapausta / 100.000). Suomessa nuorilla ja nuorilla aikuisilla esiintyy myös tyypin 1 diabetesta enemmän kuin muualla Länsi-Euroopassa, mutta sekä erot maiden välillä että muutos vuodesta 1990 vuoteen 2019 ovat selvästi pienemmät kuin tyypin 2 diabeteksen kohdalla.

Tausta ja menetelmät
Tutkimus on osa maailmanlaajuista Global Burden of Disease -tutkimusta, jolla on ainutlaatuinen globaali aineisto eri sairauksien esiintyvyydestä, riskitekijöistä ja kuolleisuudesta. Aikasarjoja erityisesti länsimaista on eri sairauksien osalta useiden kymmenien vuosien ajalta. Aineisto mahdollistaa maiden välisen vertailun sekä suhteellisen luotettavien ennusteiden laskemisen myös tuleville vuosille.
Aikaisemmin vastaava tutkimus (Global Burden of Disease) on julkaissut tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyden ja tulevaisuuden ennusteita koko aikuisväestössä. Vaikka kysymyksessä ovat Länsi-Euroopan maat, voivat käytettävien rekistereiden erot vaikeuttaa maiden välistä vertailua, erityisesti alle 15-vuotiaiden kohdalla.
Johtopäätökset
Tutkimus osoittaa miten suuresti tyypin 2 diabetes on yleistynyt koko Länsi-Euroopan alueella, mutta kertoo myös maiden välisistä suuristakin eroista. Suomessa muita maita suurempaa tyypin 2 diabeteksen määrää voi selittää suomalaisten lasten, nuorten ja nuorten aikuisten ylipainon kehitys viime vuosikymmeninä sekä vähäinen liikkumisen määrä erityisesti yläkouluikäisillä ja sitä vanhemmilla ikäryhmillä.
Tulokset Suomen osalta osoittavat, että lasten, nuorten ja nuorten aikuisten ylipainon ja lihavuuden ehkäisemiseen ja hoitoon sekä liikkumisen lisäämiseen tarvitaan uusia vaikuttavampia keinoja. Mikäli vaikuttavia toimia ravitsemuksen ja liikkumisen osalta ei kyetä toteuttamaan, tulee aikuisväestön tyypin 2 diabeetikoiden määrä kasvamaan vielä nykyisiä ennusteita huomattavasti nopeammin sekä Suomessa että muualla Länsi-Euroopassa.
Alkuperäistutkimus
Armocida B, Monastra L, Sawyer SM, et al. The burden of type 1 and type 2 diabetes among adolescents and young adults in 24 Western European countries, 1990-2019: Results from the Global Burden of Disease Study 2019. International Journal of Public Health 2024; vol 68: article 1606491 doi: 10.3389/ijph.2023.1606491
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Tommi Vasankari
professori, LT
johtaja, UKK-instituutti
p. 040 505 9157
s-posti: tommi.vasankari@ukkinstituutti.fi
Vasankari kuuluu Global Burden of Disease -tutkimusten kirjoittajaryhmään.
Kuvat
Linkit
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia. Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Varusmiespalvelus tuottaa terveyshyötyjä – eniten hyötyvät lihavat ja huonokuntoiset palveluksen aloittajat26.6.2025 11:09:59 EEST | Tiedote
Varusmiespalvelus on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi pienentää vyötärönympärystä ja kohottaa kestävyyskuntoa nuorilla miehillä. Tuore kotimainen tutkimus, joka perustuu lähes 250 000 miehen tietoihin, tarkastelee varusmiespalveluksen vaikutuksia terveyteen.
Urheiluun liittyvien aivotärähdysten arviointityökalut saatavilla nyt suomeksi18.6.2025 12:14:13 EEST | Tiedote
Päävamman saaneen urheilijan arviointilomake (SCAT6) on helppokäyttöinen työkalu urheilijoiden terveydenhuollosta vastaavien henkilöiden käyttöön. Maallikoille suunnattu työkalu (CRT6) puolestaan auttaa valmentajia ja huoltojoukkoja tunnistamaan aivotärähdykset.
Puoliero dynaamisessa tasapainotestissä on yhteydessä polvivammariskiin nuorilla naisurheilijoilla30.5.2025 09:08:41 EEST | Tiedote
Tampereen urheilulääkäriaseman tutkimuksessa selvitettiin tasapainomuuttujien yhteyttä polven eturistisidevammoihin nuorilla salibandyä tai koripalloa pelaavilla naisurheilijoilla. Tutkimuksen mukaan lisääntynyt puoliero dynaamista tasapainoa mittaavassa testissä oli yhteydessä suurentuneeseen riskiin polven eturistisidevammalle.
Maksuttomia ikäihmisten liikuntaryhmiä Tampereella – aktiivisuutta ja vireyttä arkeen ABC+-liikuntaryhmästä19.3.2025 07:03:00 EET | Tiedote
Active Ageing -hankkeen maksuttomat liikuntaryhmät käynnistyvät porrastetusti 24.3. alkaen eri puolilla Tamperetta. Liikuntaryhmät on suunnattu ikääntyneille, joilla ei ole aiempaa liikuntaharrastusta tai säännöllisestä liikunnan harrastamisesta on vierähtänyt aikaa.
Kutsu: Ikääntyneiden liikkumisen edistämisen alueellinen seminaari 3.2.29.1.2025 09:46:05 EET | Kutsu
Miten iäkkäille suunnattu palvelutarjonta saadaan näkyväksi? Mikä on eri toimijoiden rooli palvelujen tuottamisessa ja kehittämisessä? UKK-instituutin Ikä-HYTE-hankkeen alueellinen seminaari kokoaa maanantaina 3. helmikuuta yhteen pirkanmaalaiset, jotka toimivat ikäihmisten liikkumisen edistämisen ja kaatumisten ehkäisyn parissa. Seminaarissa tarkastellaan toimintakykylähtöisesti iäkkäiden liikkumisen edistämisen nykytilaa ja tulevaisuutta Pirkanmaalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme