Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Dåligt behandlad pollenallergi ökar risken för astma hos barn

Dela

Pollenallergiker löper tre gånger så stor risk att utveckla astma. Att satsa särskilt på behandling av pollenallergi hos barn skulle minska incidensen av astma och hälso- och sjukvårdskostnaderna, poängterar Allergi-, hud- och astmaförbundet under Allergiveckan 18–24.3.

Koivun oksia, joissa on lehtiä.
Satu Karmavalo, STUDIO KOO photography Allergia-, iho- ja astmaliitto

Det är mer sannolikt att dåligt behandlad pollenallergi utvecklas till astma hos barn, ungdomar och unga vuxna. Ju bättre pollenallergi hos barn skulle behandlas inom hälso- och sjukvården, desto mindre skulle de utveckla astma senare. Och ju färre som utvecklar astma, desto lägre blir vårdkostnaderna för samhället.

– Pollenallergi kan behandlas effektivt till en relativt låg kostnad jämfört med astma. Om ett barn får astma kan det behöva medicineras och vårdas inom hälso- och sjukvården resten av livet, säger allergi-, hud- och astmaspecialist Katariina Ijäs.

I Finland uppgick de direkta vårdkostnaderna för astma och astmasymtom till 205 miljoner euro år 2018. Direkta kostnader orsakas av vård på bäddavdelning, besök inom öppenvården, resor, läkemedelsbehandling och rehabilitering.

Rekommendationen är att en läkare beslutar om läkemedelsbehandling av allergier hos barn under skolåldern. Barn som är äldre än så är oftast hänvisade till självmedicinering. Utmaningen är att föräldrar kanske inte nödvändigtvis kan bedöma vilken behandling som är mest effektiv mot deras barns pollenallergi.

Pollenallergi under kontroll genom hyposensibilisering

Många pollenallergiker skulle ha nytta av hyposensibilisering, eftersom behandlingen minskar de allergiska symtomen med 80–90 procent. Vid hyposensibilisering blir en del helt symtomfria och för en stor del lindras allergisymtomen avsevärt. I Finland är dock antalet personer som får hyposensibilisering litet. Under 2021 fick cirka 10 000 allergiker det.

– Det vore viktigt för barn med pollenallergi att lättare få en bedömning av möjligheten till hyposensibilisering. Många barnföräldrar är dock omedvetna om möjligheten. Och det är inget man lätt föreslår inom den offentliga vården, säger Ijäs.

Hyposensibilisering är kausal behandling av allergi. Syftet med behandlingen är att vänja kroppen vid och desensibilisera den mot det allergiframkallande ämnet. Behandlingen ges inom både den offentliga och den privata hälso- och sjukvården.

Formerna av hyposensibilisering är för närvarande injektion och sublingual tablettbehandling. Hyposensibilisering med injektioner är tillgänglig för barn över 5 år för behandling av både björkpollenallergi och timotejpollenallergi. Björkpollenallergi och pollenallergi hos vuxna och barn över 5 år kan behandlas med hyposensibilisering i tablettform.

Cirka 20 procent av finländarna lider av pollenallergi. Symtomen är vattensnuva, nysningar, klåda i näsan och tilltäppthet, hosta och astmasymtom. De flesta har också röda, kliande, svidande och rinnande ögon.

Allergiveckan är en årlig kampanj som anordnas av Allergi-, hud- och astmaförbundet för att öka medvetenheten om allergier och behandlingen av dem. Veckan firas i år 18–24 mars, då förbundets medlemsföreningar anordnar evenemang på olika håll i Finland, erbjuder information, rådgivning och kamratstöd.

Nyckelord

Kontakter

Allergi-, hud- och astmaspecialist, Katariina Ijäs, Allergi-, hud- och astmaförbundet, tfn 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Förfrågningar om intervjuer med pollenallergiker: nätverksspecialist Anu Sauliala, Allergi-, hud- och astmaförbundet, tfn 044 514 7957, anu.sauliala@allergia.fi

Bilder

Koivun oksia, joissa on lehtiä.
Koivu on Suomessa tavallisin siitepölyallergian aiheuttaja. Koivuallergisista 80 - 90 % saa oireita myös lepän ja pähkinäpensaan siitepölyistä.
Ladda ned bild

Länkar

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Följ Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye